Syrisk kvinde sætter ild til burka i lettelse over at være befriet fra IS

Omkring 3.000 civile blev først på ugen befriet fra terrorgruppen IS, da kurdiske soldater erobrede dele af byen Manbij i det nordlige Syrien.

Lettelsen lyser ud af øjnene på de unge kvinder. Smilene er store. Om lidt vil de gøre noget, der indtil for få dage siden var utænkeligt.

Scenen er fra den nordsyriske by Manbij, hvor kurdiske soldater netop har befriet 3.000 civile fra IS' fangeskab. Byen blev i januar 2014 erobret af terrorgruppen IS, og siden har indbyggerne været holdt i et jerngreb af IS, som blandt andet tvang kvinderne til at gå i burka.

Kurdisk offensiv mod IS i det nordlige Syrien

Manbij var i mere end to år en del af et større område i det nordlige Syrien, som er kontrolleret af terrorgruppen IS.

Manbij den 28. maj. Kurderne indleder offensiv mod byen.
Manbij den 16. juni. Byen er nu helt omringet af kurdiske styrker

Kurdisk soldater, makeret med gul, indledte sidst i maj en offensiv mod IS, markeret med mørkegrå, i Manbij. Den 16. juni var byen helt omringet.

Men i slutningen af maj i år indledte de kurdiske soldater en større offensiv mod IS i Nordsyrien.  Den 10. juni var kurderne nået frem til Manbij. Den 16. juni var byen helt omringet og blev dermed en IS-enklave i et kurdisk kontrolleret område.

IS-krigerne i Manbij holdt dog stand, og først i sidste weekend lykkedes det de kurdiske soldater at indtage den sydøstlige del af byen. Her blev de 3.000 civile befriet fra IS, som dog nåede at skyde 15 civile, inden de kom i sikkerhed hos kurderne.

To et halvt år under IS' brutale styre

Efter næsten to et halvt år under IS, var glæden stor, da indbyggerne endelig var befriet og i sikkerhed. En flok kvinder og børn stimlede sammen, og en af kvinderne fik lånt en lighter og satte, til stor jubel fra de øvrige kvinder, ild til sin burka.

En burka er en ikke-gennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand, der dækker hele ansigtet, inklusive øjnene, der typisk dækkes med et lille netgardin. IS havde krævet, at kvinderne i Manbij gik i burka, og de risikerede strenge straffe, hvis de undlod.

Og nærmest symbolsk, var det næsten lige så svært at få sat ild til burkaen, som det havde været at slippe af med den. Tilsyneladende var burkaen fremstillet af ikke-brandbart stof. Det lykkedes dog til sidst at få lidt ild i burkaen, og kvinderne brød ud i deres karakteristiske jubelråb.

Det er dog ikke alle indbyggere i Manbij, der kan juble. IS kontrollerer stadig den nordvestlige del af byen, og her er der hårde kampe mellem IS og de kurdiske styrker.