Udland

Han kunne ikke leve uden hende: Ægtepar døde med få minutters mellemrum

Kan kærlighed og sorg få hjertet til at stoppe? Henry og Jeanette De Lange sov ind sammen efter 63 års ægteskab.

De blev gift samme år, som Mount Everest blev besteget første gang. Sammen gennemlevede de Vietnamkrigen, månelandingen og terrorangrebet på World Trade Center. Nærmere bestemt var Henry og Jeanette gift i 63 år.

Søndag sov Jeanette ind og få minutter senere fulgte Henry med ved hendes side på et plejehjem i deres hjemby Platte i South Dakota. Det skriver KSFY

Og de er ikke de første, der har sagt farvel til verden efter et langt liv sammen. Det er nemlig kendt, at hjertesorg kan ende med døden. 

- Det er en stor, stor psykisk belastning. Nok den største der findes. Du kan ikke finde en begivenhed i et menneskes liv, der stresser og bringer dig mere ud af balance end at miste sin ægtefælle, siger Simon Graff, der er læge og forsker ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Omvendt lever man bedre og længere med en ægtefælle. Det er voldsomt og meget smukt

Han besøgte hende hver dag

Søndag morgen ringede plejehjemmet til parrets fem børn med den nedslående nyhed: Henry og Jeanette nærmede sig det sidste.

Jeanette var pensioneret musiker, men havde været boet på det lokale plejehjem siden 2011, da hun led af alzheimers. Henry, der var veteran fra Korea-krigen, havde passet deres hus, men besøgte hende troligt. Ifølge sønnen Lee var det ikke atypisk, at han kom forbi Jeanette tre gange på en dag.

Henry bad selv om at blive indlagt, da hans helbred også blev dårligere. Han havde for nylig fået beskeden om, at lægerne ikke kunne gøre mere ved den prostatakræft han havde kæmpet med i flere år.

Ifølge børnene havde det givet parret ekstra liv, at de igen blev samlet på samme værelse på plejehjemmet. To af parrets fem børn nåede at komme og sige farvel, inden parret sov ind. Søndag klokken 15.10 stoppede Jeanette med at trække vejret. 20 minutter senere, klokken 15.30, sov Henry ind.  

De var sammen til det sidste

På tv2.dk har vi bragt flere andre historier om par, der ligesom Jeanette og Henry vedligeholdt kærligheden i mere end en en menneskealder.

Hans og Ester Hansen

Ester og Hans, da de blev interviewet af TV 2 Midtvest om deres atombryllup.

Hans og Ester Hansen

Hans synes Ester var køn fra første øjeblik han så hende i Vostrup Forsamlingshus. I april kunne det aldrende par invitere gæster for at fejre deres 75 år sammen.   

Foto: TV 2 Midtvest / TV 2

Alice og Erik Thomsen

Alice og Erik på deres plejehjem i forbindelse med deres atombryllup.

Alice og Erik Thomsen

Parret kunne i år holde atombryllup og har dermed været sammen i 75 år - det er der kun få andre par, der kan prale med.  

- Hver dag siger vi 'min elskede' til hinanden. Jeg kan sidde og læse og være i min egen verden, og så kan Alice tage min hånd og sige: 'Jeg elsker dig', fortalte Erik til TV 2 i januar. 

Foto: Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Helen og Kenneth Felumlee

Helen og Kenneth Felumlee mødte hinanden som teeangere. De var sammen i 70 år.

Helen og Kenneth Felumlee

Helen og Kenneth fra Ohio havde været gift i 70 år. De stak af sammen som teenagere og holdt sammen siden. 

De døde som henholdsvis 91 år og 92 år med kun 15 timers mellemrum.  

Foto: Polfoto

Violet og Floyd Hartwig

Familiebillede af Violet og Floyd Hartwig.

Violet og Floyd Hartwig

Historien om det californiske par fik mange reaktioner fra tv2.dk-læserne, da den rørende historie om dem kom ud. 

Floyd og Violet døde hånd i hånd i 2015 efter 67 års ægteskab.  

Foto: Hartwig Family / Scanpix Denmark

TV 2 samlede alle historierne

Floyd og Violets historie rørte danskerne, så TV 2 valgte at samle historierne om inspirerende ægtepar.

TV 2 samlede alle historierne

Efter reaktionerne på historien om Violet og Floyd samlede TV 2 en række historier om par, der ikke kunne leve uden hinanden. 

Foto: Hartwig Family / Scanpix Denmark

Lever bedre og længere sammen

Men selv om det er bevægende, at høre om Henrys og Jeanettes fælles farvel, påpeger den erfarne forsker, at det kan skyldes andet end kærlighed.

- Der kan ske det, at de er døde af den samme sygdom som for eksempel lungebetændelse. De boede jo sammen og døde med meget kort mellemrum, siger læge og forsker Simon Graff.

Studier viser en større dødelighed, i tiden efter tabet af en ægtefælle. Men trods faren for at dø, kan det kun anbefales at finde en et dele livet med.

- Det er en meget stor og stressende belastning at miste. Omvendt lever man bedre og længere med en ægtefælle. Det er voldsomt og meget smukt, siger Simon Graff fra Institut ved Folkesundhed ved Aarhus Universitet.