Udland

Tantholdt om øjebliksbillede af Omran: Udstiller den ekstreme virkelighed

Billedet af femårige Omran er et symbol på afmagt. Det er ekstremt sørgeligt, mener TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt.

Midt i efterspillet af et voldsomt luftangreb, der onsdag ramte provinsbyen Aleppo i Syrien, sidder en syrisk dreng.

Drengen hedder Omran, og han er fem år.

Kort forinden blev han reddet ud af en bygning, der blev ramt af det voldsomme luftangreb. Nu sidder han - som var han frosset fast - på en orange stol blandt nødhjælpsudstyr i en ambulance. Hans krop er dækket af støv fra top til tå, og venstre side af hans ansigt er blodigt.

Øjeblikket blev fanget af den syriske aktivistgruppe Aleppo Media Center.

Ifølge TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt er billedet et symbol på noget, han har oplevet utallige gange i Syrien.

- Billedet viser afmagt. Det er et symbol på, at de voksne, der er oppe at slås, ikke kan finde ud af at løse konflikten. Det er tragisk. Det udstiller den ekstreme virkelighed, der er i Syrien, hvor utrolig mange mennesker er blevet slået ihjel, uden de er en del af konflikten, siger han til TV 2.

Børn bliver ofre

En af de ting, der især påvirker Rasmus Tantholdt, når han rejser verden rundt, er, når børn bliver en del af krigen. TV 2's korrespondent mener, at det netop er, hvad billedet af femårige Omran viser.

- Barnet bliver et offer. Det er ekstrem sørgeligt. Børn har ikke skabt konflikten. De er ikke oppe at slås. Det er kun de voksnes ansvar, siger han og fortsætter:

- Jeg ville ønske, der var nogle voksne mennesker, der kunne hjælpe ham. Men de har taget stilling. De er skyld i krigen. Et barn på fem år har ikke haft mulighed for at tage stilling. De har svært ved at beskytte sig selv.

En krig uden ende

Lige nu er omkring 250.000 civile fanget mellem de styrker, som støtter Syriens præsident Assad og en lang række oprørsgruppe. Mens kidnapninger finder sted, meddeleler danske og udenlandske medier jævnligt om luftangreb. 

Ifølge den britiske overvågningsgruppe Syriens Observatorium for Menneskerettigheder er 955 civile siden april blevet dræbt i Aleppo.

Pressefotograf Jan Grarup har taget billeder fra konfliktområder i mere end 25 år. Han vurderer, at billedet af femårige Omran formår at komme meget tæt på konsekvensen af konflikten: De mennesker, som uskyldigt og ufrivilligt bliver en del af krigen.         

- Mange af de krigsbilleder, vi normalt ser, er meget voldsomme og hidsige. Folk bliver immune overfor det. Det er et billede som det her, der giver plads til eftertænksomhed og skal til for at råbe os op, siger han. 

- Det er så stille. Det er det, der gør det så enormt larmende, siger han.

Selv om ikoniske billeder tidligere har ændret historien, bliver det ikke tilfældet i Syren, forklarer Rasmus Tantholdt.

- Så ville det være sket i Syrien. Det er det sørgelige i konflikten. Et utal af ikoniske billeder har ikke ændret historien. Det er kun blevet værre.