Pandaen er ikke længere en truet dyreart

På den seneste liste over truede dyrearter, er pandabjørnens status blevet ændret fra 'truet' til 'sårbar'.

Pandabjørnen har været anset for en truet dyreart i omkring tre årtier, men det er nu slut.

På den seneste liste fra IUCN, Det Internationale Forbund for Bevarelse af Naturen, er pandaens status blevet løftet fra 'truet' til 'sårbar'. Det beror på, at der nu beviseligt er flere end 2.000 pandaer i det fri.

En mangeårig og grundig indsats fra særligt de kinesiske myndigheder får det meste af æren for fremgangen i pandabestanden. Der findes omkring 40 pandareservater i Kina, og formodningen er, at antallet af vildtlevende pandaer kan være helt op mod 3.000.

Et elsket ikon

Pandaen er imidlertid stadig en sårbar dyreart, fastslår IUCN. Blandt andet fordi mere end en tredjedel af pandaernes levesteder er truet af klimaforandringer. Men det går altså fremad for bestanden.

- I mere end 50 år har pandabjørnen været klodens mest elskede ikon på bevarelse af naturen. At vide at pandaen nu er et skridt længere fra udryddelse, er et glædeligt øjeblik for alle, der ønsker at bevare dyrelivet i verden, siger Marco Lambertini, der er generaldirektør for Verdensnaturfonden (WWF), til Reuters.

WWF's ikoniske logo udgøres af netop en panda.

Jagt, døde unger og dårlig fordøjelse

Det var en intens jagt på pandaer for deres pels, der betød, at racen i første omgang blev truet.

Siden har der været flere årsager til, at det har taget så lang tid at få bestanden op igen. Blandt andet dør rigtig mange nyfødte pandaunger, pandaer kan kun være gravide én gang om året, og dyrene har meget svært ved at fordøje bambus, der udgør 99 procent af deres diæt - det betyder, at de ikke har meget energi og mangler fedt til at overleve i vinterens dvaleperioder.

Hvor det går fremad for pandaen, går det den anden vej for de store aberacer. Den store gorilla er nu en truet dyreart, og dermed er fire af verdens seks store aberacer nu kritisk truet, mens de to øvrige er truede.