Udland

Bogen gav inspiration til terror og massemord - forfatter fortrød og døde

En ’kogebog’ inspirerede flere til massemord og terrorangreb. Nær sit dødsleje fortryder forfatteren, at den blev skrevet.

De to studerende Eric Harris og Dylan Klebold armerede i 1999 to gasflasker med sprængstoffer i kantinen på deres skole. Det lykkedes ikke at detonere bomberne.

Jeg tror, at det er noget i den menneskelige natur, der gør os voldelige.

William Powell, forfatter til Anarkistens kogebog

I stedet begyndte de to at skyde vildt omkring sig udenfor skolens bygninger i Columbine. De dræbte i alt 12 studerende og en lærer, inden de tog livet af sig selv.

De to massemordere var inspireret af en kultagtig bog, som er blevet kædet sammen med mange terrorangreb og massemord siden udgivelsen i 1971.  Bomberne, som ikke gik af, blev lavet ud fra manualer fundet i bogen ’Anarkistens kogebog’. Det viser dagbøger fra Eric Harris.

Bogen er skrevet af William Powell og den indeholder blandt andet bombeopskrifter, opskrifter på stoffer og instruktioner til voldelige handlinger med et anarkistisk islæt.

Angrer i ny film

Forfatteren døde tidligere i år, men han nåede at medvirke i en dokumentar om bogen, som for for få dage siden havde premiere på filmfestivalen i Venedig.

-- Det fylder mig med anger. Bogen har inspireret til massakrer og myrderier. Jeg lever med det, siger William Powell blandt andet i filmen ved navn American Anarchist.

Er stadig til salg - også i Danmark

Han skrev bogen som en protest mod USA’s involvering i Vietnamkrigen, der i 1971 havde stået på i flere år. Bogen er sidenhen solgt i over to millioner eksemplarer, og er stadig til salg i dag – blandt andet i store kæder som Barnes & Nobles i USA, men også danske boghandlere har 'kogebogen' på hylden.

Bogen er blevet kædet sammen med utallige terrorangreb siden 1971. Blandt andet bombningen af undergrundsbanen i London i 2005 og et af de værste skoleskyderier i USA nogensinde: Columbine i 1999, som nogle af de nyeste eksempler.

Men bogen er også blevet kædet sammen med angreb begået af mange forskellige typer af terrorister – og ikke kun venstreorienterede anarkister og terrorister, som forfatteren ellers havde sit ideologiske udspring fra.

- Jeg tror, at det er noget i den menneskelige natur, der gør os voldelige. Vi levede i apokalyptiske tilstande. Der skulle forandring til, siger William Powell om baggrunden for at skrive bogen i 1971.

Dansk FBI-kontor ville kende køberne

Bogen har været årsag til kontroverser i årtier. Eksempelvis modtog FBI’s daværende direktør, John Edgar Hoover, i 1971 et brev fra forbundspolitiets internationale kontor i København. FBI-agenterne i Skandinavien ville vide, om den øverste direktør kunne fremskaffe navnene på personer, der købte Anarkistens kogebog. 

- Viden om disse personer kan afsløre voldelige tilbøjeligheder, hvorfor identiteten bør videregives til venskabelige udenlandske efterretningstjenester, lød bønnen fra FBI-agenterne i Skandinavien.

John Edgar Hoover svarede ni dage efter: Det er ikke muligt, selvom der er forståelse for ønsket. FBI var i forvejen dybt involveret i bogens udgivelse. I nu offentliggjorte dokumenter, beskrives det, hvordan bogen er ’paranoid’, og hvordan boghandlere med kogebogen på hylden blev registreret af FBI.

Bad selv boghandlerne stoppe salget

Forfatteren er i dag selv forundret over, hvor kontroversiel hans bog blev.

- Jeg vidste, at den ville skabe ravage. Men jeg undervurderede, hvor meget ravage den ville fremprovokere, siger han i den nye film.

I 2013 tog han første gang offentligt afstand fra bogen, og bad boghandlere om at fjerne den fra markedet. Det skete efter flere skoleskyderier i USA.

- Kogebogen er blevet fundet hos fremmedgjorte og forstyrrede unge mennesker, som har angrebet klassekammerater og lærere. Det fortsatte salg af kogebogen har intet formål udover det kommercielle. Den bør stille og hurtigt tages af markedet, skrev Powell i en kronik i The Guardian.

Han har aldrig selv haft rettighederne over bogen, og han har derfor indtil sin død måtte se bogen blive solgt i massevis.

Udover kronikken i 2013 har han holdt sig langt fra offentlighedens søgelys – indtil han i en alder af 65 år, sagde ja til at medvirke i den nye film.

Han lagde efter bogens udgivelse de revolutionære tilbøjeligheder på hylden, og ernærede sig efterfølgende som underviser. Han døde i juli i år af et hjertestop.