Udland

Lovændring i Tyrkiet giver uheldigt fokus fra medierne

Fra januar 2017 vil det i Tyrkiet være lovligt at have sex med børn i alderen 12 til 15 år, hvis de giver deres samtykke.

Denne artikel er blevet redigeret flere gange siden udgivelsen. I den første udgave var overskriften ’Tyrkiet afskaffer den seksuelle lavalder: Hvis man siger ja, er man gammel nok’. I denne artikel fremgik det ikke, at Tyrkiets intention faktisk er at sikre børn mod overgreb, og at regeringen stadig har mulighed for at gennemføre en lov, der skal forhindre sex med mindreårige.   

Fra den 13. januar 2017 vil det være lovligt at have sex med børn helt ned til 12 år i Tyrkiet, og det vil ikke længere blive kategoriseret som seksuelt misbrug, hvis barnet har givet ”samtykke”.

Det er virkeligheden i Tyrkiet, hvis ikke der kommer en lovændring, efter at den tyrkiske forfatningsdomstol har annulleret dele af den lovbestemmelse, der gør det ulovligt at have sex med børn under 15 år.

Det skrev i hvert fald det tyrkiske medie Hürriet Daily News samt flere danske og internationale medier, herunder TV 2. 

Annulleringen blev ifølge medierne vedtaget ved en afstemning blandt forfatningsdomstolens dommere – syv stemte for, mens seks stemte imod.

Det skete efter, at en lokal retsinstans havde afgjort, at det ikke længere per automatik skulle karakteriseres som seksuelt misbrug at have sex med personer i aldersgruppen 12 til 15 år.

TV 2 har dog undersøgt sagen yderligere, og selvom dele af lovbestemmelsen ganske vist er blevet annulleret, så har den tyrkiske regering stadig mulighed for at vedtage en ny lov, der straffer seksuel omgang med børn.

Ifølge Politikens korrespondent i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, ønsker politikerne i Tyrkiet rent faktisk at stramme lovgivningen for seksuelle overgreb imod børn.

Det kan du læse mere om her.