Udland

Efter 20 år klappede fælden om Englands mest ekstreme had-prædikant

Den 49-årige Anjem Choudary kan se frem til ti års fængsel for terrorisme. Han er hjernen bag en lang række terrorangreb.

Han har drevet gæk med de britiske myndigheder i tyve år, og i lige så mange år har han hånet dem for ikke at kunne sætte ham fast. Men nu er det slut. Han er blevet fundet skyldig i terrorisme. Paragraffen, der endelig fældede ham, er den, der handler om åbenlyst at slutte op om ekstrem terrorisme – i dette tilfælde terrorgruppen IS.

Choudary er født og opvokset i London. Avisen The Times bringer i dag et foto fra hans unge dage, hvor han sidder på en pub. Han griner stort, der står øl på bordet, og hans ven sidder ved siden af og læser i et pornoblad. Så på et tidspunkt var han en helt normal britisk ung mand.

Han var "the mastermind"

Men senere i hans liv er noget gået galt, og i de sidste tyve år har an ansporet og manipuleret folk til at begå terror på en større skala. Selv har Choudary ikke smuds på hænderne. Han har været snu nok til at gå lige til stregen og lade de andre gøre det beskidte arbejde.

15 tilfælde af terror menes han at stå bag som en form for mastermind, ikke bare i England men også rundt om i Europa. Han menes også at have forbindelser til terroren i Belgien og angrebet i Frankrig, der kostede 130 mennesker livet.  

Han har oprettet netværk med islamistiske ekstremister rundt om i Europa. Efterforskerne regner med, at han har haft stor indflydelse på mindst 100 briter, som enten har udført eller forsøgt at udføre terrorangreb i Storbritannien og andre steder.

Stewardesser og sygeplejersker bliver forbudt

Han har lagt talrige videoer på YouTube, hvor han besynger kalifatets komme og sharia-straffesystemets indførelse. F.eks. vil man i  Choudarys ideelle verden højst kunne idømmes en måneds fængsel, dog med dødsstraf for drab – men mindre man giver offerets familie 100 kameler. Kvindelige stewardesser og sygeplejersker bliver forbudt. Teatre og biografer må lukke.  Og så vil der i øvrigt ikke være køer til noget som helst.

Han har offentliggjort en video, der handler om det første døgn efter en islamistisk revolution. Den kommer vidt omkring med alt fra, hvordan man bager kiks til hvordan, der er i det ydre rum.

Anjem Choudary, der i øvrigt ikke taler arabisk, er advokat af uddannelse, og måske er det forklaringen på, at det er lykkedes ham at holde sig fri af lovens lange arm i tyve år. Han har forstået at sno sig. Han praktiserer ikke som advokat men lever af socialhjælp, som han får af den stat, han foragter, og som han udfører terror imod.

En provokatør uden lige

Han har altid elsket TV-kameraer og presse. Nogle har betragtet ham som en klovn, andre har kaldt ham rent-a-quote ekstremist. Altså en mand, som journalister altid har haft nemt ved at hive et par hårrejsende citater ud af. Han har provokeret i den grad. Da han engang før et interview skulle give en lydprøve ved at tælle til ti, fik han talkombinationen 9/11 flettet ind i rækken.

Han har stået bag adskillige islamistiske grupper, der gang på gang er blevet lukket for blot at dukke op under nye navne. Gruppen Muslims Agains Crusades arrangerede en demonstration samme dag, som dræbte britiske soldater blev fløjet hjem fra Mellemøsten.

Hvorfor har det taget så længe?

Choudary har haft forbindelse til f.eks. Mohammed Emwazi, der menes at være trådt til efter ham, der blev kaldt Jihadi John. Det var angiveligt ham, der førte kniven, da han henrettede en række vesterlændinge og sendte videoer ud om det.

Hvorfor har det så taget tyve år at få ham dømt? Det er dels fordi, han har vidst lige præcis, hvor grænsen går for, hvad man kan sige og dels fordi, myndighederne har haft en interesse i at lade ham være for at kunne få fingre i andre, som flokkedes om ham, som møl om et lys, som en efterforsker siger i dag til The Times.

Skyldsspørgsmålet er afgjort. Anjem Choudary er terrorist. Hvor længe han skal sidde fængslet afgøres senere. 10 år er et godt bud.