Islands piratparti har vind i de politiske sejl

Målinger tyder på, at Piratpartiet kan komme til at sidde med i den islandske regering efter oktober.

Når en ny regering skal sættes sammen i Island efter valget i oktober, kan Piratpartiet komme til at få en stor bid af magten.

Partiet, der på islandsk hedder Píratar, står stærkt forud for det fremrykkede parlamentsvalg, viser målinger ifølge The Guardian.

Faktisk har det aktivistiske parti så meget vind i sejlene, at analytikere regner med, at piraterne får mellem 18 og 20 pladser i Altinget, Islands parlament. Her er der i alt plads til 63 medlemmer.

- Det begynder langsomt at gå op for os, hvad der sker, siger partiformand Birgitta Jónsdóttir til The Guardian.

- Det er uvirkeligt og meget spændende. Men vi er godt forberedt nu. Det handler om forandring drevet af mod og håb frem for frygt. Vi er populære, ikke populister, siger hun videre.

Ungt protestparti

Piratpartiet blev stiftet for blot fire år siden. Medlemmerne går ind for politisk gennemsigtighed, frihed på internettet og en reform af ophavsrettighederne. Samtidig taler partiet for at tilbyde whistlebloweren Edward Snowden asyl i Island.

Politikerne i det unge parti har også budt ny teknologi velkommen i kampen for at genopfinde demokratiet.

Blandt andet forsøger de at få flere unge til at stemme ved at arbejde på at overtale firmaet bag Pokémon Go i Island til at gøre valgsteder til såkaldte Pokéstops. Det skal lokke de unge hen til stemmeboksen - og når de alligevel er der, kan de jo lige så godt sætte deres kryds.

Parlamentsvalg til oktober

Det islandske parlamentsvalg vil blive holdt 29. oktober. Den officielle valgperiode udløber først et halvt år senere, men politisk uro har fået statsminister Sigurdur Ingi Johannsson fra Fremskridtspartiet til at give vælgerne et tidligt valg.

Uroen opstod, da den daværende statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, blev nævnt i de såkaldte Panama-papirer, der blandt andet drejede sig om penge i skattely.

Det fik titusindvis af islændinge til at demonstrere foran Altinget i Reykjavik i protest over hans indblanding sagen.

Netop lækket fra Panama fik Piratpartiet til at storme frem i meningsmålingerne.

Ved det seneste valg i 2013 fik Piratpartiet 5,1 procent af stemmerne og tre pladser i parlamentet. I slutningen af juni stod partiet til at få 28,3 procents opbakning og blive Islands største parti.