Bikini eller burkini? Vild debat om badetøj i Frankrig

16x9
Tre kvinder er blevet straffet med bøde, efter det nye forbud er blevet indført. De badede med burkini på i Cannes. Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Engang skulle pæne piger ikke vise for meget bar hud. I dag er det dem, der dækker sig til, der vækker forargelse.

I 1960’erne og 1970’erne handlede diskussionen om topløse kvinder på franske strande: Ja eller nej. I dag handler den om det modsatte: Tildækning af kvinder, ja eller ej.

På den franske ø Korsika har debatten ført til strandslagsmål, udbrændte biler og fire mennesker på hospitalet, herunder en gravid kvinde.

For adskillige muslimske kvinder i Frankrig går på stranden iført burkini, som er en islamisk badedragt til kvinder. Det har borgmestrene i en række feriebyer på den franske Cote d’Azur forbudt, også i oppe den normanniske badeby Le Touquet. Hvis en kvinde overtræder forbuddet kan hun få en bøde på ca. 400 kroner.

Burkini er en sproglig sammentrækning af ”bikini”, en todelt badedragt, og burka, en total tildækning af kvinder minus kighul til øjnene. I 2003 fandt en libanesisk-australsk modeskaber, Aheda Zanetti, på en kombination. Det blev en succes. Den islamiske badedragt går ud på, at kvindens krop er dækket med hellange bukser, derover en top med hætte uden ansigtsmaske og med lange ærmer. En mildere form er bukser til under knæet, korte ærmer og en hue, der rummer og skjuler alt hovedhår. Burkinier kan købes overalt på nettet, også i den globale britiske butikskæde Marks & Spencer. Stoffet er polyester, det sidder tæt på kroppen, så kvinden kan svømme i sin burkini, og polyester tørrer hurtigt. Priserne ligger mellem ca 500 og 1100 kroner.

Burkini fra Marks and Spencer
Burkini fra Marks and Spencer Foto: Marks and Spencer

Når borgmestrene har fået burkinier forbudt og foreløbigt medhold opad i det retslige system, så er det ved at hævde, at burkinien er et religiøst symbol. Siden 1905 har Frankrig været et ”lægt” land, altså med skarp adskillelse mellem kirke og stat. Siden 2004 har det islamiske tørklæde været forbudt i franske skoler. Det er den jødiske kalot også og et stort, synligt kors. Siden 2010 har burkaen, den totale tildækning minus øjnene, været forbudt i ”det offentlige rum”, altså udenfor hjemmet og private foranstaltninger.

Når det netop er borgmestrene på Sydkysten, der har taget initiativet til forbuddet, først i Cannes, siden i Villeneuve Loubet, er det i chocket efter massakren i Nice den 14.juli, på Bastille Dagen. 85 mennesker mistede livet. Gerningsmanden i Nice var inspireret af radikal islamisme.

Borgmestrene siger, at badegæster netop i den del af Frankrig er særligt følsomme efter massakren. Derfor kan det skabe spændinger at dele strand med kvinder, der bærer, hvad borgmestrene opfatter som et religiøst, islamisk symbol.

Folk har tændt lys og lagt blomster til minde om ofrene for terrorangrebet d. 14. juli i Nice.
Folk har tændt lys og lagt blomster til minde om ofrene for terrorangrebet d. 14. juli i Nice. Foto: VALERY HACHE / Scanpix Denmark

Franske muslimske foreninger har i protest appelleret borgmestrenes forbud opad i det retslige system. Ved de lave instanser har borgmestrene fået medhold. Sagen er på vej videre op.

Den franske presse beskæftiger sig intenst med burkinierne. Striden ses som et symbol på de anstrengte forbindelser mellem muslimske og ikke-muslimske franskmænd. En undersøgelse viser, at 45 procent af Frankrigs praktiserende katolikker mener, at muslimer er farlige. Det er 12 procent mere end for et halvt år siden.

Men avisen ”Liberation” har sat burkinierne i et andet lys – som en befriende form for badedragt for de muslimske kvinder! For inden burkinien blev opfundet, så kunne traditionelle muslimske kvinder kun bade i havet i alt det tøj, de stod og gik i, hvis de ikke ville krænke deres religiøse bagland. Altså plaske i bølgerne iført utallige lag og gevandter, tørklæder og sjaler. En af dem siger:

-  At bade fuldt påklædt, det er ikke praktisk. Burkinien er en befrielse.

Altså: Burkinien er i virkeligheden en assimilering til fransk strandkultur.

En burkini dækker typisk hele kroppen undtagen ansigt, hænder og fødder.
En burkini dækker typisk hele kroppen undtagen ansigt, hænder og fødder. Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Der er også en reportage om stranden Catalans i Marseille, hvor bikini-iførte franske piger og burkini-iførte franske piger sidder ved siden af hinanden i solen i sandet. Men i hver sin gruppe på hvert sit tæppe. Ikke sammen.

En muslimsk forening i Marseille har aflyst en muslimsk badedag i september i et vandland i byen, hvor traditionelle muslimske kvinder enten i burkinier eller fuldt påklædte kunne leje i vandet med deres børn. Det førte til protester.

Den muslimske forening måtte aflyse den store badedag.