Udland

USA flytter 15 fanger fra Guantanamo

Over et dusin fanger overføres fra omstridt lejr til De Forenede Arabiske Emirater.

15 personer, der har været tilbageholdt i den amerikanske fangelejr i Guantanamo, er blevet overført til De Forenede Arabiske Emirater. Det oplyser Pentagon ifølge en række internationale medier.

Dermed er der 61 fanger tilbage i den omstridte lejr, som præsident Barack Obama ønsker at lukke.

Der er tale om det største antal fanger, der er blevet overført på én gang i Obamas regeringstid. Han kom til magten i 2009 og havde egentlig som mål at lukke basen i løbet af sit første år i Det Hvide Hus.

Blandt mange republikanere og nogle demokrater er der dog modstand over for Obamas plan.

Blandt de 15 personer, der flyves til De Forende Arabiske Emirater, er 12 fra Yemen, mens de sidste tre er afghanske statsborgere ifølge Reuters.

En af afghanerne er blevet identificeret som Obaidullah. Han har siddet i lejren i over 13 år og har været mistænkt for at gemme og opbevare miner, der skulle bruges til at angribe amerikanske styrker i Afghanistan.

Amerikanerne er glade for, at andre lande hjælper til i Obamas arbejde for at få lukket fangelejren.

- USA er taknemmelig over for regeringen i De Forenede Arabiske Emirater for dens humanitære gestus og villighed til at støtte amerikanske bestræbelser på at lukke Guantanamo Bay-lejren, skriver Pentagon i en pressemeddelelse ifølge AFP.

USA har modtaget kritik fra menneskerettighedsorganisationer og internationale allierede, fordi de fleste fanger i Guantanamo aldrig har været stillet for en dommer. Mange af dem har siddet i lejren i mere end et årti.