Udland

Syriens mest dødelige fængsel: - Der lugter af tortur

I det FN betegner som Syriens mest dødelige fængsel, bliver fangerne groft tortureret. Amnesty International kan nu fortælle om grusomme overgreb.

- Den øverstbefalende bad soldaterne om at sætte mig i en skudsikker bil. Soldaterne kom ind i bilen og begyndte at chikanere mig. Om aftenen kom en løjtnant. Jeg kan ikke glemme hans stemme, hans lugt. Han tog tøjet af mig og voldtog mig. To andre soldater kom til. De voldtog mig også. Jeg havde menstruation.

Beretningen kommer fra en menneskerettighedsaktivist fra Syrien. Hun blev tilbageholdt i 2012, da hun forsøgte at flygte fra bombardementer i hendes by. Historien er én af mange, og rædslerne var kun begyndt for aktivisten – hun endte nemlig i det fængsel, som FN anser som værende det mest dødelige i Syrien – Saydnaya-fængslet.

Det er en speciel lugt af fugt, blod og sved: Der lugter af tortur.

Salam, tidligere fange i Saydnaya

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har i en stor rapport offentliggjort nogle af de rædsler som har fundet sted i fængslet – og de rædsler, som fandt sted, inden fangerne overhovedet nåede til Saydnaya. Ved at tale med 65 tidligere indsatte har organisationen rekonstrueret livet som fange i Saydnaya-fængslet, som har tjent som torturfacilitet for flere tusinde fanger.

- Bilen havde to forsæder. Løjtnanten voldtog mig, og satte sig på det andet forsæde, og råbte flere soldater an. To voldtog mig, mens to andre ventede på, at det blev deres tur. Jeg begyndte at skrige. Jeg mistede forstanden. Løjtnanten truede mig: ’Hvis du skriger, slår jeg dig ihjel’.

Aktivisten overlevede, og fortæller sin historie til Amnesty.

Ifølge organisationen er et konservativt bud, at mindst 17.723 personer er døde i syriske fængsler fra den syriske krise brød ud i marts 2011 til december 2015.

Behandlet som dyr

De indsatte fik elektriske stød, blev voldtaget og fik revet deres fingre- og tånegle af, de blev overhældt med kogende vand og blev brændt med cigaretter – og de uhyrligheder er ifølge de tidligere indsatte, blot nogle af dem der stod på kontinuerligt.

De tidligere indsatte fortæller, at torturen slet ikke handlede om at få dem til at tilstå. I virkeligheden var målet at ’dehumanisere’ dem og få dem til at føle sig som dyr.  

- De behandlede os som dyr. De ønskede at umenneskeliggøre os så meget som muligt. Jeg så blodet, det var som en flod. Jeg har aldrig forestillet mig at menneskeheden kunne synke så lavt. De havde ikke nogle problemer med at dræbe os lige nu og her, siger Samer, en advokat som blev arresteret nær den syriske by Hama.

Grusomme detaljer

Ifølge Amnesty International er historierne fra fængslet fyldt med ’grusomme detaljer om frygtelige overgreb og misbrug.’

Beretninger fra fængslet

Seks rædselshistorier fra Sadnaya

Umm

Umm

Umm Omar fortæller hvordan hun blev tortureret, da hun var tilbageholdt af en militær efterretningstjeneste i den syriske by Aleppo.

De slog mig indtil jeg lå på jorden og derefter sparkede de mig med militærstøvler, på de steder hvor jeg har haft min hofte opereret, indtil jeg besvimede. Da jeg vågnede var jeg tilbage i isolation. De har slæbt mig tilbage dertil. Men mine bukser var åbnet og sad lidt nede. Min abaya (lang type af kjole, red.) var åbnet og min undertrøje var rykket op. Alt gjorde ondt, så jeg kunne ikke vide, om jeg var blevet voldtaget. Det var en overvældende smerte overalt, siger Umm Omar. 

Foto: s

Mahran

Mahran

Mahran blev arresteret I November 2011 i Homs. Han fortæller, hvordan han blev udsat for torturmetoden kaldt ’falaga.

- Vagten lagde mig på maven. Han bandt mine ben til en pind og løftede mine fødder op. Slagene var fokuseret på det nederste af min fod. Han slog 35 til 40 gange. Jeg følte smerte de første 10 slag. Derefter forlod alle følelser min krop. Efter slagene svulmede mine fødder op. Det var ubegribeligt. De lignede ikke fødder længere.

- De begyndte igen. Den anden gang var den værste. Meget værre end første gang, fortæller Mahran.

Foto: f

Maha

Maha

Maha blev arresteret I 2012. Hun blev afhørt, tæsket og intimideret inden hun blev sendt til fængslet I 2013.

- Jeg blev lagt i håndjern og fik bind for øjnene. De gjorde grin med os, da vi ankom. Sagde ting som ’kom herover, jeg har en gave til dig’. Lederen var en meget slem mand. Han rørte upassende vil alle pigerne. Han fik os leveret ind på hans kontor en efter en og han rørte os på en slem måde, mens han onanerede.

- I et rum bad lederen mig smide mit tøj. Jeg græd og spurgte hvorfor. Han sagde, at han ville bede 10 vagter om at komme og kigge på. Jeg tiggede ham. Han tvang mig nøgen, og startede med at røre mig. Han puttede fingrene op i mig, fortæller Maha.

Foto: tv 2

Abu

Abu

Abu Anas var forretningsmand i Aleppo. Da han blev bragt til afhøring, fik han fortalt at han kunne bestikke sig fri og undgå tortur.

-Afhøreren fortalte ’Jeg er farlig. Jeg har evnen til at dræbe dig lige her, og ingen vil stille spørgsmål. Jeg kan hjælpe dig, hvis du betaler mig 100.000 amerikanske dollars og skriver under på, at du forlader landet.

- Derefter tog han mig ned i kælderen. Der var ham, mig og to andre mænd. Den ene var leder af fængslet, den anden en afhopper fra militæret. En sagde til afhopperen: ’Du er en forræder. Vi dømmer dig for landsforræderi, og landsforrædere skal dø’ Han skød ham i hovedet.

Abu Anas gav afhøreren pengene og blev sat fri dagen efter.

Foto: TV 2

Samer

Samer

Samer er advokat og blev arresteret I 2012 nær byen Hamas. Han forsøgte at bringe humanitær hjælp frem i et regeringskontrolleret område.

- Så snart du kommer ud af bilen, og sætter dine fødder på jorden, begynder ’velkomst-ritualet’. Jeg var en af 50 mænd, som kom ind den dag, og vi blev alle tæsket grumt i fængselsgården. De brugte plastik- og metalkabler. Endda el-ledninger. De slog absolut overalt – selv hovedet. De slog mig flere gange meget hårdt i hovedet.  

- De skånede ingen. Jeg så en gammel mand blive slået endnu værre end vi andre. De ville ødelægge os. De behandlede os som dyr, fortæller Samer

Foto: s

Shiyar

Shiyar

Shiyar har beskrevet hvordan han blev torturet med en torturteknik kendt som shabeh – ofret hænges op med kæder i håndleddene i flere timer.

- De lod mig stå på en tønde og spændte reb omkring mine håndled. Derefter fjernede de tønden. Der var intet under mine fødder. De dinglede I luften. De havde tre kæppe med. De slog overalt. Efter de var færdige med at tæske mig med trækæppene tog de cigaretter frem. De slukkede dem over hele min krop. Det føles som en kniv, der udgravede min krop og skar mig i stykker. 

Foto: s

- Kataloget af skrækhistorier viser det frygtelige misbrug, som indsatte rutinemæssigt er blevet udsat for under afhøringer. De indsatte risikerer døden konstant, siger Philip Luther, direktør for Amnesty Internationals mellemøstlige og nordafrikanske program.

Fængslet ligger 30 kilometer nord for den syriske by Damaskus. Det er en del af Syriens forsvarsministerium og bliver drevet af militært politi. Saydnaya-fængslet kom først i offentlighedens søgelys i 2008, efter det lykkedes flere indsatte at flygte efter et oprør i fængslet.

- De bankede ham og fem andre til døde lige med det samme, og fortsatte derefter med at banke 14 andre fanger. De døde alle sammen indenfor en uge.

Salam, tidligere fange i Saydnaya

Fængslet er lukket helt af for offentligheden, og der er ingen journalister eller fotografer, der nogensinde har været inde i fængslet. Det vurderes, at der er plads til mellem 10.000 og 20.000 indsatte.

Lugten af tortur

En af dem, der har oplevet fængslet fra den brutale inderside er Salam, som tidligere var praktiserende advokat i byen Aleppo.

- Da jeg kom ind i fængslet, kunne jeg lugte torturen. Det er en speciel lugt af fugt, blod og sved: Der lugter af tortur.

Han fortæller hvordan vagter dræbte en Kung Fu-træner, efter de opdagede, at han havde trænet andre fanger. 

- De bankede ham og fem andre til døde lige med det samme, og fortsatte derefter med at banke 14 andre fanger. De døde alle sammen indenfor en uge. Vi så blodet komme ud fra cellerne, siger Salam.

En anden tidligere indsat fortæller hvordan en vagt tvang to mænd til at tage tøjet af foran hinanden, og beordrede dem til at voldtage hinanden – ellers ville de blive myrdet.

Flere af de indsatte har også forklaret, hvordan der var et velkomstritual i fængslet – alle nye indsatte blev gennembanket. Ofte med brug af metalstænger eller ledninger. Hvis man overlevede velkomstritualet, ventede der for nogle flere måneder og år, hvor frygten altid lurede.

De indsatte måtte sove på skift i overfyldte celler, blev udsat for voldtægter og fik sjældent mad og drikke, lyder det.

Flere af fangerne fortæller, at de indrømmede hvad som helst, i håb om at blive forflyttet til et civilt fængsel, og få en rettergang baseret på deres indrømmelser. Men ingen havde held til at komme væk fra Saydnaya. I stedet fortsatte den massive tortur.

Fængslet er designet til lyd-tortur

I arbejdet med at kortlægge rædslerne i fængslet har Amnesty samarbejdet med et arkitektfirma, som har specialiseret sig i at bygge modeller af krigsfaciliteter. Firmaet bruges også af FN, når der er brug for rekonstruktioner af ikke-tilgængelige steder i forbindelse med krigsforbrydelser.

De 65 fanger har fortalt om bygningerne, der er bygget til at torturere.

- Som vi fik stykket modellen sammen, opdagede vi at bygningen ikke kun fungerer som rum for fængsling, overvågning og tortur. Bygningen i sig selv er et arkitektonisk torturinstrument, siger direktøren for arkitektfirmaet Forensic Architecture, Eyal Weizman, til The Guardian

De indsatte fik konstant enten bind for øjnene eller beordret til at dække deres øjne, når vagter kom ind til dem. Derfor blev lyd den eneste sans, som fangerne brugte til at orientere sig. Ifølge Eyal Weizman, blev lyden kun forstærket af arkitekturen i fængslet.

- Som et ekko blev alle rummene blæst op med lyden af tæsk. Fængslet er virkeligheden et ekkokammer. Når en person bliver tortureret, er det som om at alle bliver tortureret, fordi lyden cirkulerer rundt i hele bygningen. Man kan ikke flygte fra lyden, siger Eyal Weizman.

Massiv dokumenation på forbrydelserne

Siden den syriske krise brød ud i 2011, har der været flere rapporter om massive overgreb på menneskerettighederne. De syriske myndigheder under ledelse af præsident Bashar al-Assad, har forsøgt at afskærme hvad der foregår i de forskellige syriske fængselsfaciliteter.

For Saydnaya-fængslet er ikke det eneste fængsel, hvor der er dokumenteret massive overgreb og tortur.

I 2014 lækkede en afhoppet militær-fotograf titusinder af billeder, der beviste, hvordan tusindvis af indsatte i syriske fængsler blev slået ihjel.

Ifølge Amnesty kan ’hvem som helst, der opfattes som i opposition til den syriske regering risikere at blive tilbageholdt, forsvinde, blive udsat for tortur og muligvis blive dræbt i varetægt’.

Både aktivister, journalister og humanitære og medicinske medarbejdere er blevet arresteret af den syriske regerings styrker.

En af de overlevende fortæller om hans erfaringer med arrestationerne.

- De fleste blev tilbageholdt alene på baggrund af hvad informanter har fortalt omkring dem. Informanternes ord blev opfattet som sandheden, og man er nødt til at tilstå.

Citaterne i denne artikel stammer fra udskriften af de interviews som Amnesty International har foretaget i forbindelse med kortlægningen af torturen i Saydnaya-fængslet.