Filminstruktør: Trump vil ikke være præsident

Den amerikanske dokumentarfilminstruktør har en interessant forklaring på, hvorfor Trump kaster sin kampagne ud i den ene krise efter den anden.

Da den amerikanske realitystjerne og mangemilliardær, Donald Trump, meldte sig ind i kampen om at blive det republikanske partis kandidat til det amerikanske præsidentvalg til november, spåede politiske iagttagere ham ikke mange chancer. Men han overraskede ved at være fuldstændigt ustoppelig i primærvalgene, hvor han sejrede sort og endte med at stå tilbage som vinder af nomineringen på det republikanske konvent i juli. Sidan da er det gået dramatisk ned ad bakke.

Trump har gjort sig upopulær ved at kritisere familien til en muslimsk soldat, der er død i amerikansk tjeneste i Irak og ved at hentyde til, at våbenentusiaster skulle skyde hans modkandidat, Hillary Clinton. Og meget mere. Skandalerne afspejles tydeligt i meningsmålingerne, hvor Trump i løbet af de seneste uger er kommet langt bagud i forhold til Clinton.

Der er mange teorier om, hvad årsagen til Trumps nedtur er. Nu er den amerikanske dokumentarfilminstruktør, Micheal Moore, kommet med en af de mere opsigtsvækkende: Trump saboterer sin egen kampagne, fordi han slet ikke ønsker at blive præsident.

- Donald Trump har aldrig ønsket at blive USA’s næste præsident. Det er noget, jeg ved med sikkerhed. Jeg vil ikke, sige, hvor jeg ved det fra. Jeg vil ikke sige, at Tump og jeg har haft den samme agent, advokat eller stylist – eller at det ville have noget med det at gøre, hvis vi havde. Jeg siger bestemt ikke, at jeg har overhørt noget nogen af de steder eller på gangene hos NBC (amerikansk Tv-staten, red) eller nogen andre steder. Men der er personer, som læser det her lige nu – de ved selv, hvem de er – og de ved, at alt, hvad der står her, er sandt.

Sådan indleder Moore sin klumme i det amerikanske medie, Huffington Post, hvor han giver sin forklaring forklaring på Trump-kampagnens problemer.

Trump ville have flere penge

Det hele startede ifølge Moore med, at Trump var utilfreds med sin kontrakt med den amerikanske Tv-station NBC, hvor han havde sit eget realityprogram, The Apprentice. Han ville have flere penge for at være med i programmet, og oprindeligt var ideen med at stille op til præsidentembedet, at den opmærksomhed, det ville generere omkring Trumps person, ville stille ham i en bedre forhandlingsposition overfor NBC.

Planen var, skriver Moore, at Trump ville holde et par store vælgermøder, komme frem i meningsmålingerne, og så gå tilbage til NBC og forhandle sig til nogle ekstra millioner. Men sådan gik det langt fra.

Da Trump midt i juni sidste år annoncerede, at han ville stille op, fik han nemlig sagt flere ting, der var så kontroversielle, at NBC ikke længere ville have noget med ham at gøre.

For eksempel kaldte han mexicanere for voltægtsmænd og narkosælgere, og det var her, han første gang lovede at bygge en mur langs den mexicanske grænse for at holde dem ude.

NCB gjorde en ende på samarbejdet med Trump, og han måtte finde på en ny strategi.

Trump ramte noget i vælgerne

Ifølge Moore valgte Trump at fortsætte sin præsidentkampagne for at gøre sig mere attraktiv for andre Tv-selskaber, der kunne tænkes at ansætte ham.  Men så skete der noget.

- Til sin egen overraskelse ramte Trump noget i folk. Især dem, der er langt fra at være milliardærer. Han gik direkte til at ligge nummer et i meningsmålingerne blandt republikanske vælgere. Op til 30.000 højråbende fans mødte op til hans vælgermøder. Tv-stationerne åd det råt, skriver Moore.

Trump blev revet med af sin popularitet og glemte alt om at få sit eget Tv-show. Nu ville han styre verden i stedet for. Men så fik han kolde fødder.

- Man kan se, at det lige pludselig går op for ham, den der åh-nej-åbenbaring: ”Jeg ender med at blive republikanernes nominerede. Og så er det farvel til mit rige, smukke liv!”, forestiller Moore sig, at Trump må have tænkt, da det gik op for ham, at hans kampagne ikke længere var en slags performancekunst, men i stedet ville udvikle sig til at blive hårdt arbejde.

Prøver at slippe ud af valgkampen

Og her er det, at Moore når frem til teorien om, at Trump er i gang med at køre sin egen kampagne i sænk. Måske, skriver Moore, er de seneste ugers vilde udtalelser og skandaler et udtryk for, at Trump vil stille sig selv i en situation, hvor han bliver nødt til at trække sig som kandidat – eller andre tvinger ham til det. Han er nemlig ikke interesseret i at være præsident. Og han er endnu mindre interesseret i at tabe til Hillary Clinton til november.

- Måske er nedsmeltningen de tre sidste uger ikke et uheld. Måske er det alt sammen en del af hans nye strategi for at slippe ud af en valgkamp, som han aldrig havde tænkt sig at gennemføre. For med mindre han er direkte skør, er den eneste forklaring på, at det er blevet kørt længere og længere ud dag efter dag med den ene vanvittige udtalelse efter den anden, at han gør det bevidst (eller underbevidst), skriver Moore.