Fanget i Aleppo: Børn brænder bildæk for at holde bombefly væk

Over 300.000 mennesker er fanget i den oprørskontrollerede del af Syriens næststørste by Aleppo, som nu er helt omringet af regeringshæren.

En flok små drenge kommer løbende med bildæk trillende ved siden af sig. Det ser ud som en leg, men det er blodig alvor.

Siden søndag har der hængt et tykt røgslør over den oprørskontrollerede del af Aleppo. Det er fordi de små drenge brænder bildæk af. Ikke fordi det er sjovt, men fordi det er et spinkelt forsøg på at forhindre russiske bombefly og regeringshærens kamphelikoptere i at bombe bydelen. 

Aleppo har siden 2012 været delt i en vestlig regeringskontrolleret del, og en østlig del kontrolleret af diverse oprørsgrupper, der har det til fælles, at de ønsker at styrte præsident Assad.

Oprørere belejret efter et halvt års hårde kampe

Det seneste halve år har der været intense kampe mellem præsident Assads regeringssoldater, støttet af russiske kampfly, og de forskellige oprørsgrupper i den østlige del af Aleppo. Trods flere forsøg på at opretholde en våbenhvile, er flere end 6.000 civile dræbt eller blevet hårdt såret alene i de seneste tre måneder. Samtidig er fire hospitaler i den oprørskontrollerede bydel blevet bombet.  

I sidste uge lykkedes det for regeringshæren at lukke ringen helt om bydelen. Dermed kan de 300.000 civile ikke længere forlade bydelen, og hverken oprørssoldaterne eller de civile kan længere få forsyninger og nødhjælp ind.

Ifølge FN's særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura, har indbyggerne i den belejrede bydel højest tre uger, så vil de løbe tør for basale fornødenheder. Allerede nu er der meldinger om knaphed på mad og medicin. 

I ovenstående grafik kan man se, hvordan den syriske regeringshær, markeret med rødt, siden januar har lukket hullet nordvest for Aleppo. Dermed er de forskellige oprørsgrupper, markeret med grønt, blevet isoleret i den østlige del af Aleppo. Det gule område kontrolleres af en kurdisk oprørsgruppe, der ikke har noget med de øvrige oprørsgrupper at gøre, bortset fra den fælles fjende, Syriens præsident Assad.

Korridorer til civile og til oprørere der vil overgive sig

Præsident Bashar al-Assads regime åbnede sammen med deres russiske allierede i weekenden tre korridorer til den nu belejrede bydel, for at give civile mulighed for at flygte.

Men ifølge den russiske regering har kun få hundrede civile benyttet sig af den mulighed. Der blev også oprettet en fjerde korridor, hvor oprørssoldater fik tilbud om, at de ville få frit lejde, hvis de overgav sig til Assads styrker. Det statslige nyhedsbureau Sana skriver, at flere oprørere har benyttet sig af den mulighed og har lagt våbnene og overgivet sig. Det afvises dog af oprørsgrupperne.

Kraftig offensiv mod regeringssoldater i sydvest

I stedet har oprørsgrupper uden for Aleppo søndag indledt en kraftig offensiv mod regeringshæren i udkanten af den sydvestlige del af Aleppo.

Hæren bekræfter, at de er kommet under angreb, men afviser, at oprørssoldater skulle have indtaget den militære skole Hikmah i udkanten af Aleppo til trods for, at oprørerne har udsendt en video, der angiveligt viser dem på den sønderskudte skole.  

Oprørerne i den belejrede del af Aleppo har også udsendt video og fotos, der angivelig viser russiske fly kaste klyngebomber over bydelen. Ifølge internationale konventioner er det forbudt at kaste klyngebomber, hvor der bor civile. Klyngebomber kan ikke styres, og de spredes som små ueksploderede bomber på jorden. 

Russisk militær afviser dog, at de skulle have kastet klyngebomber over Aleppo.

FN vil have nye samtaler om våbenhvile

En anden af FN's særlige udsendinge i Syrien, Ramzy E. Ramzy, havde ifølge Reuters et møde i går med den syriske udenrigsminister Walid al-Moulem for at klarlægge hvilke hindringer, der ligger i vejen for at indkalde til nye fredsforhandlinger i slutningen i august. 

Sidst de stridende parter mødtes ved forhandlingsbordet var i april i den schweiziske by Geneve. Her brød forhandlingerne sammen, da oppositionen beskyldte den syriske regering for at ignorere den våbenhvile, som FN havde fået sat i værk.