Udland

Røde Kors: Russisk tilbud om våbenhvile er ikke meget værd

Flere hundrede tusinder mangler hjælp i den syriske storby Aleppo, men russisk forslag om våbenhvile rækker ikke langt, lyder kritikken.

Rusland vil fra torsdag indføre tre timers daglig våbenhvile i den syriske storby Aleppo, så humanitære nødhjælpskonvojer kan køre ind i de belejrede bydele.

De tre timer dagligt skal komme de hundredetusindvis af indbyggere i byen, som er afspærret fra forsyninger, til gode. Beskeden om våbenhvilen kommer dagen efter, at den syriske regeringshær har genindtaget store dele af byen.

Vi er sådan set klar med nødhjælpen, hvis garantierne er der.

Anders Ladekarl, generalsekretær dansk Røde Kors

Men ifølge Røde Kors er det ikke nok til at kunne hjælpe alle, der har brug for det.

- Den humanitære situation i Aleppo er så alvorlig, at enhver åbning for at kunne bringe hjælp frem er en vigtig åbning, så det, at den ene side af krigen nu har sagt, at den er klar til at overveje en våbenhvile og har åbnet for, at der kan være tre timer om dagen uden kampe, er det første vigtige skridt. Næste skridt er jo, at alle andre parter også accepterer, at der er våbenhvile i den periode, før vi overhovedet kan overveje at bringe nødhjælp frem, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i dansk Røde Kors.

- Vi har meget modige nødhjælpsarbejdere i Syrien, men vi har mistet 54 af dem indtil videre og vil være sikre på, der er garantier fra alle sider af konflikten, før end vi kører nødhjælp frem, siger Anders Ladekarl.

FN siger, at der er brug for mindst 48 timers total våbenhvile for at få tilstrækkelig hjælp ind til de berørte, og at der desuden bør være klare linjer for vilkårene.

- Jeg vil sige helt klart: Selv om der bliver skabt adgang, er det upassende. Enhver forventer, at FN og andre humanitære organisationer, som ikke er en del af FN, men af den brede forsyningskæde for humanitær nødhjælp og for at evakuere mennesker, som trænger til lægehjælp, er absolut neutrale, uafhængige og upartiske. Det er umuligt for os at samarbejde og være med partnere med en militær styrke, siger FN’s humanitær chef, Stephen O’ Brien.

Nødråb fra læger

De sidste tilbageværende læger i de afskårne bydele i Aleppo har skrevet et fælles brev, hvor de 29 læger opfordrer den amerikanske præsident, Barack Obama, til at komme indbyggerne til undsætning, skriver BBC.

I brevet beder de om, at der bliver indført en flyveforbudszone over byen. De advarer om, at hvis angrebene mod blandt andet hospitalerne fortsætter, vil der ikke være nogen tilbage inden for en måned.

I ovenstående grafik kan man se, hvordan den syriske regeringshær, markeret med rødt, siden januar har lukket hullet nordvest for Aleppo. Dermed er de forskellige oprørsgrupper, markeret med grønt, blevet isoleret i den østlige del af Aleppo. Det gule område kontrolleres af en kurdisk oprørsgruppe, der ikke har noget med de øvrige oprørsgrupper at gøre, bortset fra den fælles fjende, Syriens præsident Assad.

Situationen er yderst kritisk

Ifølge Anders Ladekarl er det især hele basale fornødenheder som vand og medicin, der er brug for.

- Det mest kritiske er, at vandforsyningen har været afbrudt i mange dage, der er meget varmt, og så er hospitalerne ødelagt og bombede, så adgangen til at får hjælp for dem, der er sårede og syge, er stort set nul, så medicinsk hjælp og rent drikkevand er øverst på vores prioriteringsliste, siger han.

- Vi har ydet rigtig meget nødhjælp i Aleppo, og vi har gjort det alle krigens år, og vi har kontakt med alle krigens parter i Aleppo. Vi har tidligere haft både tilladelse til at bringe nødhjælp frem, men også tilladelse til at evakuere syge og sårede ud fra områder, hvor der har været konflikt, så vi har kontakterne, men det kræver at alle parter er enige. Det nytter jo ikke noget, at vi kommer igennem én vejspærring, hvor man åbner for os, og at man så skyder løs på vores medarbejdere ved den næste, siger Anders Ladekarl.