Udland

Præsident Erdogan vil droppe alle sager om fornærmelser

Alle, der har fornærmet Tyrkiets præsident, slipper for at skulle for en dommer, lyder det fra Erdogan.

Som tegn på "velvilje" i kølvandet på det tyrkiske kupforsøg for to uger siden har landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, besluttet at droppe alle sager om fornærmelser af ham.

Det siger han i en tale fra præsidentpaladset fredag aften.

- Jeg vil trække alle sager, der handler om respektløse fornærmelser rettet mod mig, tilbage, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Inspireret af en følelse af sammenhold

Tidligere på året oplyste de tyrkiske myndigheder, at flere end 2000 mennesker var ved at blive retsforfulgt for anklager om at fornærme præsidenten.

Erdogan begrunder ifølge BBC sin beslutning med, at han er blevet inspireret af en følelse af sammenhold efter det mislykkede kupforsøg for to uger siden, hvor tusindvis af mennesker gik på gaden for at vise deres støtte til præsidenten.

Erdogan kritiserer EU og Vesten

I talen kritiserer Erdogan samtidig Vestens reaktion på det fejlslagne kupforsøg.

- Ikke en eneste person er kommet med kondolencer - hverken fra EU eller fra Vesten. Disse lande eller ledere, der ikke er bekymrede for Tyrkiets demokrati, indbyggernes liv eller fremtid, men meget bekymrede over kupmagernes skæbne, kan ikke være vores venner, siger præsidenten.

Tidligere er Erdogan også gået i kødet på Joseph Votel, chef for den amerikanske forsvarskommando. Votel har kritiseret fængslingen af militære ledere i Tyrkiet og sagt, at det kan skade det tyrkisk-amerikanske samarbejde.

18.000 anholdelser efter kupforsøg

Præsidenten har slået hårdt ned på de formodede personer bag kupforsøget. Fredag lød det fra indenrigsministeriet, at der var blevet foretaget 18.000 anholdelser.

- Nogen mennesker kommer med råd. De siger, at de er bekymrede. Bland jer udenom! Kig på jeres egne gerninger, tordner Erdogan.

Foruden de mange anholdelser er 66.000 personer i den offentlige sektor blevet sendt hjem fra deres arbejde, mens 50.000 pas er blevet annulleret. Yderligere er adskillige journalister blevet fængslet.