Fogh: Kreml åbner champagnen, hvis Donald Trump bliver præsident
Den republikanske præsidentkandidat får nogle hårde ord med på vejen fra den tidligere danske statsminister.
Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har på ny formået at provokere og forarge med en række udtalelser.
Denne gang går Trump langt over stregen med udtalelser, der af flere kritikere tolkes som en decideret voldstrussel mod Hillary Clinton, der er Demokraternes præsidentkandidat ved valget i november.
Ifølge Trump er det nu op til tilhængere af USA's våbenlov at forhindre, at Clinton bliver præsident, så hun blandt andet kan nominere højesteretsdommere, hvilket ifølge Trump vil være en trussel mod retten til at bære våben.
- Hvis hun får lov at udpege sine dommere, så er der intet, I kan gøre, folkens, sagde Trump i går i en tale i delstaten North Carolina.
Nu kalder Danmarks tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Donald Trump en 'global risiko'.
- Der er ingen tvivl om, at skulle Trump vinde, så vil der blive åbnet en flaske champagne i Kreml. Han har udtalt sig positivt om ikke blot Putin, men også andre kræfter som Assad, Saddam Hussein, Kim Jong-un og alle de andre. På den måde lever han slet ikke op til den rolle som er og burde være USA’s – nemlig at være verdens politibetjent og leder af de frie samfund i verden, siger Anders Fogh Rasmussen til TV 2.
Invitation til slyngelstater
I et interview i dag med det internationale magasin Politico fortsætter Fogh med at kalde Trumps ideer for en invitation til "autokrater, terrorister og slyngelstater til yderligere at teste de internationale standarder for retsprincipperne".
Han påpeger, at USA har været supermagt siden Anden Verdenskrig.
- Det har selvfølgelig også været i USAs egen interesse. For eksempel, hvis USA skulle distancere sig fra Europa, ville man samtidig risikere at Rusland ville øge sin indflydelse i Europa, og snart ville USA opleve et mere fjendtligt Europa. Det ville ikke være i USAs interesse, siger Fogh.
Kalder Trumps udtalelser for latterlige
Samtidig understreger Fogh, at han ikke ønsker at vælge side mellem demokrater og republikanere i den amerikanske valgkamp. På den anden side udtaler han dog, at demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, vil være "mere opsat på at forsvare USAs allierede end Trump."
I den forbindelse fremhæver Fogh, at Clinton har et mindre ambivalent holdning til Rusland, mens Trump derimod har rost Putin, tilskyndet Vesten til at acceptere annekteringen af Krim-halvøen og sidst, men ikke mindst har han opfordret russiske hackere til at hente slettede emails fra Hillary Clintons emailkonto.
At Trump også har benægtet at russisk-støttede tropper skulle befinde sig i Ukraine, kalder Fogh direkte "latterligt".
Kritiserer Obama
I interviewet med Politico, fortsætter Anders Fogh Rasmussen med at rette en kritik mod USAs afgående præsident Barack Obama, manden som i sin tid var med til at få Fogh valgt til generalsekretær for Nato.
- Jeg mener, at Obama har været for modstræbende i forhold til at bruge amerikansk magt for at forebygge og løse konflikter over hele verden, siger Fogh og nævner igen "autokrater, terrorister og slyngelstater", som han mener, har opnået mere indflydelse, i takt med at Obama er blevet mere tøvende med at bruge militærmagt.
Opfordring til den kommende præsident
Den tidligere danske statsminister spår, at 2015 historisk set vil vise sig at være det år, hvor der er blevet brugt færrest ressourcer på forsvar, siden Anden Verdenskrig. Fremadrettet tror han, at Europa vil opruste, ikke mindst i Østeuropa.
- Personligt mener jeg, det sker meget langsomt, men det er en udvikling i den rigtige retning, siger Fogh og tilføjer, at Europas oprustning ikke vil erstatte USAs rolle som global supermagt.
Til slut kommer han med en direkte opfordring til den kommende præsident.
- Min appel til den næste præsident er, at vi har brug for en global politimand. Og den politimand bør være USA. Vi har ingen andre.