Samme by: Nogle ligger ved poolen - andre bliver bombet ihjel

Krigen i Syrien har flået byer midt over. Kampe på en side og noget nær fred på den anden. Især i Aleppo er der ikke langt fra pool til frontlinje.

Tawfik Hadad stiller sig på kanten af poolen og dypper sine fødder i vandet. Der er fyldt med mennesker her ved Hotel Chahba Cham Palace i Aleppo. Som så mange andre i den syriske storby har han og veninden, Hiba Ghariba, fundet vej hertil for at blive svalet lidt ned i sommerheden.

Alt ånder fred. Næsten da. Pludselig høres et kæmpe brag efterfulgt af flere skudsalver ikke langt fra poolen. Utroligt nok er der ingen af de besøgende, som fortrækker en mine. Det her er hverdag i Aleppo. Kontrasternes by. 

- Vi er blevet vant til det. Det gør ingen forskel for os. Når vi hører bragene, er det normalt. Selv når vi hører om døden, er det blevet normalt, fortæller Tawfik Hadad til NYHEDERNES korrespondent Rasmus Tantholdt, der er på reportagerejse i den regeringskontrollerede del af Aleppo.

Omkring en kilometer fra swimming poolen er frontlinjen. Her udspiller der sig en helt anden verden, end den gæsterne på hotellet befinder sig i. 

Slaget om Aleppo er afgørende for krigen

Hver dag bliver der kæmpet hårde kampe mellem den syriske hær og dets allierede på den ene side og forskellige oprørsgrupper på den anden. 

- Slaget om Aleppo er afgørende og hvem der får kontrollen over den her strategisk meget, meget vigtige by, fortæller Rasmus Tantholdt. 

Lige nu kæmper de stridende parter om en lille strimmel land i den sydlige del af Aleppo, som man kan se på det interaktive kort herunder. Hvis det lykkes den syriske hær med præsident Assad i spidsen at få lukket passagen, bliver oprørerne og flere hundrede tusinde civile lukket inde.

- Lige nu har Assad momentum på slagmarken i Aleppo. Hans styrker er tæt på, at få omringet oprørsgrupperne i den østlige del af byen. Hvis det sker, tyder meget på, at den syriske hær vil prøve at udsulte oprørerne, som vi har set i flere andre byer i Syrien. Det de kæmper om lige nu, er nemlig den eneste og sidste forsyningslinje ind til oprørerne i centrum af Aleppo, siger Rasmus Tantholdt.

Humanitær katastrofe på den ene side og det søde liv på den anden

Hvis det lykkes den syriske hær med hjælp fra russiske luftangreb at få kontrol over Aleppo, får det ikke kun konsekvenser på slagmarken.

Ifølge FN risikerer op imod 275.000 civile i den østlige del at blive afskåret fra forsyninger såsom mad og medicin. En regulær humanitær katastrofe vil udspille sig, hvis ikke det lykkes at opretholde en korridor ind til området, lyder det fra FN.

På kortet kan man også se, hvem der kontrollerer hvilke områder i Aleppo. Klik på ikonerne og se blandt andet video fra frontlinjen og swimming poolen. 

Allerede nu er det sparsomt med livsnødvendige forsyninger til den oprørskontrollerede del af Aleppo, hvor civile dagligt lever med frygten for luftbombardementer, ingen medicin, vand og mad.

Sådan er det ikke helt i den del af Aleppo, som er på Syriens præsident Bashar al-Assads hænder. Selvom de civile også her oplever raketangreb fra oprørere, er situationen langt mere fredelig.

Tilbage ved poolen går livet sin vante gang. Også for Tawfik Hadad.

- Hver dag hører vi, at folk er slået ihjel. Men vi kan ikke standse vores liv pga. dem på den anden side, lyder det fra ham.

Krigen i Syrien har nu varet i over fem år og kostet op imod en halv million mennesker livet.

Du kan se Rasmus Tantholdts reportage om kontrasterne i Aleppo i aften i 19 NYHEDERNE.