Efter dødelige oversvømmelser: Obama har forladt golfbanen og besøger Louisiana

Præsident Obama blev kritiseret for ikke at besøge Louisiana. Nu kommer præsidenten til staten, hvor 13 mennesker er døde i voldsomme oversvømmelser.

Flere steder i staten Louisiana er folk begyndt at vende hjem oven på de sidste ugers oversvømmelser. Men for mange er det hjem til huse, der er voldsomt hærgede efter de ødelæggende oversvømmelser, der ramte staten i forrige uge.

Flere end 30.000 måtte forlade deres hjem, da oversvømmelserne ramte. 13 mennesker mistede livet.

Imens de katastrofale oversvømmelser har stået på, har præsident Barack Obama og hans familie holdt ferie sammen med de rige og de kendte på den amerikanske ø Martha’s Vineyard.

- Forlad golfbanen og kom herned

Obamas ferie sluttede søndag og tirsdag besøger præsidenten så Louisiana. Det meddelte Det Hvide Hus fredag.

Men det har allerede kastet en del kritik af sig, at præsidenten ikke straks afbrød sin ferie for at besøge den oversvømmede stat.

- Det ser ud til, at han har fejllæst situationen lidt, og det er egentligt mærkeligt. Tidligere, da man havde oversvømmelserne i forbindelse med Katrina i Louisiana, da så man, at Bush var alt for langsom til at reagere, så det undrer mig, at Obama ikke har været der, siger USA-analytiker Mads Fuglede til TV 2 med henvisning til orkanen Katrina, der ramte staten i 2005 med katastrofale følger for byen New Orleans.

I fredags, da Obama annoncerede sine planer om at tage til Louisiana, besøgte den republikanske præsidentkandidat Donald Trump staten. Og han holdt sig ikke tilbage med at stikke til præsidenten.

Helt ærligt, så burde Obama forlade golfbanen og se at komme herned

Donald Trump

- Helt ærligt, så burde Obama forlade golfbanen og se at komme herned, sagde Trump.

Hellere sent end aldrig

Imens har Trumps modkandidat i præsidentvalget, Hillary Clinton, udsendt en udtalelse, der må tolkes som et indirekte angreb på konkurrenten.

- Jeg vil besøge de berørte områder på et tidspunkt, hvor tilstedeværelsen af en politisk kampagne ikke vil forstyrre redningsindsatsen, lyder det fra Clinton.

Mens kritikken mod Obama var på sit højeste kom Louisianas demokratiske guvernør, Jon Bel Edwards, præsidenten til undsætning.  

- Guvernøren i Louisiana, Edwards, var ude at sige, at det ville være en dårlig idé, hvis Obama tog derned. Man ville skulle trække en masse af det mandskab, man brugte i indsatsen, tilbage for at passe på præsidenten, og det ville være åndssvagt, fortæller Mads Fuglede til TV 2.

Til gengæld har lokalavisen i den hårdt ramte statshovedstad, Baton Rouge, brugt lederpladsen til at kritisere Obama for ikke at være til stede.

Det er allerede for sent men hellere sent end aldrig, skrev The Advocate torsdag, dagen før Obama meldte sin ankomst.    

60.000 hærgede hjem

Oversvømmelserne i Louisiana er kaldt den værste naturkatastrofe i USA siden stormen Sandy, der førte til massive oversvømmelser langs den amerikanske atlanterhavskyst i 2012.

Værst er det gået ud over store byer som Baton Rouge og Lafayette i den centrale del af staten.

Det hele startede fredag i forrige uge, da der faldt 43 centimeter regn. Og det var kun begyndelsen. Siden er flere end 30.000 personer blevet evakueret, og mindst 106.000 har ansøgt om national katastrofehjælp.

Mange er nu vendt hjem igen, men mere end 60.000 hjem er beskadiget af vandmasserne ifølge CNN. Flere steder er stadig under vand.

Hunde, katte og 27 eksotiske dyr

Som et billede på de mange mennesker, der pludselig matte forlade deres hjem, kan man bare se på nogle af de dyr, som blev ladt tilbage.

Mange efterladte dyr endte hos dyreinternatet Lamar Dixon Expo Center i Gonzalez, syd for Baton Rouge. Internatet blev så overrendt af dyr, at de i onsdags måtte have assistance fra statens afdeling for landbrug og skovbrug, LDAF.

På internatet registrerede LDAF 450 hunde, 109 katte, 333 heste, 139 kvæg, 44 grise, 123 geder og 27 ikke nærmere specificerede eksotiske dyr.