Udland

Tunesisk premierminister taber mistillidsafstemning

Et massivt flertal af politikerne i Tunesien har ikke tillid til premierminister Habib Essid.

Tunesiske politikere har lørdag stemt for at sende landets premierminister, Habib Essid, væk fra regeringsmagten.

Ved en mistillidsafstemning i parlamentet har et overvældende flertal vist, at de ikke længere tror på, at Habib Essid er den rigtige mand på posten.

I alt 118 af politikerne stemte for at fjerne Essid fra magten, tre stemte for at lade ham blive siddende, mens 27 afstod fra at give deres mening til kende. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Jihadister og økonomisk krise

Regeringen under Essid er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at få Tunesien ud af en økonomisk krise og omfattende arbejdsløshed. Samtidig har en række angreb begået af jihadister fået kritikken af premierministeren til at tage til.

Tunesiens præsident, Beji Caid Essebsi, lagde yderligere pres på sin premierminister, da han i juni på tv kritiserede de politisk ansvarlige og lagde op til at danne en ny regering.

Kort tid på posten

67-årige Habib Essid har siddet i premierministerkontoret i mindre end to år.

Han var tidligere sikkerhedschef i Tunesiens gamle regime under den styrtede diktator Zine el-Abidine Ben Ali. Efter landets parlaments- og præsidentvalg i 2015 blev han bedt om at danne en ny regering af præsident Beji Caid Essebsi.

Den sekulære premierminister dannede dengang en regering, hvor både sekulære og islamister fik ministerposter.

"Tiden er inde for forandring"

Koalitionen består blandt andet af det islamistiske parti Ennahda, og partiets medstifter Rached Ghannouchi har tidligere sagt, at Habib Essids tid som premierminister snart er overstået.

- Der er en aftale mellem partierne og organisationerne om, at tiden er inde til en forandring, sagde han til Reuters for en uge siden.

Premierministeren havde heller ikke ventet, at han kunne slippe fra afstemningen med en tillidserklæring fra parlamentet.

- Jeg er ikke mødt op for at samle 109 stemmer (antallet af nødvendige stemmer for at blive på posten, red.). Jeg er kommet for at afdække en række anliggender for folket og medlemmerne af parlamentet, sagde Essid tidligere lørdag ifølge tv-stationen Al-Jazeera.

Det ventes, at der mandag vil blive indledt forhandlinger om, hvem der skal erstatte Habib Essid på posten.