Springer ud af fly fra 7,6 km højde - uden faldskærm

16x9
Vovehalsen Luke Aikins. Foto: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Lørdag hopper stuntmanden ud fra et fly i over 7,5 kilometers højde for at lande i et net i 20. etages højde.

Han har udført 18.000 faldskærmsudspring, han har trænet nogle af verdens bedste udspringere, han har lavet stunts for Ironman 3 i Hollywood.

Men det spring, Luke Aikins ved, han vil blive husket for, er det, han udfører nord for Los Angeles lørdag aften - uden faldskærm og fra mere end 7,5 kilometers højde, skriver blandt andet The Guardian.

Det eneste, han vil have på, er sit tøj. Luke Aikins satser på at blive den første person på jorden, der lander sikkert i et net efter at være sprunget ud uden faldskærm. Det vilde spring bliver tv-transmitteret af det amerikanske tv-selskab Fox lørdag aften.

Springet, der forventes at vare cirka to minutter, vil blive sendt klokken 20 lokal tid lørdag aften som en del af et timelangt tv-program med titlen "Heaven Sent" ("Sendt fra himlen", red.).

Vildt projekt

Luke Aikins er godt klar over, at det er et vildt projekt.

- Hvis ikke jeg var nervøs, ville jeg være dum. Vi taler om at hoppe ud uden faldskærm, det tager jeg meget alvorligt, siger Luke Aikins til The Guardian.

Han hopper ud fra et fly i 25.000 fods højde, det svarer til cirka 7,6 kilometers højde. Det net, han skal falde ned i, bliver rejst i 20 etagers højde, og så bliver det konstrueret som en blanding af trawlernet og pude - men piloten skal være præcis, og Luke Aikins skal være skarp på sin placering, når han springer. Nettet er kun på størrelse med en tredjedel af en amerikansk fodboldbane, cirka 35 meter gange 16 meter.

Testet med dukker

Folkene bag Aikins og stuntet har testet med dukker, der vejer 91 kilo. De er gentagne gange blevet smidt ned i nettet. En af dukkerne susede lige gennem nettet uden at faldet blev afbødet.

- Det var ikke rart at se, siger Jimmy Smith, en PR-mand fra Hollywood, som sammen med sin partner Bobby Ware har fået ideen om springet uden faldskærm.

Folkene bag ideen fik at vide, at Luke Aikins ville være den eneste, der er god nok, smart nok og forsigtig nok til at overleve sådan et spring. Hans reaktion på det ene mislykkede forsøg med dukken var iskold.

- Luke sagde bare "Det betyder ikke noget, det er derfor, vi tester", siger Jimmy Smith.

Luke Aikins har tidligere prøvet at springe ud fra fly uden faldskærm og så fået en faldskærm udleveret undervejs i springet - men denne gang vil han ikke engang have det.

- Jeg har 18.000 spring med faldskærm, så hvorfor ikke også have en på denne gang - men jeg vil prøve at vise, at det kan lade sig gøre, siger Luke Aikins.