Udland

Trump og Clinton skal briefes om tophemmeligheder

De to præsidentkandidater bliver tilbudt at kigge de amerikanske efterretningstjenester over skulderen.

Hillary Clinton og Donald Trump får snart mulighed for at få et indblik i de amerikanske efterretningstjenesters vurderinger af verdens kriser og sikkerhedstrusler.

De to kandidater til at blive USA's næste præsident vil, sammen med deres bud på en vicepræsident, blive inviteret til et møde arrangeret af efterretningstjenesterne. På møderne vil politikerne modtage hemmeligt stemplede informationer.

Ifølge embedsmænd med kendskab til invitationen vil Hillary Clinton og hendes vicepræsidentkandidat, senator Tim Kaine, og Donald Trump og hans makker, guvernør Mike Pence, blive tilbudt enslydende efterretningsoplysninger.

- Begge kandidater vil blive tilbudt briefings. Vi har et fuldt forberedt hold, og det har vi haft i et stykke tid, siger James Clapper, direktør for National Intelligence, på et møde i Aspen, Colorado, ifølge Reuters.

"Temmelige almindelige informationer"

På møderne ventes der at blive lagt klassificerede oplysninger på bordet, men Clapper beskriver de fortrolige informationer som "temmelig almindelige".

Embedsfolk nævner over for Reuters, at politikerne vil få et "bredt overblik om de vigtigste temaer, trusler og tendenser", og nævner som eksempler Rusland, Kina og terrorisme.

Derimod vil Clinton og Trump ikke få oplysninger om amerikanske efterretningskilder, arbejdsmetoder og aktuelle hemmelige operationer.

Finder sted næste uge

Rådgivere og personer fra deres valgstab får kun lov til at deltage i møderne, hvis de har en sikkerhedsgodkendelse, der giver adgang til tophemmelige efterretninger, oplyser embedsfolk til Reuters.

At mødet finder sted næste uge skyldes, at Demokraterne og Republikanerne på deres i konventer nu formelt har valgt de to makkerpar, som skal dyste om at afløse Barack Obama og vicepræsident Joe Biden.