Udland

Engelsk undercoverbetjent afslører terrorister på bedste James Bond-manér

I tyve måneder havde betjenten falsk navn, falsk kone, falsk hjem og en falsk forretning i Luton.

Han blev kaldt Kamal. Hans farlige arbejde har ført til to nylige retssager og afsløret en dyb dyb afsky for det samfund, som de bor og er opvokset i. Udstyret med en skjult mikrofon inde på kroppen har undercoverbetjenten i næsten to år været på hundredvis af risikable missioner langt inde i jihadist-netværket i Luton nordvest for London, der er kendt for at huse mange islamister.

Netværket, som ikke anede uråd, kan forbindes til snesevis af terrorsager gennem de sidste ti år, skriver BBC. I en af sagerne blev en mand dømt for at planlægge bortførelse og drab på en amerikansk soldat på en base i Suffolk.

Og i denne uge er tre andre blevet dømt skyldige i at vise støtte til terrorgruppen IS. En af dem er den 49-årige Anjem Choudary, der i tyve år har holdt Storbritannien for nar med sine hadprædikener. Han kan se frem til ti års fængsel, når strafudmålingen falder den 6. september.

Ved retssagen i sagen fra Suffolk sad Kamal bag et gardin for at hans identitet ikke skulle blive afsløret. Kun nævningene kunne se ham.

Fædre tog deres børn med til møderne

Mens Kamal var undercover gik han til møder to steder i Luton, i en pavillon og i en metodist-kirke. Begge steder blev vesten lagt for had, mens mændene lovpriste terrorangrebene rundt om i verden. Mange af de tilstedeværende var børn.

- Nogle af børnene var meget opmærksomme på det, der foregik, siger Kamal til BBC.

Sidste år i juni udførte terrorgruppen IS tre angreb: På en strand i Tunesien, i Frankrig halshuggede en mand sin chef på en amerikanskejet fabrik, og i Kuwait tog en selvmordsbombemand 27 andre med sig i døden.  I pavillonen i Luton var de begejstrede over attentaterne. En ”Mohammed” opfordrede til had mod the kuffar, ikke-muslimerne og advarede mod at blive blød og få ondt af ofrene. ”Mohammed” blev aldrig tiltalt for sin tale.

Ved et andet møde i metodistkirken sagde en taler: - Solen er allerede gået ned over det britiske imperium og er ved at stå op over Islamisk Stat. Frihed og demokrati et dødt. En håndfuld muslimer, såkaldte terrorister, har med succes ødelagt the kuffar’s ideologi.

Træning i James Bond-stil

Talerne ved disse møder var alle højtstående mænd i det forbudte al-Muhajiroun netværk, der i tyve år har haft en base i Luton – først med Omar Bakri Mohammad i spidsen, siden med førnævnte Choudary, der var en af de mest magtfulde ideologer. Først da IS begyndte at udgøre en fare i Storbritannien, besluttede briterne at smadre Luton-afdelingen af al- Muhajiroun.

Derfor sendte de Kamal til pavillonen i byen, det lykkedes, men de havde brug for at komme tættere på de ledende jihadister.

Efterretningstjenesten MI5 rekrutterede også en Rajib Khan, der længe havde været medlem af al-Muhajiroun i Luton. Khan beskriver, hvordan han gik til hemmelige møder med MI5, hvor de pumpede ham for information og lokkede med kontanter og, hvad han kalder for træning i bedste James Bond-stil.

Hvor vil inspirationen komme fra nu?

Syrien var tit et emne ved møderne i pavillonen og i metodistkirken. Blandt publikum var to mænd, der nu sidder i fængsel takket være Kamals farlige undercoverjob.

Et andet emne var den tidligere Luton-indbygger Abu Rahin Aziz, der blev dræbt i et amerikansk droneangreb i byen Raqqa sidste sommer. Hans blev hyldet som en helt, der døde som en martyr, og mændene græd ved meddelelsen om hans død.

Hele den lange undercover-operation med Kamal og alt det andet politi- og efterretningsarbejde, der infiltrerede jihadist netværket, har medført, at fem af lederne nu kan se frem til fængsel.

Politiet siger til BBC, at det er taler fra de anholdte, der inspirerer morgendagens terrorister. Det er muligvis rigtigt. Spørgsmålet er, hvor inspirationen vil komme fra nu.