Udland

Australien lukker flygtningelejr på stillehavsø

 Australien og Papua Ny Guinea er blevet enige om at lukke lejren på øen Manus, hvor der bor 800 asylansøgere.

 Australien har indvilget i at lukke en kontroversiel flygtningelejr på stillehavsøen Manus i Papua Ny Guinea.

 Den australske regering har endnu ikke fastsat en tidsfrist for lukningen, ligesom det er uklart, hvad der skal ske med de omkring 800 asylansøgere, der bor i lejren.

 Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

 - Både Papua Ny Guinea og Australien er enige om, at centret skal lukkes, siger Papua Ny Guineas premierminister, Peter O'Neill.

 - Vi er i færd med at undersøge en række muligheder for, hvordan lukningen skal ske. Det er vigtigt, at processen ikke sker i al hast, men at den bliver udført på en omhyggelig måde.

 Når bådflygtninge søger asyl i Australien, bliver de fragtet til et asylcenter i Nauru eller Papua Ny Guinea, mens de får deres sag behandlet. Men selv hvis de opnår asyl, vil de aldrig komme til at bo i Australien.

 I stedet bliver de bosat i Nauru, Papua Ny Guinea eller i Cambodja.

 Den australske integrationsminister, Peter Dutton, understreger efter mødet med Papua Ny Guineas premierminister onsdag, at Australien fortsat ikke ønsker at tage imod nogle af de asylansøgere, der tilbageholdes i Papua Ny Guinea.

 - Denne regering vil arbejde sammen med Papua Ny Guinea om at lukke Manus-lejren og støtte de mennesker, som skal forblive i Papua Ny Guinea eller vende tilbage til deres hjemland, siger Dutton.

 - Ingen fra lejren vil blive genbosat i Australien.

 Nogle asylansøgere har tilbragt flere år i flygtningelejrene i Nauru og Papua Ny Guinea, som Australien betaler de to lande for at drive.

 De lange ophold i lejrene er blevet stærkt kritiseret af FN og flere menneskerettighedsorganisationer.

 For nylig offentliggjorde en avis en række lækkede dokumenter, der afslørede, at flere end 2000 tilfælde af seksuelt misbrug, overgreb og forsøg på selvskade var blevet rapporteret i lejren på to år.

 Samtidig er nogle indbyggere i Papua Ny Guinea utilfredse med udsigten til, at hundredvis af asylansøgere bliver genbosat i deres land. Det har ført til flere rapporter om asylansøgere, der er blevet angrebet af lokalbefolkningen.