Akut ølkrise i Storbritannien - pubber på stribe må dreje nøglen om

Oh dearie me! Britiske pubber lukker på stribe. Øllet er for dyrt. Priserne er steget med 100 procent på 15 år. Også en anden nationaldrik er truet.

Der bliver ringet for en sidste omgang på færre og færre pubber. Hver uge drejer i snit 21 pubejere nøglen om for sidste gang. Ikke nok med det, også teen er truet.

De har mærkelige navne som Queen’s Head, Bull and Castle og The Blind Pig og er en lige så fast bestanddel af billedet som dobbeltdækkerbusser og bobby’er. De har været briternes anden dagligstue i hundredvis af år. De er der stadig, men for mange briter er deres pint at the pub blevet for dyr. Så dyr, at de bliver hjemme og drikker billigere øl fra supermarkedet i stedet for.

Det gør ondt på pubejerne, der må lukke denne ene pub efter den anden. Øl på pub er blevet en luksus, som mange ikke kan tillade sig længere. En pint koster mellem 30 og 60 kroner alt efter hvilket mærke, det er. Gennemsnitsprisen for a pint of bitter er gået fra kr. 15 i år 2000 til ca. det dobbelte i dag. Det minder om danske priser, men britiske lønninger minder ikke om danske lønninger, så det er forholdsvis dyrt. Når pubberne lukker, er det ikke kun pga. svigtende kunder. Det skyldes også stigende huslejer, skatter og rige opkøbere, der omdanner pubberne til dyre boliger.

Folk ”tvinges” til at drikke hjemme

Det er Camra, the Campaign for Real Ale, der har undersøgt tendensen. De kalder de mange lukninger for alarmerende og tallet for uacceptabelt høj. Formanden for Camra, Colin Valentine, siger, at priserne tvinger de tørstige til at drikke billigt sprut og supermarkedsøl derhjemme i stedet for at få sig et velskænket glas kvalitetsøl på pubben i hyggelige omgivelser sammen med andre.

Siden december sidste år er antallet af pubber gået fra 52.750 til 52.201. Der er stadig mange; der er faktisk en pub for hver 1.227 brite. Men udviklingen er tydelig og ser ud til at fortsætte.

Samtidig med lukningerne er antallet af mikrobryggerier steget. De laver avancerede specialøl, men de bliver solgt i supermarkeder og ikke på pubben.

Briternes drikkevaner ændrer sig også. Flere drikker cider i dag. 60 % af gæsterne på pubberne drikker cider nu. Også det er faldet Camra for brystet, der opfordrer folk til i det mindste at drikke rigtig cider – ikke masseproduceret cider.

De unge gider ikke drikke te

Også på en anden typisk front – rent drikkemæssigt – ændrer tingene sig dramatisk. De unge gider ikke drikke te længere. Put the kettle on lyder ikke så tit i de unges hjem. Salget af teposer har været nedadgående i fem år. Blandt de ældre mellem 55 og 64 år drikker en tredjedel stadig te mere end fem gange om dagen – for de yngre er det kun 16 procent. 

Briterne nationaldrik er altså i fare. Hvorfor? Undersøgelser viser, at de unge anfører helbredsgrunde, for meget koffein  – og misfarvning af deres tænder! Og så vil de have noget nyt. Derfor stiger salget af frugtte, der har alle mulige former for smag men alligevel smager af det samme, nemlig lunken saftevand.

Morgaine Gaye forsker i, hvad briterne vil sætte deres tænder i og udsætte deres tørstige ganer for i fremtiden. Til The Guardian siger hun, at de unge er smarte forbrugere, som med deres valg vil give et signal til omgivelserne. Valget af mad og drikke skal vise, hvor hip og cool, du er.

-Det kan godt være, at du som ungt menneske tager en kop Earl Gray, når du er hjemme hos mor. Men ellers gør du ikke. De unge vælger drikke, der angiveligt har en positiv virkning på kroppen så som grøn te. Eller de vælger passionfruit-te eller solbær-te. Noget let og frugtagtigt, der næsten har et skær af Disney over sig, siger forskeren.

Hvis det er rigtigt, at unge hellere vil have solbær-te, så sker det skidt ud for teens fremtid. Og for pubbernes for den sags skyld, for de er vist aldrig rigtig kommet med på tendensen til frugt-the.