Udland

Denne mand kan være Jack the Ripper: Dokumentar opruller 125 år gamle drab

Svensk journalist hævder i dokumentar, at han har løst gåden om, hvem der stod bag en række seriemord i London i slutningen af det 19. århundrede.

Den største britiske kriminalgåde handler om den uidentificerede seriemorder kendt under øgenavnet Jack the Ripper, der stod bag mindst fem drab på unge kvinder i 1880’erne og 1890’erne. Ofrene var ofte prostituerede, og de fleste blev myrdet på brual vis ved at få skåret halsen over og få fjernet nogle af organerne. 

Selv om der har været et hav af mistænkte, siden seriemordene prægede forsiden af aviserne i slutningen af det 19. århundrede, er det aldrig lykkedes at finde gerningsmanden.

I den britiske dokumentar Sagen genoptaget: Hvem var Jack the Ripper? fremlægger den svenske journalist Christer Holmgren en lang række beviser for, at Jack the Ripper var Charles Lechmere.

Når man finder ud af, hvem kusken Charles Lechmere egentlig var, så falder alle brikkerne på plads.

Christer Holmgren, journalist

Her er de afgørende beviser

Der har været et utal af hovedmistænkte som Storbritanniens mest berømte og berygtede seriemorder, og selv om ingen er blevet dømt, og alle mistænkte for længst er døde og borte, mener den svenske journalist efter 30 års research at have fundet afgørende beviser for, at Charles Lechmere er morderen.

Især ved det andet mord begået af Jack the Ripper tyder nye oplysninger på, at Charles Lechmere er det bedste bud på at være seriemorderen. Da mordet fandt sted den 31. august 1888 midt om natten, var det Charles Lechmere, der ifølge politirapporter opdagede liget. Noget tyder på, at han blev opdaget, lige efter han havde skåret halsen over på kvinden, men inden han kunne nå at fjerne offerets organer. 

Det er ret imponerende, at ingen har set sammenhængen før. Jeg er stensikker på, at vi har fundet Jack the Ripper.

David McNab, producer

Den dræbte kvindes sår var friske, da politiet kort tid efter kom til gerningsstedet. Politiet vidste dengang ikke, at Charles Lechmere løj over for dem og havde været ved liget længere, end han havde påstået.

Løj igen over for politiet dagen efter

Ud over at lyve opgav han også falske oplysninger ved ligsynet dagen efter. Det er ud fra en dybdeborende gennemgang af politirapporter og avisartikler fra dengang, at Christer Holmgren har gravet de nye oplysninger frem, der peger i retning af, at Charles Lechmere løj over for politiet, som ikke anede uråd dengang på grund af nogle sære og tilfældige sammenfald.

Efter Charles Lechmeres løgne er blevet afsløret mere end et århundrede senere, har efterforskningen af ham intensiveret og har givet en række indikationer, der gør ham endnu mere interessant. 

På vej til sit arbejde gik Charles Lechmere tidligt hver morgen ad nogenlunde samme rute – en rute på omkring 40 minutter. Ruten førte ham forbi fire af mordene omkring drabstidspunktet.

Andre mord peger også på lokalkendt

Nogle af de andre mord fandt sted nær hans mors hjem, mens et af mordene blev begået på vej til hans gamle arbejde, hvilket flugter godt med den profil, der af efterforskningsfolk tegnes i dag af seriemordere.

Charles Lechmere døde i 1920 som 71-årig – uden på noget tidspunkt at være mistænkt for seriemordene. Først i 2005 fik nogle amatørefterforskere løst gåden om hans identitet.

- Når man finder ud af, hvem kusken Charles Lechmere egentlig var, så falder alle brikkerne på plads. Hvis han ikke var morderen, var han verdens uheldigste mand, for så passerede han altid forbi, når nogen blev myrdet i de gader. Og det giver ingen mening, fortæller Christer Holmgren.

Han blev i øvrigt en ganske velhavende mand – så velhavende, at han nogle år inden sin død havde råd til at få taget et fotografi af sig selv.

Ekspert: Jeg er stensikker

Selv om flere af sporene ifølge Christer Holmgren nu peger i retning af, at Charles Lechmere er Jack the Ripper, finder man næppe det endelige og afgørende bevis, mere end et århundrede efter seriemordene blev begået.  

Der er fortsat en lang række personer, der er mistænkt for at være Jack the Ripper, men producer David McNab, der står bag dokumentaren om Jack the Ripper, er stensikker på, at Charles Lechmere er gerningsmanden.

- Det blev opdaget af en forbipasserende, at Lechmere stod lænet hen over liget, men på besynderlig vis var der ingen, der tænkte, at det var en væsentlig faktor. Ingen var opmærksom på personen, der fandt liget, forklarer han.

- Han var et vidne ved ligsynet, så politiet vidste, hvem han var. Det er ret imponerende, at ingen har set sammenhængen før. Jeg er stensikker på, at vi har fundet Jack the Ripper, fastslår David McNab.

I dokumentaren Sagen genoptaget: Hvem var Jack the Ripper? gennemgår Christer Holmgren og en række efterforskere og eksperter de beviser, der peger på, at Charles Lechmere er Jack the Ripper. Se dokumentaren på TV 2 PLAY.