Udland

Rusland strammer grebet om oprørere i Syrien: Affyrer krydsermissiler fra Middelhavet

Rusland er begyndt at affyre krydsermissiler mod mål ved Aleppo fra krigsskibe i Middelhavet.

Russiske krigsskibe i Middelhavet har for første gang affyret krydsermissiler mod mål nær storbyen Aleppo, hvilket opfattes som endnu et tegn på, at russerne udvider dets militære engagement i Syrien.

Russiske fly, som for få dage siden begyndte at flyve bombemissioner fra en luftbase i Iran, har hjulpet den syriske præsident, Bashar al-Assad, til at gøre vedholdende fremskridt i kampen mod oprørsgrupper, som vil styrte hans regime.

Det er nu et år siden, at Moskva begyndte at intervenere i konflikten.

USA beskyttere oprørsgrupper og advarer Assad

I kampene ved Aleppo har det syriske militær og deres russiske allierende dog tabt noget af deres momentum, og oprørerne har for nylig brudt gennem en belejring.

I det nordøstlige Syrien blev amerikanske fly torsdag sat ind for at beskytte lokale styrker på landjorden, som kæmper mod regimet. De amerikanske fly beskytter landstyrker ved den kurdiske by Hasaka, meddeler Pentagon.

- Det syriske regime frarådes at blande sig i forhold til koalitionsstyrker og forhold til vore partnere, siger Pentagons talsmand, Jeff Davis.

FN suspenderer arbejde for at sende signal

Rusland affyrede tre krydsermissiler, hvilket var de første fra Middelhavet. Tidligere har de affyret krydsermissiler fra Det Kaspiske Hav.

Tirsdag fløj russiske fly bombemissioner over Syrien fra Hamedan-luftbasen i Iran.

Optrapningen af kampe og luftangreb i og omkring Aleppo, der er splittet mellem en vestlig regeringskontrolleret del og en østlig oprørskontrolleret del, vækker stigende bekymring i det internationale samfund.

Den hårdt prøvede civilbefolkning i Aleppo mangler fødevarer, og FN's nødhjælpsgrupper advarer mod en "mareridtsagtige situation.

FN's humanitære arbejdsgruppe i Syrien, der har til formål at bringe nødhjælp til de belejrede områder, har suspenderet sit arbejde indtil i næste uge. Det sker for at sende et signal til stormagterne, hed det torsdag i en udtalelser fra FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura.