Udland

Voldsomt slag følges tæt i Danmark: Mor bekymret for 17-årig søn

De voldsomme kampe om Syriens største by Aleppo fortsætter, mens civilbefolkningen lider. Pårørende i Danmark følger nyhederne med frygt.

Det voldsomme slag om Syriens største by, Aleppo, raser fortsat. Oprørsstyrker er omringet i det sønderbombede østlige Aleppo, hvor de kæmper desperat for at bryde den blokade, der har afskåret dem fra forsyninger udefra.

Russiske bombefly, der støtter den syriske præsident Assads regeringsstyrker, bomber konstant det belejrede østlige Aleppo, hvor over 250.000 civile er fanget i kampene uden mad og medicin.

En af disse civile er 17-årige Mayas, hvis mor og to brødre sidder ængstelige i København og følger med i nyhederne fra den plagede by.

- Folk lider under systematiske bombeangreb. Og så kæmper folk for at skaffe mad. Der er ikke noget. Hverken arbejde, elektricitet eller fornødenheder. Må Gud være med folk inde i byen. De venter kun på at dø, siger Mayas’ storebror Somar Alhamdia, der har sluttet sig til familien i København for en måned siden.

Familiens hus er – ligesom store dele af den historiske by – jævnet med jorden efter mange års kampe. Kampene i Aleppo brød ud i 2012, da oprørstyrker erobrede kontrollen med dele af Aleppo. Siden har kampene bølget frem og tilbage.

Mange parter involveret

På den en side kæmper syriske regeringstropper, Assad-tro militsgrupper og libanesiske Hizbollah-styrker med luftstøtte fra russiske kampfly.

På den anden side kæmper oprørsgrupper fra Den Frie Syriske Hær, kurdiske styrker, islamiske styrker fra Islamisk Stat (IS) og al-Nusra Fronten. Disse grupper har også flere gange været i kamp indbyrdes.

Undervejs er begge parter blevet beskyldt for at bombe områder af byen, der er kontrolleret af modstanderne, uden at tage hensyn til civilbefolkningen. Mindst 290.000 mennesker er blevet dræbt i byen, der før krigen var Syriens største by med flere millioner indbyggere.

Der var hele tiden blod

- Der var ingen mad. Børnene var konstant bange, og man kunne ikke gå på gaden. Der var blod. Hele tiden blod, fortæller Mayas’ mor Samira Khalifa om situationen i Aleppo, før hun flygtede med sin yngste søn for to år siden.

Nu sidder hun i sikkerhed i København med to af sine sønner, men forsøger konstant at få nyheder hjemmefra om, hvordan den tredje søn klarer sig midt i nogle af borgerkrigens værste kampe.

Den britiske TV-station Sky har været inde i den belejrede by Aleppo. Vi har fordansket deres reportage: