Størst

Tantholdt i Rios slum før OL: Her bor de side om side med åbne kloakker

Rios favelaer bliver oftest forbundet med narkokriminalitet og fattigdom. Men ifølge TV 2s krigskorrespondent hører der meget mere til historien.

- Børn i favelaen drømmer om to ting: At blive fodboldspiller eller blive sambasanger, siger Carlos Antonio de Souza til Rasmus Tantholdt.

Han er på besøg i den favela, hvor Carlos bor. Den hedder Rocinha og er den største i Sydamerika med mere end 64.000 gader og stræder. Her bor omkring 200.000 mennesker på meget lidt plads.

- Fattige mennesker har sambaen, rige mennesker lytter til Jazz, siger Carlos, der sammen med Tantholdt bliver shanghajet til en lille sambastund i Rocinha i anden og sidste del af programmet 'Størst Special - OL i Rio'.

Se med på TV 2 onsdag den 3. august kl. 20, men allerede nu kan du se snigpremieren på TV 2 PLAY.

Og der går da heller ikke lang tid før, Tantholdt sidder og slår på tromme i sambaens navn sammen med de små børn. 

- Carlos, fortæl dem, at de skal hjælpe mig, siger Tantholdt, der også bliver introduceret for en af favelaens 'spicy' personligheder. Nemlig mr. Viagra, der siges at have en ring på fingeren for hver kvinde, han har været gift med.

'Jeg har mistet håbet'  

Over ti procent af Brasiliens befolkning bor i favelaer, og for Rasmus Tantholdt betød det meget at besøge sådan en og få brudt en masse fordomme om de folk, der bor derude.   

- Det, du ikke kommer til at se i fjernsynet under de olympiske lege, dét er det, jeg er herovre for at dække, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Dét der sker bag facaden – og de mennesker der lever op mod en åben kloak og ikke kan forstå, at man kan bruge så mange milliarder på et OL, når man ikke kan gøre en større indsats for at gøre de her områder mere behagelige at bo i. 

Carlos tager Tantholdt med derhen, hvor det muligvis står allerværst til. Og der går ikke langt tid, før Tantholdt udbryder:

- Nøj, hvor det stinker. Hvad er det? 

- Det er verdens ottendestørste økonomi, Brasilien. Men det er den del, man skjuler, siger Carlos og forklarer, at når regeringen bruger penge på fattigdommen, så er det kun de ydre problemer – såsom at male væggene.

- Det her sted så sådan ud, da jeg var lille, siger Carlos, hvorefter Tantholdt spørger:

- Da du var lille, håbede du vel, at tingene ville ændre sig?

- Jeg har mistet håbet. Intet ændrer sig, lyder det fra Carlos.

De fattige ser ned på de rige

For blot omkring fem år siden blev store dele af Rios narkohandel styret herfra. Politiet gør i dag meget ud af at dæmme op for den organiserede kriminalitet, men det ændrer ikke på, at Brasiliens største favela, Rocinha, tidligere lå i top-ti over jordens farligste steder at bo.    

Ifølge et populært ordsprog i Rio, så ser de rige ikke ned på de fattige –  det er de fattige, der ser ned på de rige. De fattige bor nemlig på bakketoppene, der omgiver de verdensberømte strande og velhaverkvarterer, Ipanema og Copacabana. Kontrasternes Rio. 

Carlos tager Tantholdt med hjem til en af sine venner, Orelio, der ikke kender til andet end livet i favelaen.

- Her bliver man ikke generet. Der er fest, samba og funk. Der er meget at vælge imellem. Man kan lære at danse seresta. Man kan lære at danse samba. Pagode og funk, siger Orelio, og Carlos supplerer:

- Så er der venskaberne. Man ser favelaen vokse. Man knytter venskaber. Alle hjælper hinanden. Det er det ægte Brasilien.

 Rasmus Tantholdt, der også har haft sin søn, nevø og søster med ude i favelaen, er overbevist om, at de fattige brasilianere ikke skammer sig.

  - De er stolte af deres favelaer, og de er kede af, at omverdenen ser på dem på den måde, som de ofte gør og generaliserer – der er jo flere 100 favelaer i Rio, sige Tantholdt og fortæller, at lige så mange favelaer, der er, lige så forskellige er de fra hinanden.

Cirkelspark med drengene 

Dans og bevægelse er en stor del af energien i favelaen. Akrobatik, dans og leg finder man i Capoeira, der er en kampsport og udtryksform, som kombinerer netop de tre ting. Den stammer oprindeligt fra Vestafrika og blev i 1974 godkendt som Brasiliens nationalsport.

I Rio forsøger de at undgå, at de unge mennesker kommer ud i narkokriminalitet eller andet skidt ved at få dem til at interessere sig for sport eller dans.

Rasmus Tantholdt udfordrer sine kolleger og rejsemakkere, Peter Ingemann og Morten Ankerdal, til en omgang fysiske udskejelser i selskab med de indfødte. Det foregår i Capoeira-klubben, der ligger i hjertet af Rocinha. 

Se trioen forbrænde kalorier i klippet herunder:

De olympiske lege bliver sat i gang fredag den 5. august, og her bliver mødet mellem kulturer sat i spil i et noget større omfang end i Capoeira-klubben, der fik besøg af danske Team Tantholdt.   

- Jeg glæder mig over, at det kan lykkes verden på trods af grænser og religion, forskelligheder – at samles om noget, at lave noget sammen, gøre noget sammen, organisere noget sammen, siger Rasmus Tantholdt til TV 2 og tilføjer:

- Det, synes jeg et eller andet sted, er enormt smukt – når jeg jo ofte rejser rundt og ser, hvor galt det nogen gange går, 

Se snigpremieren på anden del af 'Størst Special - OL i Rio' på TV 2 PLAY her