Udland

Fotograf bag rørende video: Omran forstod slet ikke, hvad der skete

Billederne af femårige Omran er gået verden rundt. Nu fortæller fotografen om oplevelsen med den lille dreng efter et luftangreb i Aleppo.

Indtil i tirsdags var Omran en af mange ansigtsløse børn under den årelange konflikt i Syrien. Filmen med den femårige dreng er de seneste dage blevet delt over hele verden og han betegnes som et symbol på de civile mennesker, som befinder sig midt i rædslerne i Aleppo. 

Nu sætter fotografen Mustafa al-Sarout fra oppositions-mediet Aleppo Media Center ord på, hvad der skete den tirsdag. I et interview med The Guardian fortæller han, at han selv blev berørt af synet af den lille dreng, der ikke så ud til at begribe, hvad der skete omkring ham.

Bygningerne kollapsede omkring dem   

Mustafa al-Sarout ankom kort efter luftangrebet til den bygning, hvorfra Omran senere blev reddet ud. Han kender nabolaget og ved, at det hyppigt har været ramt af luftangreb.  

- Der var voldsomt ødelagt allerede. Denne gang var mange sårede, måske 13 eller 14. Folk, som gik omkring i gaderne, da bombningen skete, var løbet ind i husene, men blev spærret inde, da bygningerne kollapsede om dem, siger han til avisen.

Fotografen var gået tæt på de reddere, der hentede sårede ud af murbrokkerne i bygningen og det var her, han lagde mærke til Omran. Den lille dreng var, ifølge fotografen, helt i chok, da han blev sat ind i ambulancen.    

Han rørte ved sit ansigt og så blodet på hænderne. Han vidste ikke engang, hvad der var sket med ham

Mustafa al-Sarout, Aleppo Media Center

- Han rørte ved sit ansigt og så blodet på hænderne. Han vidste ikke engang, hvad der var sket med ham, siger han.

Blev genforenet med sin familie    

Den læge, der behandlede Omran senere, oplevede også, at drengen var meget chokeret over hændelserne. Doktor Muhammed ønsker ifølge The Guardian ikke at oplyse sit efternavn.

Da vi behandlede ham, skreg han ikke og græd ikke, han var bare i chok

Doktor Muhammed, lægen, der behandlede Omran på hospitalet

- Da vi behandlede ham, skreg han ikke og græd ikke, han var bare i chok, siger han til The Guardian.   

Heldigvis kunne lægen sende drengen hjem med sin familie senere. De to andre børn i videoen er Omrans storesøster og lillebror. Manden, der i videoen kan ses komme ud af bygningen med blod i ansigtet, er deres far. 

- De her børn bliver ramt af bomber hver dag. Omran er ikke en usædvanlig case, siger Mustafa al-Sarout.