Airbnb plages af racisme: Nye regler skal standse snyd

16x9
Arkivfoto. Foto: JOHN MACDOUGALL / Scanpix Denmark

Mange har i årevis klaget over, at de oplever racisme, når de prøver at leje et sted på Airbnb. Nu gøres der noget ved problemet.

Den verdensomspændende nettjeneste Airbnb - hvor private kan udbyde overnatning i deres eget hjem - har valgt at ændre på regler og layout, efter en undersøgelse fra Harvard University og klager fra flere bruger af tjenesten har vist, at sorte mennesker har sværere ved at få ja til overnatning end andre.

Det skriver New York Times.

Airbnb skruer blandt andet ned for brugen af billeder, så man ikke kan se hudfarven på den person, man lejer sin lejlighed eller et værelse ud til. Der indtroduceres ny teknologi i kampen mod den oplevede forskelsbehandling. Og alle brugere skal fremover underskrive en anti-diskrimationsaftale.

'Stedet er optaget'

En undersøgelse fra det anerkendte Harvard University sidste år viste, at personer med navne, der antydede at de var sorte, blev forskelsbehandlet. 

Det stemmer overens med, at mange brugere har klaget over problemet på sociale medier.

Med hashtagget #AirbnbWhileBlack (#AirbnbSomSort, red.) har de på Twitter delt deres oplevelser.

Mange sorte har angiveligt fået at vide, at et værelse eller en lejlighed allerede var udlejet - kun for at opdage, at stedet kort efter var ledigt på de datoer, de havde ønsket at overnatte. 

Teknologi skal standse racismen

I en email har Airbnb's administrerende direktør Brian Chesky sendt en undskyldning til brugerne af Airbnb og beklaget, at det har taget dem lang tid at løse problemerne.

- Forskelsbehandling hører ikke hjemme på Airbnb, og vi har nultolerance over for det. Desværre har vi været langsomme til at løse de her problemer, og det er jeg ked af, skrev Chesky ifølge BBC.

Den undskyldning kom i kølvandet på en 32-sider lang rapport med forslag til at standse forskelsbehandlingen på den populære overnatningstjeneste. Nogle af forslagene er:

  • En teknologi der gør, at hvis en udlejer siger, at lejligheden eller værelset ikke er ledigt på en bestemt dato, da kan vedkommende ikke bagefter tilbyde samme datoer til en anden lejer.
  • Ordningen - hvor man kan booke et sted med meget kort varsel i form af øjeblikkelig booking, da man ikke skal godkendes af udlejeren - skal udvides.
  • Alle brugere skal erklære sig enige i selskabets "stærkere, mere detaljerede anti-diskriminationspolitik".
  • Alle Airbnb-medarbejdere skal modtage uddannelse, der forebygger forskelsbehandling.

Airbnb ser kampen mod forskelsbehandling som en afgørende del af at øge sikkerheden for brugerne. Andre mener, det handler om, at anklagerne om forskelsbehandling truede selskabets vækst fremover, skriver New York Times.