Udland

Vil bygge en mur på grænsen: Nu mødes Trump med Mexicos præsident

Den republikanske præsidentkandidat skal onsdag mødes med Mexicos præsident før imødeset tale onsdag i Arizona.

Den republikanske præsidentkandidat i USA, Donald Trump, rejser onsdag til Mexico, hvor han skal mødes med den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto.

Det skriver Donald Trump på Twitter tirsdag aften.

- Jeg har accepteret invitationen fra præsident Enrique Peña Nieto, Mexico, og ser meget frem til at mødes med ham i morgen, skriver Donald Trump.

Den mexicanske præsident bekæfter tirsdag ligeledes:

- Donald Trump har accepteret invitationen og vil i morgen mødes privat med præsidenten.

Besøget vil finde sted bare få timer, inden at Trump skal holde en imødeset tale i den amerikanske delstat Arizona om emnet indvandring.

Vil bygge en mur mellem Mexico og USA

Peña Nieto har inviteret Trump på besøg i Mexico, og over weekenden har Trumps stab besluttet at overveje at takke ja til invitationen.

Mexico har om noget været et sted, som Trump er vendt tilbage til i sine taler gennem valgkampen. Han har igen og igen talt om at bygge en mur på grænsen mellem USA og Mexico for at forhindre blandt andet ulovlig indvandring.

Søndag skrev den excentriske milliardær så på Twitter, at han onsdag ville holde en tale om indvandring. Ifølge The New York Times fordi han måske var ved at distancere sig fra sin hårde linje på det punkt.

Men ifølge Reuters' kilde har Trump ikke tænkt sig at bøje af på løftet om at bygge en mur - og det vil han også sige i talen onsdag.

Spørgsmålet er så, om han også vil holde fast i løftet om, at de 11 millioner illegale immigranter, der opholder sig i USA, skal smides ud af landet - om nødvendigt med magt - hvis han bliver USA's næste præsident.

Fuglede: Trump vil bruge pisk og kærlig hånd

Ifølge USA-analytiker Mads Fuglede er det kendtetegnende for Donald Trumps vælgere, at de i stor stil er kritiske over for migration, ligesom de også er skarpe i retorikken, når der tales om illegale indvandrere, som typisk kommer fra netop Mexico.

Derfor mener han ikke, at det nødvendigvis skader den republikanske præsidentkandidat, at forholdet til Mexico ikke er så harmonisk.

Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, har tidligere sammenlignet Donald Trump med Adolf Hitler og Benito Mussolini og afvist at betale for en grænsemur. Men selvom det ifølge Mads Fuglede ikke er så afgørende med enighed mellem de to, er det vigtigt, at Trump viser, han kan bevare fatningen og begå sig på den udenrigspolitiske scene.

- Han skal på en eller anden måde tage en uenighed om et emne og få det diskuteret på en facon, hvor han fremstår som en statsmand. Også selvom de to ikke kommer ud af det møde som hjertevenner, siger Mads Fuglede.

Han siger, at der har været blandede signaler fra Trumps lejr i forhold til migrationsspørgsmålet, og at det derfor er svært at forudse, hvad der vil komme ud af talen i Arizona og mødet med den mexicanske præsident. 

Mads Fuglede tror, at Trump på den ene side vil stå hårdt på, at kriminelle og illegale indvandrere skal sendes ud af USA, men at han også vil komme ind på, at der kan være et potentiale i lovlydige migranter, der betaler skat og falder godt til i samfundet.

- Så der vil være noget med pisken, og så vil der være noget med mere kærlig hånd, siger Mads Fuglede.