Fogh: Kreml åbner champagnen, hvis Donald Trump bliver præsident

Den republikanske præsidentkandidat får nogle hårde ord med på vejen fra den tidligere danske statsminister.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har på ny formået at provokere og forarge med en række udtalelser.

Denne gang går Trump langt over stregen med udtalelser, der af flere kritikere tolkes som en decideret voldstrussel mod Hillary Clinton, der er Demokraternes præsidentkandidat ved valget i november.

If√łlge Trump er det nu op til tilh√¶ngere af USA's v√•benlov at forhindre, at Clinton bliver pr√¶sident, s√• hun blandt andet kan nominere h√łjesteretsdommere, hvilket if√łlge Trump vil v√¶re en trussel mod retten til at b√¶re v√•ben.

 - Hvis hun f√•r lov at udpege sine dommere, s√• er der intet, I kan g√łre, folkens, sagde Trump i g√•r i en tale i delstaten North Carolina.

Nu kalder Danmarks tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Donald Trump en 'global risiko'.

- Der er ingen tvivl om, at skulle Trump vinde, s√• vil der blive √•bnet en flaske champagne i Kreml. Han har udtalt sig positivt om ikke blot Putin, men ogs√• andre kr√¶fter som Assad, Saddam Hussein, Kim Jong-un og alle de andre. P√• den m√•de lever han slet ikke op til den rolle som er og burde v√¶re USA‚Äôs ‚Äď nemlig at v√¶re verdens politibetjent og leder af de frie samfund i verden, siger Anders Fogh Rasmussen til TV 2.

Invitation til slyngelstater

I et interview i dag med det internationale magasin Politico forts√¶tter Fogh med at kalde¬†Trumps ideer for en invitation til "autokrater, terrorister og slyngelstater til¬†yderligere at teste de internationale¬†standarder for retsprincipperne".

Han påpeger, at USA har været supermagt siden Anden Verdenskrig. 

- Det har selvf√łlgelig ogs√• v√¶ret i USAs egen interesse. For eksempel, hvis USA skulle distancere sig fra Europa, ville man samtidig risikere at Rusland ville √łge sin indflydelse i Europa, og snart ville USA opleve et mere fjendtligt Europa. Det ville ikke v√¶re i USAs interesse, siger¬†Fogh.¬†

Kalder Trumps udtalelser for latterlige

Samtidig understreger Fogh, at han ikke √łnsker at v√¶lge side mellem demokrater og republikanere i¬†den amerikanske valgkamp. P√•¬†den anden side udtaler¬†han dog, at demokraternes pr√¶sidentkandidat,¬†Hillary Clinton,¬†vil¬†v√¶re "mere opsat p√• at forsvare USAs allierede end Trump."

I den forbindelse fremh√¶ver Fogh, at Clinton har et¬†mindre ambivalent holdning til Rusland, mens¬†Trump derimod har rost Putin, tilskyndet¬†Vesten til at acceptere¬†annekteringen af Krim-halv√łen og sidst, men ikke mindst har han opfordret russiske hackere til at hente slettede emails fra Hillary Clintons emailkonto.

At Trump ogs√• har ben√¶gtet at russisk-st√łttede tropper skulle befinde sig i¬†Ukraine, kalder Fogh direkte "latterligt".

Kritiserer Obama

I interviewet med Politico, fortsætter Anders Fogh Rasmussen med at rette en kritik mod USAs afgående præsident Barack Obama, manden som i sin tid var med til at få Fogh valgt til generalsekretær for Nato. 

- Jeg mener, at Obama har v√¶ret for modstr√¶bende¬†i forhold til at bruge amerikansk magt for at forebygge og l√łse konflikter over hele verden, siger Fogh og n√¶vner igen¬†"autokrater, terrorister og slyngelstater", som han mener, har opn√•et mere indflydelse, i takt med at Obama er blevet¬†mere t√łvende¬†med at bruge milit√¶rmagt.¬†

Opfordring til den kommende præsident

Den tidligere danske statsminister sp√•r, at 2015 historisk set vil vise sig at v√¶re det √•r, hvor der er blevet brugt f√¶rrest ressourcer p√• forsvar, siden Anden Verdenskrig. Fremadrettet tror han, at Europa vil opruste, ikke mindst i √ėsteuropa.¬†

- Personligt mener jeg, det sker meget langsomt, men det er en udvikling i den rigtige retning, siger Fogh og tilf√łjer, at Europas oprustning ikke vil erstatte USAs rolle som global supermagt.¬†

Til slut kommer han med en direkte opfordring til den kommende præsident.

- Min appel til den n√¶ste pr√¶sident er, at vi har brug for en global politimand. Og den politimand b√łr v√¶re USA. Vi har ingen andre.

Hillary Clinton
VS
Donald Trump
Alder
68 år
70 år
Hjemstavn
Chicago
New York
Religion
Metodist
Protestant
Gift med
Bill Clinton, præsident i USA 1993 - 2001
Melania Trump, smykke- og urdesigner. Tidligere model
B√łrn
Chelsea
Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany, Barron
Politisk erfaring
F√łrstedame i Arkansas (1979 - 1981, 1983 - 1992), F√łrstedame (1993 - 2001), Pr√¶sidentkandidat (2008), Senator (2001 - 2009), Udenrigsminister (2009 - 2013)
Ingen
Politiske holdninger: Kvinders frie ret til abort
JA
NEJ
Politiske holdninger: Går ind for retten til ægteskab mellem homoseksuelle
JA
NEJ
Politiske holdninger: Milj√łloven er for restriktiv
NEJ
JA
Politiske holdninger: Strengere straffe reducerer kriminalitet
NEJ
JA
Politiske holdninger: Fri ret til at bære våben
NEJ
JA
Politiske holdninger: Udvid ObamaCare
JA
NEJ
Politiske holdninger: Prioriter gr√łn energi
JA
NEJ
Politiske holdninger: H√łjere topskat
JA
JA
Politiske holdninger: St√łtter en udvidelse af milit√¶ret
NEJ
JA

Trump-generatoren ‚ĄĘ

Få en personlig fornærmelse
Du skal indtaste navn, for at få en fornærmelse, dummy!

Trump-generatoren ‚ĄĘ

Lyder det for langt ude? I virkeligheden er det meget tæt på, hvad virkelighedens