Rio 2016

Tantholdt møder gangstere i Rio: - Vi slår dem ihjel, før de slår os ihjel

Ikke langt fra Rio de Janeiros strande og det olympiske stadion, finder man storbyens underverden - favelaerne. Her regerer de blodtørstige bander.

Jernskotterne i den lille frisørsalon bliver hevet ned, og den øredøvende larm fra biler og motorcykler forsvinder nærmest. Mørket har sænket sig over favelaen – en af de fattige og ofte farlige bydele i Rio de Janeiro.

To mænd har sat sig i salonens sofa. Den ene er ejer af frisørsalonen. Men han er ikke en helt normal frisør.

Mændene er nemlig begge lokale ledere i den store brasilianske bande ”Røde Kommando” (Comando Vermelho), som strækker sig ud over hele landet. Det handler om narko, penge og magt.

De har begge maskeret ansigter. Ingen af dem vil genkendes, og de har kun indvilget i et interview med TV 2, hvis de kan forblive anonyme.

Den ene af dem rejser sig op og tager en pistol frem, der sad skjult i bukselinningen. Han afsikrer pistolen og vifter med den.

- Vi har våben, fordi vi er nødt til at beskytte os selv mod andre bander og politiet. Vi slår dem ihjel, før de dræber os, siger han til TV 2 Nyhedernes korrespondent, Rasmus Tantholdt.

Nogle favelaer ændrer sig – i andre bliver kriminaliteten værre

I Rio de Janeiro bor 1,5 millioner mennesker i favelaer – det er omkring 24 % af den samlede befolkning. I de seneste par år er mange af områderne blevet en af de største turistattraktioner. Her sprudler kreativiteten og kulturen.

Sociale projekter får hevet unge ud af kriminalitet, og nogle af indbyggerne er kommet ud af fattigdommen. Med til historien hører også, at politiet med meget hårdhændede metoder har fået stækket de kriminelle bander.

Men det er ikke alle favelaer, som kan bryste sig af at være velfungerede byområder, hvor turister kommer på besøg.

Favelaen, som TV 2’s udsendte besøgte, er en af de mest belastede i Rio de Janeiro.

Her er der ingen politi, som opretholder lov og orden. Det er nemlig narkobanderne, der bestemmer her.

- Vi sælger stoffer til alle, som har et behov. Det er vores arbejde. Vi er ligeglade med, hvilket stof du er afhængig af, så længe vi bare får penge. Det er det vigtigste for os. Alt andet er lige meget, siger en af de lokale bandeledere, som ikke vil have sit navn frem.

I gennemsnit bliver 16 mennesker dræbt hver dag i forbindelse med kriminalitet i Rio. Og her i favelaen er det heller ikke unormalt, at folk bliver skudt.

- Vi slår dem ihjel, som prøver at komme ind på vores narkomarked. Det er krig med andre bander på den ene side, og på den anden side slås vi også mod politiet. Vi er tænker kun på at opretholde og udvide vores position. Ambitionen er at vinde krigen og male det hele rødt, siger favela-lederen i den lokale ”Røde Kommando”.

Lokale: Det er som at bo i en krigszone, men det er ok

Ikke langt fra frisørsalonen sidder en håndfuld mænd i en lille bar og taler sammen. Her går snakken om løst og fast. Adspurgt om hvordan det er at bo i en favela, som i realiteten styres af en narkobande, er svaret:

- Det er jo hverken Irak eller Libanon, men det minder om en krigszone nogle gange. Der er aldrig sket mig noget, men der er masser af mine venner, som er blevet dræbt, fortæller Leonardo og fortsætter:

- Vi brasilianere er hårdføre. Det er et barskt område, men vi er efterhånden vant til at høre skyderi.

OL vil gavne økonomien – både hos lokale og kriminelle

Kriminalitet fylder meget i favelaen, men det, som bekymrer allermest, er arbejdsløshed og økonomi.

Brasilien befinder lige nu i et økonomisk morads blandt andet pga. af en gigantisk korruptionsskandale og svag politisk ledelse. Noget som også får mange til at ty til kriminalitet.

Engang var landet Latinamerikas vækstmotor, og en del af befolkningen oplevede stigende levestandard. Men nu går det den anden vej. Og det kan mærkes i favelaen, som TV 2 besøger.

På den lokale bar håber man, at OL vil bringe lidt fremskridt til økonomien.

- Jeg håber, at eftervirkningerne af OL vil give et skub til økonomien. Brasilien har brug for det, siger Emerson Bahhus.

Også narkobanden ser positivt på, at OL kommer til byen. Men her er håbet kun, at salget af stoffer vil stige.

- Der kommer jo rigtig mange udlændinge til OL, som også bruger stoffer. Så vi satser på, at der nok skal komme gang i salget, lyder det fra en af bandelederne.

Det forventes, at der kommer op imod en halv million besøgende til OL.