Udland

Efter misforståelser verden over: Nej, Tyrkiet vil ikke tillade sex med mindreårige

Historien om Tyrkiet, der har tilladt sex med børn under 15 år, er misforstået, forklarer en dansk korrespondent i Tyrkiet.

Historien om Tyrkiet, der nu vil fjerne den seksuelle lavalder, gik søndag sin gang i flere danske og udenlandske medier, men nu viser det sig, at historien ikke er korrekt.

Det fortæller Politikens korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, til TV 2.

- Det, der er sagen her er, at et flertal i det tyrkiske parlament ad flere omgange har forsøgt at stramme lovgivningen for den seksuelle lavalder. Men parlamentet har formuleret loven på en lidt sjusket måde, som forfatningsdomstolen mener, er i strid med forfatningen.

- Derfor har forfatningsdomstolen annulleret disse lovbestemmelser og givet en frist til parlamentet til at få vedtaget ny lovgivning, som ikke strider mod forfatningen, siger Martin Selsøe Sørensen til TV 2.

- Den her historie er helt forkert

I en artikel på tv2.dk samt hos andre danske medier kunne det læses, at det i Tyrkiet fra 13. januar 2017 ville være lovligt at have sex med børn ned til 12 år, men Martin Selsøe Sørensen understreger, at dette aldrig har været den tyrkiske regerings intention.

- De er simpelthen bare kommet til at formulere sig på en måde, som fatningsdomstolen har fundet er i strid med forfatningen, og derfor skal lovgivningen nu omformuleres.

Teoretisk set betyder forfatningsdomstolens afgørelse altså, at lovgivningen på området er annulleret, hvis ikke den tyrkiske regering får lovgivningen ændret inden december 2016 og januar 2017 i henhold til forfatningsdomstolens frister.

- Men det er der jo ikke noget, der tyder på, at de ikke vil. For regeringens ønske er jo netop at stramme på det her område. Derfor er den her historie helt forkert, siger Martin Selsøe Sørensen.

Ifølge Ekstra Bladet oplyser præsident Erdogans administration, at regeringen vil få vedtaget ny lovgivning på området inden december 2016.

I Tyrkiet straffes det i dag med op til 15 års fængsel at misbruge et barn under 15 år seksuelt.

Ekspert: Forfatningsdomstolen har stor magt i Tyrkiet

Historien spredte sig søndag til flere medier med henvisning til en artikel fra den tyrkiske avis Hürriyet Daily News skrevet den 14. juli, der refererer til forfatningsdomstolens afgørelse, som ligger endnu længere tilbage.

I denne artikel beskrives det, at forfatningsdomstolen tog sagen op efter at en lavere retsinstans indbragte den.

Ifølge Mogens Pelt, lektor ved Saxo Instituttet på Københavns Universitet og forfatter til flere bøger om Tyrkiet, er der ikke noget usædvanligt i dette. For historisk set har forfatningsdomstolen haft stor magt i Tyrkiet.

Han forklarer, at det er normal praksis, at forfatningsdomstolen blander sig i både små og store sager, hvor lovgivningen strider mod Tyrkiets forfatning.

- Det betyder, at den i yderste konsekvens faktisk har magt til at opløse en siddende regering, siger Mogens Pelt til TV 2.

Har spredt sig til diplomatiet

Den tyrkiske regering har reageret kraftigt på historien; særligt overfor Østrig efter at det på et elektronisk banner i lufthavnen i Wien kunne læses, at Tyrkiet nu tillader sex med mindreårige. Det var avisen Kronen Zeitung, der havde skrevet overskriften, som avisen siden trak tilbage.

I en officiel udtalelse fra den tyrkiske regering gør den det klart, at historien ikke er korrekt og at regeringen fordømmer den:

- At en lufthavn, der befinder sig i Europas centrum og som bliver brugt hyppigt af adskillige mennesker med forskellige nationaliteter bringer sådan en uansvarlig nyhed, som kun har til formål at tilsmudse et allieret land og dets folk, fra en avis, der ingen værdighed har, og at denne lufthavn kan blive udnyttet til at sprede uansvarlige, falske og twistede nyheder, har gjort os bitre og vi fordømmer det på det kraftigste, står der.

I udtalelsen skriver regeringen videre, at man overfor den østrigske ambassade i Ankara og via den tyrkiske ambassade i Wien har taget de nødvendige skridt og tilkendegivet sin reaktion.

Ligeledes har den tyrkiske regering - dog mindre officielt - regeret på et tweet fra den svenske udenrigsminister Margot Wallström, som reagerede på nyheden og krævede, at Tyrkiet omstødte sin beslutning.

Til dette skrev den tyrkiske vicepremierminister Mehmet Simsek på Twitter:

- Du er tydeligvis misinformeret. Der findes ikke så dum en ting i Tyrkiet. Få venligst dine fakta i orden.