Udland

Millionprojekt skulle give "intelligente" lyskryds: Nu sidder bilisterne fast i trafikken

Såkaldt intelligente lyskryds skulle have givet grønne bølger i den rumænske by Galati. Billisterne er rasende.

Vi er i byen Galati. En stor havneby med 250.000 indbyggere. Beliggende ved Donaufloden i det østlige Rumænien er byen ramt af meget tung trafik fra industri og godstransport. 

I flere årtier har der ikke været råd til investeringer i infrastruktur. De hullede veje har skabt trafikpropper, lange rejsetider i bil og medfølgende luftforurening. Men det skulle der laves om på.

En køretur, der før tog 5 minutter, tager nu 20, 25, 30 minutter.

Bilist i Galati

Med et støttelån på godt 160 millioner kroner fra den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD) skulle byens infrastruktur have et gevaldigt ansigtløft. Banken er lavet for at støtte demokrati og udvikling i de tidligere østblok-lande efter Jerntæppets fald - blandt andet med dansk deltagelse.

For at lette trafikken fandt byen på at installere 700 såkaldt intelligente lyskryds. Samtidig bliver 40 vejkryds nu videoovervåget. Alt sammen for at skabe grønne bølger for bilister og undgå forsinkelser i trafikken. Men sådan er det ikke gået. Systemet, der er døbt "Grønt Lys", er mere rødt er dommen fra folk på gaden i Galati.

- Det giver kun problemer. En køretur, der før tog 5 minutter, tager nu 20, 25, 30 minutter, fortæller en synligt irriteret billist.

Selvom intentionen fra bystyret var det modsatte, så fortæller billister, at deres brændstofforbrug er steget.

- Det er hårdt. Vi venter meget, og trafiklysene er ikke synkroniserede, fortæller en anden billist. 

Systemet har nu kørt i halvanden måned. Og selvom alt ser fint ud fra kontrolrummet, så meddeler myndighederne, at de skal bruge cirka tre måneder på at indsamle data og synkronisere trafiklysene for, at det vil fungere efter hensigten.

- Jeg har ikke mistet håbet om at systemet - i løbet af kortest mulig tid - vil fungere til alles tilfredshed, lyder det håbefuldt fra Galatis borgmester, Ionut Pucheanu.

Hans borgmesterkollega i industribyen Timisoara, med over 300.000 indbyggere, er den næste politiker, der kan se frem til at få systemet indført i sin by til en pris på et tocifret millionbeløb. Men til den tid kan det være, at den grønne bølge har ramt indbyggerne i Galati.