Donald Trump

Illegal indvandrer: - Vi bevæger os rundt på æggeskaller

Store dele af den befolkningsgruppe, som den amerikanske valgkamp har handlet om, kan slet ikke stemme ved præsidentvalget i november.

Der er næppe nogen anden befolkningsgruppe i USA, for hvem det forestående præsidentvalg kan få større betydning. Og selv har de ingen indflydelse på valgresultatet, for de kan ikke stemme.

Valgkamp fra cykelsadlen - LRAS - manifest

1. Jeg kan lide at cykle, og gerne langt.

2. Der er valgkamp i USA, som er et land, jeg har været fascineret af i 45 år.

Hvad er så mere naturligt end at kombinere de to interesser? Jeg har netop indledt en tur, der - om alt går vel - skal gå fra Los Angeles til Chicago, cirka 4000 km.

Ruten følger i hvert fald noget af vejen den gamle og legendariske Route 66. Men ellers er det tanken at søge ud til de steder, hvor andre journalister sjældent eller aldrig kommer, og give befolkningen der en stemme.

Illegale mexicanske indvandrere følger valgkampen med ekstra opmærksomhed, for det kan blive af afgørende betydning for deres liv, hvem der ender med at skulle lede landet.

Ifølge den seneste folketælling i USA opholder 11 millioner mennesker sig illegalt i landet, og langt den største gruppe af dem er mexicanere. Deres tilværelse præges af en daglig frygt for at blive deporteret.

Aldo Cruz og Suzanna Araujo kom over grænsen sydfra, da de var henholdsvis to og et år gamle, sammen med deres forældre, på flugt fra dyb fattigdom i deres hjemland.  De har boet i USA lige siden.

At være illegal indvandrer er ”som at bevæge sig rundt på æggeskaller”, siger Suzanna. Man må hele tiden passe på ikke at bryde love og regler, for så risikerer man deportation. En trafikforseelse kan være nok. Så det at køre bil foregår med hjertet oppe i halsen og med nøje overholdelse af vigepligt og hastighedsgrænser, for hvis politiet standser en, er det slut med at være i USA.

Her kan du høre Aldo Cruz fortælle om livet som illegal indvandrer:

Men det amerikanske samfunds holdning til Suzanna, Aldo og de andre illegale indvandrere er noget mudret. For selv om de egentlig ikke må være i USA, får de for eksempel alligevel lov til at gå i skole. De bliver også opkrævet skat af det arbejde, de udfører. Oftest er de nødt til at have adskillige jobs på en gang, da de hele tiden løber den risiko, at en arbejdsgiver udnytter deres situation til at afpresse dem. De må have andre jobs at falde tilbage på, hvis det sker.

Under præsident Obama er blevet indført en ordning, der gør det muligt for illegale indvandrere, der ikke er fyldt 30 år - som Aldo og Suzanna – umiddelbart at undgå deportation. ”Deferred action” kaldes programmet, der er indført administrativt og derfor kan ophæves igen uden videre af den næste præsident.

Her kan du høre Suzanna Araujo fortælle om livet som illegal indvandrer:

Men trods denne håndsrækning fra Obama er tilfredsheden med ham ikke stor. I hans tid, siger Suzanna, er flere mexicanere blevet deporteret end under nogen anden præsident. Hun har heller ikke meget fidus til Hillary Clinton, som Suzanna mener ikke vil de illegale indvandrere noget godt. Og. Trump – han er en joke og udtryk for en direkte menneskefjendsk politik, der igen har gjort det acceptabelt at være racist i USA, fortsætter hun.

Men Suzanna og hendes bror kan mene om politikerne, hvad de vil. Selv har de ingen indflydelse på valgresultatet. De har boet i USA stort set hele livet, men de er ikke amerikanske statsborgere og har dermed ikke stemmeret.