Verdens største oliekatastrofe: - Man kan lugte og smage det

Flere vandløb og søer i Rusland består nærmest af olie. En massiv olieproduktion sætter spor og efterlader golde områder smurt ind i 'Ruslands guld'.

Søer og sumpe er dækket af tykke olielag, og store områder er helt blotlagte uden dyre- eller naturliv. Sådan ser virkeligheden ud i et stort område af Rusland.

Især ét område har vakt international opmærksomhed. Området findes i Komi-provinsen nær byen Usinsk, hvorfra en gigantisk del af Komi-provinsens olieproduktion finder sted.

Ifølge officielle russiske tal udløber der årligt 1,5 millioner kubikmeter olie ud i naturen i hele landet. Det svarer til 10 millioner tønder med olie. Ifølge internationale eksperter er tallet snarere fem millioner kubikmeter årligt.   

Den store olielækage har store naturmæssige konsekvenser, for de gigantiske udledninger af olie smadrer natur- og dyrelivet i området. Det forklarer Jon Burgwald, som er arktisk ansvarlig hos Greenpeace. Han har besøgt området en håndfuld gange.

- Hvis man bare går en tur, så falder man over udslippene. Man kan se, hvordan træerne dør. Det er bare kviste, der stikker op. Det er svært at forklare, men man kan smage olien, lugte den og mærke den, siger Jon Burgwald. Han var senest i området i 2014.

Nedslidte olierør ruster

Problemet med olieudledninger opstår, fordi den sibiriske undergrund er fyldt med nedslidte olieanlæg og olierør. Hundredevis af rør ligger i undergrunden og ruster op. På et tidspunkt vil den rå sibiriske vinter få rørene til at sprænge, og dét betyder olielækage.

Greenpeace har dokumenteret hvordan hundredevis af søer og vandløb er dækket af olie-udslip.
Greenpeace har dokumenteret hvordan hundredevis af søer og vandløb er dækket af olie-udslip. Foto: Greenpeace
I et enkelt tilfælde har Greenpeace forsøgt at tømme nogle af søerne for olie. Men kampen består primært i at dokumentere problemet.
I et enkelt tilfælde har Greenpeace forsøgt at tømme nogle af søerne for olie. Men kampen består primært i at dokumentere problemet. Foto: Greenpeace
Ifølge officielle russiske tal bliver der udledt over 10 millioner tønder olie i landet - hvert år.
Ifølge officielle russiske tal bliver der udledt over 10 millioner tønder olie i landet - hvert år. Foto: Greenpeace

Ifølge russiske opgørelser er 60 procent af landets olierør ødelagte, og i hele landet er der hvert år 25.000 registrerede olie-uheld. Til sammenligning var der 138 registrerede uheld i Canada i 2014. Det er på trods af, at canadierne producerer halvt så meget olie som Rusland, men ligger i et lignende barskt klima.

Derfor forsøger miljøorganisationen Greenpeace at råbe de russiske myndigheder op. Sammen med lokale organisationer i området forsøger de at dokumentere problemets omfang. For ifølge Jon Burgwald har både olieselskaber og myndighederne vendt det blinde øje til i jagten på profit. Rigtig mange jobs i området er nemlig knyttet op på olieproduktionen.

Bliver ledt ud i vandløb med sneen

Komi-provinsen er kendt for sin olieproduktion. Det var her, at russerne begyndte deres moderne olieeventyr i 1745. Den aldrende infrastruktur har ødelagt store områder i provinsen. Under det seneste visit fra Greenpeace fandt organisationen 201 olieudslip på 14 dage.

- Olien lægger sig under is og sne. Når sneen smelter, så føres olien med ud i åer og vandløb. Herfra trænger det ned i undergrunden, siger Jon Burgwald, der har været med til at dokumentere de store områder med olie.

Det er selskabet Lukoil, som har købt sig ind i stort set hele olieproduktionen nær byen Usinsk.

Ifølge The Guardian har selskabet, efter Greenpeaces optælling af de 201 udslip, været ude for at efterse skaderne. Selskabet kom frem til, at der ikke var tale om olieudslip i 67 af tilfældene.

Men efter Greenpeace kunne dokumentere skaderne med billeder, lød forklaringen, at selskabets repræsentanter muligvis havde brugt forkerte GPS-koordinater.

Lever af olieproduktion

Ifølge The Guardian klager flere af de lokale i området over, at olieudledningen betyder, at det er svært at få rent drikkevand, og at fiskene er sundhedsskadelige at spise.

- Vi beder ikke olieselskaberne om at lukke. Vi siger, at de bør bore efter olie på en måde, der gør, at vi kan få rent vand og luft. Vi er selvfølgelig afhængige af olieselskaberne, for der er ikke andre jobs, siger en af de lokale indbyggere, Yekaterina Dyachkova til The Guardian.

Byen Usinsk har været kendt for sin enorme olieproduktion siden den startede i 1725.
Byen Usinsk har været kendt for sin enorme olieproduktion siden den startede i 1725. Foto: TV 2

Ifølge Greenpeace kan situationen ikke ændre sig, medmindre olieindustrien i landet bliver underlagt større restriktioner. I dag får olieselskaberne i Rusland store skatterabatter og statsstøtte. Langt størstedelen af Ruslands eksportindkomst kommer fra oliesalg.

Men pengene der følger med olieproduktionen, bør ikke være en undskyldning, mener Jon Burgwald. Han fortæller, at Greenpeace har haft held til at få lokalregeringer og olieselskaber idømt bøder for forureningen – men at bøderne efterfølgende bliver omstødt.

Han håber, at organisationens arbejde kan få olieselskaberne til at vågne op, for på den måde at undgå at naturen lider endnu mere på grund af sprængte olieledninger.

- I danske skove hører man masser af lyde. Men her kan man stå i en skov uden lyde overhovedet. Det er skræmmende.