Udland

Desperate unge kvinder står i kø for at blive steriliseret: - Mit barn vil komme til at lide

Den økonomiske krise i Venezuela når nyt lavpunkt. Nu står desperate, unge kvinder i kø for at blive steriliseret – de kan ikke brødføde flere børn.

Om få timer kan hun aldrig få børn igen.

Tankerne flyver gennem hovedet på Milagros Martinez. Hun er bange.

Hun sidder på en bænk og venter på, at det er hendes tur til at komme ind på den lokale klinik, hvor staten i dag gratis steriliserer kvinder.

Sammen med dusinvis af andre unge kvinder har hun taget bussen fra sit hjem i slumområderne klokken fire om morgenen for at deltage i de specielle ’steriliseringsdage’, som staten tilbyder kvinder, der ikke ønsker at få flere børn.

At få et barn nu, vil betyde, at barnet kommer til at lide.

Milagros Martinez

Til daglig arbejder den 28-årige mor som slagter i udkanten af hovedstaden, Caracas.

Hun besluttede sig for at få operationen, efter hun fødte sit andet barn, – der ikke var planlagt, – fordi hun ikke kunne finde nogen form for prævention.

Unge kvinder fra slumområder tager ofte bussen midt om natten for at stå i kø til de få madvarer, der er på hylderne. Kvinderne her er på vej for at blive steriliseret.
Kvinderne er ofte meget nervøse, inden de skal opereres. Nogle føler sig pressede af deres familier eller ægtemænd.

Hendes dage går med at finde mad: Hun står op midt om natten for at stå i kø foran supermarkederne. Nogle gange er hun tvunget til at tage sit spædbarn med i køen. Den lille dreng er blevet solbrændt i løbet af de mange timer i solen, hvor han har ventet med sin mor.

- At få et barn nu vil betyde, at barnet kommer til at lide, siger Milagros Martinez til Reuters.

- Jeg er en smule bange for at blive steriliseret, men jeg foretrækker det stadig fremfor at få flere børn.

Venezuelas fødevaremangel, inflation og dårligt fungerende sundhedssystem rammer nu befolkningen så hårdt, at et stigende antal unge kvinder aktivt opsøger klinikker for at blive steriliseret.

De kan ikke klare en graviditet, og de har ikke penge til at brødføde flere børn.

Du kan se mere om de unge kvinder i videoen herunder: 

Women in Venezuela Seek Sterilization

These women are getting sterilized because their economy is collapsing.

Posted by AJ+ on Saturday, August 6, 2016

Samtidig er traditionelle former for prævention som kondomer og p-piller så godt som forsvundet fra hylderne i supermarkederne.

Der findes ingen nylige officielle statistikker for, hvor mange kvinder i Venezuela, der har valgt at blive steriliseret, men læger og sundhedsarbejdere fortæller, at efterspørgslen på indgrebet er stigende.

Et lokalt sundhedsprogram i Miranda, der også dækker en del af Caracas, tilbyder hvert år 40 pladser til kvinder, der ønsker at blive steriliseret.

Indtil i år har de ikke haft fuld hus til ’steriliseringsdagene’ – men nu er alle pladserne taget, og 500 kvinder står på venteliste.

- Tidligere var betingelserne for at komme med i dette program, at kvinderne skulle komme fra fattige områder og have mindst fire børn. Nu har vi kvinder, der har et eller to børn, der vil steriliseres, siger programdirektøren Deliana Torres.

Tørke i Venezuela har betydet, at landet kæmper med forsyningen af elektricitet.
To søstre på 30 og 34 år ser til deres operationsar efter at være blevet steriliseret.

Det bliver bakket op af medarbejdere fra tre andre offentlige hospitaler rundt om i landet, der også fortæller, at flere desperate kvinder henvender sig. Nu frygter medarbejderne, at den økonomiske recession presser kvinderne til at træffe valg, de kommer til at fortryde bittert.

- Nogle gange hører vi: Min mand sagde, at jeg skal steriliseres, fordi endnu et barn ville være upraktisk lige nu, siger socialarbejderen Ania Rodriguez.

Hun møder op til fem kvinder om dagen, der vil steriliseres. For et år siden mødte hun én eller to om dagen.

Ingen mulighed for beskyttelse

Apoteker plejede at sælge en pakke med tre kondomer billigt, men de er forsvundet fra hylderne, og på det sorte marked kræver forhandlerne ågerpriser for de få former for prævention, det er muligt at få.

Eliten i landet har råd til at beskytte sig, men for middelklassen og de fattige er det ikke længere en mulighed.

Mens patienter bliver rullet ud fra operationsbordet, sidder andre unge kvinder nervøst og venter.
Kvinderne er ofte meget nervøse, inden de skal opereres. Nogle føler sig pressede af deres familier eller ægtemænd.

- Jeg kunne ikke finde nogen som helst form for prævention. Det er meget dyrt på det sorte marked, og nu kan du ikke engang finde prævention dér længere, fortæller en ung mor, der har besluttet sig for at lade sig sterilisere.

- Jeg troede, jeg skulle have op til fem børn, jeg havde en masse navne i tankerne. Men det ville være vanvittigt at blive gravid nu.                

Venezuela har et af Latinamerikas højeste antal teenagegraviditeter.

Nation på randen af kollaps

Tendensen med de unge kvinder understreger den økonomiske og sociale dødsspiral, Venezuela lige nu befinder sig i.

Mange venezuelanere er lige nu tvunget til at springe måltider over på grund af fødevaremangel.

Jeg troede, jeg skulle have op til fem børn, jeg havde en masse navne i tankerne. Men det ville være vanvittigt at blive gravid nu.

Ung mor

Køerne i de sporadisk åbne supermarkeder er endeløse, og på gaden opstår der spontane demonstrationer, hvor folkemassernes budskab er slående simpelt:

- Vi vil have mad!

OPEC-nationen, der engang var Latinamerikas rigeste land, oplever lige nu den værste økonomiske krise nogensinde.

Venezuelas olieafhængige økonomi blev ramt af en alvorlig recession, da oliepriserne faldt i 2014. Det har efterladt store dele af de 31 millioner indbyggere i landet uden tilstrækkelig mad, medicin og andre basale varer.

Flere steder står hylderne tomme i dagligvareforretningerne, og i desperation plyndrer grupper af borgere næsten dagligt supermarkeder rundt omkring i landet.

Præsidenten har indført undtagelsestilstand, og hæren er blevet sat ind for at distribuere maden for at sikre sig, at alle får del i den sparsomme beholdning.

Vi vil have mad!

Samtidig har regeringen næsten totalt lukket grænsen til nabolandet Colombia. De få gange, grænsen er blevet åbnet, er adskillige tusinde venezuelanere væltet ind i grænsebyerne i Colombia for at hamstre de mest basale fødevarer og medicin.

Derudover har tørke i landet resulteret i en krise, hvor manglen på vand går ud over Venezuelas vigtigste vandkraftværk. 70 % af landets elektricitet kommer fra Guri-dæmningen, som opdæmmer floden Caroni.

Venezuela

Det har betydet en massiv mangel på elektricitet i landet, og det har blandt andet fået præsidenten til at lukke de offentlige kontorer fem ud af ugens syv dage. Han har også opfordret landets kvinder til at stoppe med at bruge hårtørrer.

Ifølge Den Internationale Valutafond forventes det, at inflationen i landet rammer næsten 720 procent. Arbejdsløsheden er på 18 procent, men den forventes at stige til 30 procent inden for de næste år. 

Landets præsident, Nicolás Maduro, skyder skylden for landets problemer på den ”økonomiske krig” – ført af lokale modstandere og USA.

Religion forbyder sterilisering

De unge kvinder skal udover den sønderskudte økonomi også kæmpe med et massivt religiøst stigma.

Venezuela er et overvejende romersk-katolsk land, hvor kirkens doktrin foreskriver, at alle former for prævention og abort er ilde set, abort er endda ulovligt, medmindre kvindens liv er i fare. 

Når en kvinde nu siger, at hun er gravid, skælder alle hende ud.

Ung mor

Ærkebiskoppen i området Merida, Baltazar Porras, udtaler, at en stigning i antallet af steriliseringer ville være ’barbarisk’.

Men lige nu er gravide kvinder særligt udsatte, fordi de både kæmper med at finde mad til spædbørnene, føder på overfyldte og dårligt udstyrede hospitaler og er tvunget til at stå i endeløse køer for at skaffe bleer, babymos og medicin.

En grædende kvinde bliver kørt væk fra operationsstuen.
Læger udfører et indgreb. Mange unge kvinder lægger sig frivilligt under kniven for at blive steriliseret.

Landets regering har indtil videre ikke ønsket at kommentere sagen.   

Husk på madkøerne

I venteværelset på en af landets klinikker sidder de nervøse kvinder i blåt operationstøj og hårnet og venter på, at det bliver deres tur til at komme på operationsbordet.

Engang imellem bryder en af dem kortvarigt ud i gråd. 

For at dulme nervøsiteten taler de om gladere dage i landet – dengang Venezuela var Latinamerikas største håb og foregangsland med massiv økonomisk fremgang.

- Før i tiden blev alle glade, når du blev gravid, siger en 38-årig mor til to.

Den økonomiske dødsspiral i Venezuela har gjort unge kvinder så desperate, at de nu står i kø for at lade sig sterilisere.

- Når en kvinde nu siger, at hun er gravid, skælder alle hende ud. Det gør mig trist på de unge kvinders vegne.

Mens patienter bliver rullet forbi de nervøse ventende i kørestole, kigger flere af kvinderne på dem med ængstelse. Men de får det stålsatte blik tilbage, da de bliver husket på de daglige forhold af en af de andre ventende.

- Hvis I bliver bange, skal I bare huske på madkøerne.