Udland

IS bortfører 2000 civile i befriet by i Syrien

Den syriske by Manbij er befriet, men IS-medlemmer på flugt har bortført 2000 civile fra byen, skriver AFP.

Jihadister fra Islamisk Stat har bortført omkring 2000 civile i det nordlige Syrien, da de fredag flygtede fra den strategisk vigtige by Manbij, oplyser en overvågningsgruppe samt kurdere i området til det franske nyhedsbureau AFP.

Den kurdisk-arabiske alliance SDF, som får luftstøtte af den amerikanskledede alliance, var ved at indtage Manbi og havde meddelt, at en slutoffensiv var sat i gang mod tilbageværende jihadister i byen.

- Omkring 100 bevæbnede jihadister fra IS befinder sig i byens centrum og bruger civile som menneskelige skjolde. Flere civile er blevet dræbt, når de har forsøgt at flygte, sagde en talsmand for SDF kort inden befrielsen af byen.

Havde bortført 2000 civile

Byen blev kort efter meldt "befriet" af SDF i en erklæring udsendt via det prokurdiske nyhedsbureau Firat.

- Men kort efter kom meldingerne om, at jihadister på flugt havde bortført omkring 2000 civile.

Overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder siger, at omkring 500 biler har forladt Manbij med jihadister og civile.

- De kørte mod nordøst med retning mod Jarablus, som kontrolleres af Islamisk Stat, siger overvågningsgruppen.

En af ekstremisternes sidste kanaler

SDF-offensiven i området blev indledt i slutningen af maj og førte til, at de amerikansk- støttede styrker hurtigt vandt kontrol over landsbyer rundt om Manbij.

Byen var ifølge amerikanske militærkilder en af ekstremisternes sidste kanaler, hvorfra der bliver fragtet mandskab og udstyr fra Tyrkiet til Syrien.

Oprørerne i Syriens Demokratiske Styrker (SDF) omfatter den magtfulde kurdiske YPG-milits og arabiske krigere. De støttes også af amerikanske specialstyrker, som vil tvinge Islamisk Stat væk fra den sidste del af den syrisk-tyrkiske grænse.

USA sagde i juni, at op mod 40.000 civile var underlagt Islamisk Stat i Manbij.