Udland

Erdogan rydder op: Selv skuespillere bliver fjernet i Tyrkiet

Over 60.000 personer er fjernet fra offentlige stillinger efter kupforsøget i Tyrkiet. Forsøget på at genvinde magten går også ud over kulturpersoner.

Den "jernhånd" Tyrkiets præsident Recep Erdogan har lagt stenhårdt og i gigantisk omfang over Tyrkiet, rammer ikke kun officerer, militærfolk og dommere i landet.

Jernhånden - billedet på de titusindvis af anholdelser og tilbageholdelser, der er fulgt i kølvandet på det forgæves militære kupforsøg - rammer også flere personer i de kulturelle kredse. Herunder skuespillere.

- Det er galskab. Det er som en film. En tragisk film. En mørk film.

Ordene kommer fra en af Tyrkiets kendte skuespillerinder, Sevinc Erbulak, som TV 2's korrespondent Simi Jan har mødt.

I begyndelsen af august modtog Servinc Erbulak et brev fra de tyrkiske myndigheder: Hun må ikke længere arbejde på det teater, hvor hun har udfoldet sine skuespiltalenter de seneste 25 år. For hun skal undersøges. Højst sandsynligt, fordi hun tidligere har kritiseret den siddende præsident Erdogan på de sociale medier.

Alene siden 15. juli, hvor det tyrkiske militær rullede den store militærmaskine ud, er 35.000 personer blevet tilbageholdt. 24.000 af dem er det stadig. Derudover er 17.700 tyrkere blevet arresteret siden kupforsøget, beretter Reuters.

Det er præsident Erdogan, der har beordret masseanholdelserne, som har til formål at fjerne alle modstandere af det tyrkiske styre. Især den såkaldte Gülen-bevægelse, der er opkaldt efter imamen Fethullah Gülen, som beskyldes for at være bagmanden bag kupforsøget i Tyrkiet.

I dag sidder han i eksil i USA, og nægter alt kendskab til kupforsøget, som kostede 270 personer livet på den skæbnesvangre dag. Flere end 2.000 blev såret.

Personer mistænkt for at være tilhængere af bevægelsen mister både frihed og arbejde i stor stil. Torsdag fik næsten 30.000 tyrkere med arbejde i undervisningssektoren besked på, at de ikke længere må arbejde.

Gigantforsamlinger for præsidenten

Mens præsident Erdogan bliver kritiseret for at fjerne et monstrøst antal kritikere fra offentlige embeder, kan han dog trøste sig ved, at han tilsyneladende har en endnu mere monstrøs opbakning bag sig i befolkningen.

I flere uger har tyrkerne begivet sig ud på gaden for at vise deres støtte til Erdogan. Søndag kulminerede støtten. Officielle tal siger, at fem millioner tyrkere stimlede sammen til hvad der kaldes den største samling, der nogensinde er set i Tyrkiets moderne historie.

Tyrkere vinker med det tyrkiske flag for at vise støtte til præsident Erdogan. Billedet er fra i søndags.

Observatører er ikke i tvivl om at mindst en million var til stede – foruden de mange millioner, der stimlede sammen rundt omkring i Tyrkiet, der tæller godt 75 millioner indbyggere. Under parolen ’Et hjerte - en nation’, lod tyrkerne på gaden omverdenen forstå, at de altså bakker op om deres siddende præsident.

Erdogan havde selv bedt folk om at forsamle sig på gaden i Istanbul – primært for at vise hans styrke.

Myndighederne undersøger Sevinc

Men Sevinc Erbulak, mener på ingen måde, at der er tale om styrke, når Erdogan viser musklerne. Hun kalder Erdogans "jernhånd" for farlig.

- Det skaber krig. Vi vil have fred. Vi er uskyldige, siger skuespilleren. Hun og fem kollegaer blev suspenderet fra teateret.

I et brev, som Sevinc Erbulak modtog 1. august, blev skuespilleren indirekte beskyldt for at være en trussel mod staten. I brevet stod, at de mistænkte hende for at konspirere mod Erdogan, men - blev det understreget – man vidste det ikke. Derfor blev Sevinc suspenderet, mens myndighederne undersøger hvor langt hendes Erdogan-kritik strækker sig.

For der er tydeligt en grænse. Det vidner de over 60.000 tilbageholdelser og anholdelser om. Sevinc selv, priser sig da også lykkelig over, at hun trods alt stadig må arbejde – bare ikke på det teater, hun har været en del af i et kvart århundrede. Teateret er kendt som en kontroversiel kunst-institution, som i høj grad beskæftiger sig med politiske emner.

- Jeg er heldig, for jeg er ikke i fængsel. Jeg tweeter, jeg skriver og jeg betvivler alt, siger Sevinc Erbulak.

Et Tyrkiet i undtagelsestilstand

Tusindvis af tyrkere sidder stadig fængslet efter kupforsøget. Ikke siden 1980 har der været et så voldsomt militærkup i landet. Det involverede flere kampfly, helikoptere og tanks. Størstedelen af de 270 personer, der mistede livet, døde, da civile ville stoppe kupforsøget, som blev nedkæmpet på få timer en fredag aften.

Militærfolk har overgivet sig efter at være blevet overmandet af civile.
Militæret indtog flere pladser i Istanbul. Især broerne var vigtige strategiske punkter i kupforsøget.
En såret civilist. I alt mistede 270 personer livet natten fredag aften og nat under kupforsøget.

Tyrkiet er stadig i undtagelsestilstand, mens Erdogan forsøger at skabe det bedst mulige udgangspunkt for at skabe et Tyrkiet, som kan være roligt under hans hånd.

Erdogan har derfor også svoret at opløse Gülen-bevægelsen. Den består ifølge de tyrkiske myndigheder af flere tusinde følgere, som arbejder i en stor gren af offentlige embeder. Alt fra sikkerhedstyrken til retsvæsenet og offentlige kontorer har ifølge Erdogan været i gang med at orkestrere en magtovertagelse. Det er grunden til den stramme kurs overfor de titusindvis af offentligt ansatte.  

Den 75-årige Fethullah Gülen var tidligere en tæt allieret af præsident Erdogan. Senere blev de uvenner, og Gülen måtte flygte fra korruptionsanklager og fik asyl i USA. Meningsmålinger tyder dog på, at han stadig har betydelig opbakning og indflydelse i Tyrkiet.

Præsidenten har også meldt sig klar til at genindføre dødsstraf i landet, hvis et flertal i parlamentet stemmer for det.

Det er et emne, der også har sendt efterdønningerne af kupforsøget langt ind til magtens højborde i Europa, eftersom Tyrkiet i årevis har stået på tærsklen til at blive optaget i EU. Indføres dødsstraffen, har flere europæiske politikere nægtet, at Tyrkiet vil have mulighed for at blive medlem.