Udland

Krigen er allerede i gang på Krim

Præsident Putin beskylder ukrainske enheder for terror og sabotage og sender kampvogne og avanceret udstyr til Krim, mens hans flåde øver sig på krig.

Krigen er allerede i gang. Propagandakrigen.

Tag nu bare en historie fra det ellers velrenommerede russiske telegrambureau Interfax fra i onsdags:

”Ukrainske sabotører på Krim gik efter vigtige installationer”, hed overskriften på artiklen, der altså handlede om de påståede ”terroraktioner”, som er Putins påskud for at sætte himmel og jord og især det enorme militærapparat i bevægelse.

Ifølge den russiske efterretningstjeneste lykkedes det dog at afværge attentaterne, en russisk efterretningsmand og en soldat skal være blevet dræbt.

Artiklen var forsynet med et billede, der viste et orange telt med et par rygsække uden for. Billedteksten lyder: "Agenterne havde været på halvøen under dække af at være turister. De havde lokalkendte som hjælpere."

En ukrainsk Facebook-bruger kunne så afsløre, at billedet af det meget iøjnefaldende sabotage-telt stammede fra et kommercielt fotoarkiv, som der faktisk også står under billedet.

Uafhængige iagttagere eller pressefolk har ikke fået lov at efterprøve påstanden om ukrainsk indtrængen.

Men propagandakrigen er i gang, det ukrainske militær er sat i kampberedskab, russerne rasler med sablen og hvad de ellers har af militært isenkram, og imens vokser frygten for, at konflikten i det østlige Ukraine igen skal eskalere. Er det et påskud for et nyt russisk felttog, eller hvad er det, Putin har gang i?

Farlige august

”August tegner til at blive typisk russisk” lød et Tweet fra en Moskva-iagttager fredag, og det var ikke ment som nogen lovprisning af årstiden.

For mange russere er der nemlig noget ildevarslende over august måned. I 1991 var det måneden, da gammelkommunisterne forsøgte at kuppe Gorbatjov.

År 2000 var det måneden, da atomubåden ”Kursk” gik til bunds med sin 112 mand store besætning, og 2008 var det måneden, da Putin sendte sit militær ind i Georgien, alt imens verden var optaget af de olympiske lege i Beijing. Er det noget lignede Putin pønser på?

I første omgang har præsident Putin aflyst en ny forhandlingsrunde med den ukrainske præsident Petro Porosjenko, den franske præsident Hollande og Tysklands Angela Merkel.

Det skulle ellers have fundet sted i starten af næste måned. Imens fortsætter propaganda- og trusselskrigen.

Det russiske udenrigsministerium sværger gengæld for de to dræbte russere.

Den russisk-indsatte ”premierminister” på Krim, Sergej Aksjonov, foreslår at lade tilfangetagne ukrainere ”skyde og hænge op ved grænsen som krager!”. Der er i sandhed noget ildevarslende over august!

Våbenhvile, hvilken våbenhvile?

De seneste dages foruroligende udvikling kommer efter en sommer, som har været den blodigste siden den seneste våbenhvileaftale for snart et år siden.

30 ukrainske soldater er blevet dræbt ved kampe i det østlige Ukraine, hvor kamphandlingerne især foregår om natten og på et tidspunkt, hvor de uafhængige observatører fra OSCE foretrækker at holde sig på deres hoteller. Så formelt burde parterne forholde sig i ro, men i realiteten foregår der en lavintensitets-krig, som hver dag kræver sine dødsofre.

Men hvorfor så den seneste optrapning?

Trump er ude, Obama er svag

Hvad det egentlig er, den russiske præsident er ude på, er det måske i virkeligheden kun Vladimir Putin selv, der ved. Men én af de iagttagere, der har forsøgt at analysere situationen er Timothy Ash fra det japanske investeringsfirma Nomura Internationals afdeling i London.

Han nævner flere mulige forklaringer. Det kan hænge sammen med, at Putin gerne vil stå som stærk mand og spille med musklerne forud for det russiske parlamentsvalg den 18. september.

Det kan spille ind, at vi nærmer os 25-års-dagen for Ukraines uafhængighed fra Sovjetunionen den 24. august. Netop opløsningen af Sovjetstaten betragter Putin jo som én af det her århundredes store ulykker.

Det kan også spille ind, at det rent faktisk går meget bedre i Ukraine, ikke bare med økonomien, men også med forsøget på at få ram på korruptionen, og her kan nye kampe i øst være med til at skræmme vestlige investorer væk.

Sidst men ikke mindst kan det hænge sammen med, at Putin-administrationen har indset, at Brexit ikke gav en mere russisk-venlig regering i Storbritannien, og at Donald Trump med de gode forbindelser til Kreml er i færd med at ødelægge sine chancer for at blive amerikansk præsident.

Kremls kanon-diplomati kan derfor handle om at tvinge den udgående Obama-regering til at lave en aftale, inden en mere skrap Hillary Clinton tager over.

Det er som sagt kun gisninger og mulige forklaringer. Men krigen er i gang. Propagandakrigen

Præcisering: I en tidligere udgave af artiklen skrev vi, at teltet ifølge det russiske telegrambureau, Interfax, angiveligt skulle være det telt, de påståede ukrainske sabotører overnattede i. I teksten er det nu rettet til, at det fremstår som et bevis, men ikke påstås at være et.