Udland

Sensationel opdagelse: Planet ligger tæt på Jorden og kan have liv

En planet, der muligvis har flydende vand, er blevet fundet tæt på vores solssystem.

Den nyfundne planet består mest af klipper, har sandsynligvis ingen årstider, og den bruger ikke 365, men 11 døgn på at rotere rundt om sin sol.

En ny planet kaldet Proxima b er blevet fundet, og selvom planeten på flere punkter adskiller sig fra Jorden, vurderer forskere nu, at Proxima b ligger i den såkaldte beboelige zone i forhold til sin sol og dermed rummer muligheden for at have vand og liv.

Tilmed ligger Proxima b kun lidt over fire lysår væk fra Jorden, og det kan betyde, at planeten er den exoplanet med muligt liv, der ligger tættest på Jorden – rundt regnet 38 billioner kilometer væk.

Et år varer 11 dage

Nyopdagelsen er onsdag blevet offentliggjort af European Southern Observatory (ESO), som har observeret planeten i flere år ved hjælp af flere teleskoper rundt om i verden, herunder teleskopet La Silla-observatoriet i Chile.

- Der er fundet mange exoplaneter, og der vil blive fundet mange flere endnu. Men det at lede efter den nærmest mulige jordlignende planet og at finde den, det har været en oplevelse for livet for os alle, siger lederen af forskerne bag opdagelsen, Guillem Anglada-Escudé fra Queen Mary University i London, i en pressemeddelelse.

Astronomernes observationer viser, at Proxima b kredser rundt om den lille røde dværgstjerne Proxima Centauri, der ikke er lige så varm som Jordens sol. Det tager kun 11 dage for Proxima b at rotere hele vejen rundt om sin sol, og et år på planeten er således langt kortere end Jordens.

Den lille stjerne ligger tæt på dobbeltstjernen, Alpha Centauri AB, der er himlens tredjeklareste stjerne.

Ny teknologi på vej

Lektor i astrofysik ved Niels Bohr Instituttet, Lars Astrup Buchhave, forklarer, at det med den nuværende viden om Proxima b er svært at sige, hvorvidt der er liv.

- Det kunne muligvis have lidt svære vilkår, men vi ved jo ikke, hvordan livet for eksempel er opstået i det hele taget på jorden. Vi ved, at der er meget liv, som kan leve under ekstreme forhold på Jorden, så vi kan bestemt ikke udelukke, at der kunne være liv, siger han til TV 2.

På nuværende tidspunkt har mennesket ikke teknologi til at undersøge nærmere, hvorvidt der er liv på eksempelvis Promixa b, men Lars Astrup Buchhave fortæller, at der i de kommende år er grund til at være positiv.

Blandt andet vil man om to år tage et nyt rumteleskop i brug, der kan fortælle forskerne mere.

- Der vil vi kunne karakterisere atmosfæren på planeten og muligvis også - hvis vi er meget heldige - kunne lede efter og se biomarkører, siger Lars Aastrup Buchhave.

Vil være hovedmål for jagten på liv i universet

Hvorvidt, der er liv på Proxima b, drøftes fortsat af forskerne bag opdagelsen, ligesom de forsøger at finde ud af, hvordan klimaet er på planeten. De formoder, at der kan eksistere vand på overfladen af planeten, men kun de steder, hvor der er mest lys fra stjernen.

Dette kan enten være i et område, som konstant vender imod stjernen eller i et bælte svarende til troperne på Jorden. Derfor vil klimaet være meget anderledes end på Jorden, og det er ifølge forskerne usandsynligt, at Proxima b har årstider.

Det skyldes blandt andet planetens rotationsforhold, dens dannelseshistorie samt kraftigt stråling fra den nærliggende stjerne Proxima Centauri, som kun ligger 7 millioner kilometer fra Proxima b - fem procent af Jordens afstand til Solen.

Proxima Centauri lyser svagere end Solen, men planeten Proxima b kredser så tæt på stjernen, at den har en overfladetemperatur, der tillader flydende vand. Dog blusser stjernen engang imellem op og udsender kraftig ultraviolet stråling og røntgenstråler, som er langt kraftigere end den, som Jorden modtager fra Solen, og det kan tale imod en gunstig temperatur på planeten.

- Den nye opdagelse er starten på endnu mere grundige observationer, både med de instrumenter, som for tiden er til rådighed, og med den næste generation af kæmpeteleskoper, som for eksempel European Extremely Large Telescope. Proxima b vil være hovedmålet for fremtidens jagt på tegn på liv andre steder i Universet, slutter pressemeddelelsen fra ESO.