Udland

Folk tvunget på ferie i den døde by: Solen skal skinne når magtens elite ankommer

Den kinesiske by Hangzhou er lukket helt ned for for at solen kan skinne på lederne af verdens største økonomier under de næste dages G20-topmøde.

Præsidenter, statsminister og generalsekretærer fra verdens største lande og organisationer fløj i dag ind til den mest usædvanlige demonstration af magt, de nogensinde får at se. En død by. En by uden mennesker. En by uden biler. Og, helt usædvanligt i Kina: en by uden forurening.

Hangzhou er i forvejen en af Kinas smukkeste byer. Her er nogen af nationens smukkeste søer, kanaler og grønne områder.  Der er sågar cykler, og naturligvis lydløse el-scooters.

Men i dag var der ingen på gader og veje. Der var tomt.

Præsident Xi ville vise Hangzhou fra sin bedste side til G20 lederne. Han har selv været partichef her. Og den bedste side er siden uden mennesker. Det er en død by.

Forureningen er væk. Man kan se to-tre kilometer frem, hvor 100 meter kan være meget langt i Beijing. 200 stålværker i omegnen er lukket. Og så har folk fået en lettere tvunget ferie med fribilletter til seværdigheder langt ude af byen. Så det anslås at en tredjedel af de cirka ni millioner er væk. Andre ser man stadig i vinduerne, men de vover sig ikke ned på gaden.

For god ordens skyld er gæstearbejderne fra muslimske regioner i Vest-Kina, som Xinjiang staten, blevet sendt hjem, skriver Reuters. Regeringen mener, islamistiske militante står bag voldelige angreb.

Og de kristne bliver der også taget på med hård hånd. Hangzhou ligger i den mest kristne del af Kina. Ifølge det britiske blad, The Guardian, lukket kirkerne i byen. Og religiøse ceremonier er forbudt indtil fire dage efter G20 topmødet. Også missionshuse er lukket, siger en præst i byen.  Kirkerne kan ellers være svære at få øje på. For under præsident Xi har regimet fjernet kristne kors fra 1.200 kirker og missionshuse. Og præster og advokater, der forsøger at hjælpe dem, er sat i fængsel i månedsvis og tvunget til at komme med ”tilståelser” på TV. Katolske præster er ”forsvundet” og et stort antal kirker er revet ned.

Så der bliver også fred og ro i Hangzhou i kirketiden søndag. Der er kun de 32 præsidenter og statsministre til at holde liv i den døde by.