Udland

Jamie Oliver i opråb på Facebook: Spis denne pastaret og støt jordskælvsofrene

En pastaret fra en af de hårdest ramte byer under jordskælvet i Italien skal hjælpe med at samle penge til redningsarbejde og genhusning.

Før jordskælvet ramte det centrale Italien natten til onsdag, var byen Amatrice mest kendt for sin pastaret ”Pasta all 'Amatriciana”.

En forholdsvis simpel ret med lufttørret bacon, hvidvin, ost og tomat. Og så bucatini eller spaghetti.

Faktisk var byen så kendt for sine kulinariske kvaliteter, at særligt mange gæster var samlet i byen til en stor madfestival, der skulle finde sted i denne weekend.

Desværre satte det voldsomme jordskælv en stopper for festlighederne, og indtil videre har 290 mennesker mistet livet, mens dødstallet frygtes at stige, efterhånden som redningsarbejderne arbejder sig igennem de sammenstyrtede huse.

En måde at samle penge ind

Den britiske stjernekok Jamie Oliver har valgt at gøre pastaretten til et specialtilbud i sin kæde af restauranter, og for hver ret, der bliver solgt, bliver der doneret penge til Italien.

- Vi står parate til at lave retten, der stammer fra jordskælvsområdet. Det er den klassiske ret Bucatini all’ Amatriciana. Meget lækker. Den bliver dagens ret. Vi giver to pund for hver ret til italiensk Røde Kors, siger Jamie Oliver i en video på sin Facebook-side.

Ideen til at samle ind til jordskælvsofrene begyndte hos den italienske madblogger Paolo Campana, og mange hundrede restauranter i Italien er med i kampagnen, der sender penge til de jordskælvsramte områder for hver omgang Bucatini All 'Amatriciana, der serveres, skriver Daily Mail.

Også danske restauranter i Aalborg har solgt den særlige pastaret for at samle penge ind til jordskælvsofrene.