Udland

Den stille revolution: Mænd protesterer i hijab for at støtte Irans kvinder

I Iran går mænd nu til kamp for kvinders rettigheder – i hijab. En ny solidaritetskampagne skal gøre op med landets love om kvinders påklædning.

Mange mænd i Iran kaster sig i disse dage ud i en risikabel, stille protest.

De har stillesiddende måtte se til, mens deres koner, mødre, døtre og søstre er blevet tvunget til ved lov at bære tørklæde.

Men man kan ikke tvinge folk til at gå klædt på en bestemt måde, mener mændene. Derfor har de i løbet af de seneste dage fyldt de sociale medier med billeder af sig selv i hijab.

Mændene har taget såkaldte selfies – ofte med deres hustruer, søstre eller hele familier, – som de derefter har lagt ud på støttesider.

Billederne er en del af kampagnen #MenInHijabs, der er startet af gruppen My Stealthy Freedom (Min Snigende Frihed, red.).

- Når vi er ved stranden, fortæller min kone mig altid, at hun elsker at tage tørklædet af og mærke vinden i håret. I Iran bliver denne milde følelse taget fra vores kvinder, eller også bliver de tvunget til at gøre det i skjul, siger en af mændene, der støtter projektet.

Det er den iranske journalist Masih Alinejad, der står bag gruppen. Hun er bosiddende i New York, og herfra opfordrer hun til, at så mange som muligt tager del i kampagnen for at vise, hvor undertrykte kvinderne i Iran er.

- Der er en masse hemmeligt politi, der kontrollerer, at kvinderne opfører sig i tråd med Islams lære. De fleste mænd, der bærer en hijab, siger, at de ikke engang kan klare at have den på i en time, siger Masih Alinejad.

Hijabben er en traditionel hovedbeklædning, nogle kvinder i Islam bliver påbudt at bære.

Iran har meget strikse love vedrørende kvinders påklædning. Kvinderne i landet er tvunget til at bære tørklæde og tildække deres lange lokker.

Hvis de lader lokkerne flagre frit, kan det koste dem store bøder og sågar fængselsstraf.

Det er det særlige iranske sædelighedspoliti, der håndhæver beklædningslovene.

Nogle iranske kvinder har vist deres utilfredshed med regimets påklædningslove ved at lade sig kronrage. Uden hår har de nemlig kunnet vise sig offentligt uden slør.

Kvinder har været påbudt at bære hijab i Iran siden 1979, hvor landet undergik en voldsom revolution.