Udland

Billedet af hans døde søn blev ikonisk for et år siden: Jeg begynder at græde, når jeg hører om nye både

Billedet af den druknede, treårige Alan Kurdi gik verden rundt. Et år senere har ingen gjort noget for at forhindre gentagelser, siger hans far.

Vi advarer om stærke billeder længere nede i denne artikel.

Det blev kaldt symbolet på flygtningetragedien. Billedet af det livløse barn med den røde t-shirt, der lå i vandkanten ved den tyrkiske by Bodrum.

Hver gang jeg hører om en ny båd, der er sunket, begynder jeg at græde.

- Abdullah Kurdi, far til Alan

Den lille dreng på billedet var den bare treårige kurdiske syrer Alan Kurdi, der var druknet i forsøget på at nå fra Tyrkiet til den græske ø Kos. Familiens båd sank, og kun faderen overlevede. Drengens far, Abdullah Kurdi, fortalte efterfølgende, at han håbede, at billedet af sønnen ville få verdenslederne til at reagere. 

I dag er det præcis et år siden, at Alan Kurdi druknede.

Men intet er sket, lyder det beklagende fra faderen.

- Efter min families død sagde politikerne "aldrig igen". Alle påstod, at de ville gøre noget som konsekvens af billedet, som rørte dem så dybt, men hvad sker der nu? Folk dør stadig, og ingen gør noget ved det, siger Abdullah Kurdi ifølge The Telegraph.

Foruden treårige Alan druknede også Abdullah Kurdis kone, Rehab, og hans ældste søn, femårige Galip.

Over 4000 er døde siden Alan

I dagene efter tragedien gik billedet af den lille dreng i vandkanten med ansigtet i sandet verden rundt, og statsledere stod nærmest i kø for at handle.

Den franske premierminister Manuel Valls tweetede et billede af en tyrkisk polititjent, der løftede Alan Kurdis lig op fra vandkanten og skrev: "Han havde et navn: Aylan Kurdi. Der er brug for handling nu. Der er brug for europæisk sammenhold nu."

Også den daværende britiske premierminister David Cameron, Spaniens premierminister Mariano Rajoy og Italiens premierminister Matteo Renzi talte med store ord og varslede handling.

Men i det år, der er gået, er 4188 børn og voksne omkommet i forsøget på at nå i sikkerhed over Middelhavet, viser tal fra International Organization for Migration (IOM).

- Det var et ikonisk og hjerteskærende billede, der pludselig optrådte verden over. Alle beslutningstagere og politikere gik frem og sagde, at det skulle stoppe, men det gjorde det ikke. Det går ikke bedre, det går snarere værre, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, til TV 2.

- Folk er nødt til at se det

Abdullah Kurdi ønsker i dag ikke, at det ikoniske strandkantsbillede skal være det sidste, han husker sin søn for. I stedet kigger han på de sidste billeder af Alan og storebroderen, han har på sin mobil.

Faderen er dog ikke i tvivl om, at medierne gjorde det rigtige ved at dele billedet af sønnen.

- Folk er nødt til at se, de forfærdelige ting, der sker på vejen til Europa. Hver gang jeg hører om en ny båd, der er sunket, begynder jeg at græde, siger Abdullah Kurdi til BILD.

Han har gemt børnenes legetøj i et skab i stuen for at mindes dem.

- Nu er jeg formentligt mere sikker, end jeg nogensinde har været i mit liv. Men til hvad nytte?, siger han ifølge The Telegraph.

Kræver mere respekt for menneskeliv

Danmark har mærket et fald i antallet af asylansøgere, men ifølge Dansk Flygtningehjælp er det fejlagtigt at antage, at flygtningestrømmen er aftaget.

Faktisk er der flere mennesker på flugt verden over end sidste år, men de befinder sig i højere grad i konfliktzonerne og nabolandene. Derudover har EU indgået en aftale med Tyrkiet, men der er fortsat mange, der begiver sig ud på i både for at krydse Middelhavet.

Dansk Flygtningehjælp appellerer derfor til, at EU-landene vil stå sammen om at bevogte havet for at forhindre tragedierne i at gentage sig.

- Det kan ikke nytte noget, hvis ikke EU skærper indsatsen i Middelhavet, så folk i hvert fald ikke drukner. Det er ikke det samme som at sige, at alle skal komme til Europa - det er alene et synspunkt om, at respekten for liv må prioriteres højere, siger Andreas Kamm.

Det vurderes, at op mod 400.000 mennesker har mistet livet under borgerkrigen i Syrien, og omkring halvdelen af landets befolkning på 22 millioner menes at være på flugt.

___

OBS: I tidligere artikler har TV 2 som flere andre internationale medier omtalt den treårige dreng som 'Aylan Kurdi', som de første meldinger gik på. Det er senere oplyst til retteligt at være 'Alan Kurdi'.