Udland

Verdensrekord skaber håb: Nu har et helt land kørt på grøn energi i 76 dage

Masser af vand og vulkaner giver Costa Rica en ny verdensrekord: I 76 dage har elforbruget været hundrede procent grønt.

Opdateret: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at 30 procent af Danmarks strømforbrug stammer fra vedvarende energi. Det er ikke korrekt. Tallet er 53 procent. TV 2 beklager fejlen.

For anden gang på to år har det centralamerikanske land Costa Rica formået at udnytte deres energikilder i en så høj grad, at hele landets samlede elforbrug stammer fra vedvarende energi i mere end to måneder. Det oplyser det offentlige energiselskab Ice.

Costa Rica har netop slået deres egen tidligere verdensrekord. For i perioden frem til den 3. september var landets elforbrug hundrede procent vedvarende i 76 dage.

Costa Rica er cirka på samme størrelse som Danmark. Selve landet er en anelse større end Danmark, og der er rundt regnet 800.000 færre indbyggere. Men når det kommer til brugen af vedvarende energi er Costa Rica milelangt foran de fleste lande i verden.

Alene i første halvår af 2016 stammede ikke mindre end 96,26 procent af al strømforbruget fra vedvarende energi. I Danmark var tallet 53 procent i hele 2014.

Men costaricanerne bruger heller ikke lige så meget energi som danskerne. En dansker bruger tre gange så meget elektricitet som en costaricaner. Det skyldes primært at landets økonomi bygger på turisme og jordbrug, der ikke er specielt energikrævende i sammenligning med mere producerende lande.

Naturen er unik for Costa Rica

Men landets model kan ikke blot overføres til andre lande i verden.

Costa Rica har nemlig en meget unik natur med mange floder og vulkaner, som giver dem en naturlig fordel i forhold til for eksempel Danmark. 

Det meste af elektriciteten stammer fra floderne. Især i sommerperioden, hvor regntiden ofte giver massive vandmængder, bliver det muligt for costaricanerne at udnytte deres dæmninger. 80 procent af al den vedvarende energi kommer netop fra vandkraft.

Derudover får landet en større del af den vedvarende energi fra deres vulkaner. Det sker gennem geotermisk energi, som udnytter varmen fra vulkanerne.

Gigantisk kraftværk på trapperne

Men de er ikke færdige med at udbygge energiforsyningen i Costa Rica. Snart står et nyt vandkraftværk klar: Reventazon-kraftværket, som bliver det største offentlige anlægsarbejde i Centralamerika næstefter Panamakanalen.

Vandkraftværket åbner den 16. september.

- Vi er parate til at åbne det største energiværk i Centralamerika, der vil give fast og vedvarende energi til hele landet, siger Carlos Obregon, direktør for Ice, i en pressemeddelelse. 

Vil være kulstoffri i 2021

Costa Rica har samtidig sat et erklæret mål om ikke at udlede kulstof i 2021. Der er stadig bump på vejen i forhold til det mål. Især transportmæssigt bliver det svært for costaricanerne at nå målet.

Miljøministeriet i landet vurderede i 2014, at omkring 70 procent af al kulstofudledning kom fra biler, busser og toge. Ifølge The Guardian er der kun omkring 200 hybridbiler i landet, som kan drage fordel af den vedvarende energi.

Under et FN klimatopmøde for et år siden, forklarede præsident Luis Guillermo Solís, at hovedproblemet i forhold til landets mål netop er transporten.

- Vi arbejder på en plan. Målet er at skabe et offentligt transportsystem som er pålideligt og sikkert. Vi kigger ikke kun på toge, men også på sporvogne og endda gondoler, lød det fra præsidenten.