Udland

45.000 IS-krigere dræbt: - For første gang virker de bange

Terrororganisationen Islamisk Stat har ifølge USA lidt store nederlag de seneste 11 måneder. Et vendepunkt bliver amerikansk erobring af Mosul.

Over 45.000 krigere fra terrororganisationen Islamisk Stat (IS) er blevet slået ihjel siden den USA-ledede krigskoalition gik ind i Syrien og Irak for at fjerne magten fra netop Islamisk Stat. Alene de seneste 11 måneder anslås det, at 25.000 IS-krigere har mistet livet.

Det fortalte koalitionslederen fra USA, Sean MacFarland fra en base i Bagdad.

- Selvom det ikke er et kriterie for succes, og det er svært at bekræfte antallet, så fortæller vi det for at give en fornemmelse af, hvor meget vores indsats betyder og måske give forklaringen på, hvorfor modstanden mod os begynder at falme, sagde Sean MacFarland blandt andet onsdag aften.

De store tab for IS betyder, at der kun er omkring 15.000-20.000 aktive IS-krigere tilbage i Irak og Syrien – og koalitionsparterne angriber stadig strategiske mål. I Irak har terrororganisationen lidt flere tab.

Blandt andet blev flere af de IS-krigere, der står i spidsen for terrororganisationens olie-forretninger i Irak og Syrien, slået ihjel i et samarbejde mellem specialstyrker fra USA og irakiske kurdere. Det skete torsdag.

Men det er langt fra det eneste angreb i Irak. Amerikanerne forsøger nemlig at genindtage den vigtige strategiske by, Mosul.

- Starten på enden for Daesh (Andet ord for IS, red) er befrielsen af Mosul, den andenstørste by i Irak. Når den er generobret, vil fjenderne i Irak være reduceret til små modstandskampe. Dét er vores fokus, fortalte Sean MacFarland.

Gerninger, ikke ord, tæller

Han ville ikke give nogen tidsramme for, hvornår Mosul kan forventes indtaget, men han understreger, at de sidste 11 måneder har været vitale for kampen mod IS.

- Vi er blevet beskyldt for at gå for hurtigt frem. Ud fra mit synspunkt, er det ikke et problem. For 11 måneder siden, blev der sat spørgsmålstegn ved vores strategi. Efterfølgende er alle spørgsmålene blevet besvaret. Ikke med ord, men med gerninger. På nogle punkter har kampen mod Daesh i Irak og Syrien været bemærkelsesværdig, siger Sean MacFarland.

De seneste dage har både russiske og amerikanske styrker frigivet flere videoer, der viser nogle af de angreb, som er blevet foretaget mod vigtige strategiske punkter.

Torsdag frigav amerikanerne en video, der viser bombardementer af flere IS-kontrollerede baser. Tidspunktet for optagelserne er uklare.

Udover amerikanerne har også Rusland været aktiv i bekæmpelsen. Seks russiske bombefly har torsdag bombet flere nøglepositioner kontrolleret af IS i Syrien– heriblandt et våbenlager, en stor træningsbase og en produktionsbygning som angiveligt blev brugt til at fremstille kemiske våben. De seks bombefly ramte nær en af de vigtigste byer i Syrien – nemlig Raqqa, hvor store dele lige nu kontrolleres af IS.

- Fjenden vil tilpasse sig

Men på trods af den militære succes i både Irak og Syrien, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at IS vil stoppe med at være en trussel, mener MacFarland.

- Vi kan forvente, at fjenden tilpasser sig, og udvikler sig til at være en generel oprørs- og terrorgruppe, som stadig vil være i stand til at udføre horrible angreb, siger MacFarland.

Tyrkerne bakker op

I denne uge mødtes den russiske præsident Putin med den tyrkiske ditto, Erdogan. Det skete efter et koldt forhold mellem de to lande, efter Tyrkiet i november sidste år nedskød et russisk kampfly.

Efter mødet mellem de to præsidenter, er forholdet blevet bedre. Nu er den tyrkiske udenrigsminister allerede i gang med at koordinere angreb mod IS sammen med russerne, hvilket kan presse terrororganisationen endnu mere. Tyrkiet er i forvejen en del af den USA-ledede koalition mod IS.

IS har fortsat kontrol over befolkningen i de områder, som gruppen kontrollerer, men det er kun ved at indgyde frygt, og derfor svækkes IS af hvert eneste militære nederlag, skriver Der Spiegel, der har talt med flere kilder, der befinder sig i IS-kontrollerede områder.

- Krigerne i IS virker frustrerede og for første gang virker de bange, fortæller en af kilderne til Der Spiegel.