Donald Trump

Nu er valgkampen i gang: Bliver uforudsigelig - og usædvanligt beskidt

Advarsel til Game of Thrones-fans: Præsident Obama kommer i video over artiklen med afsløringer fra serien.

I USA sluttede demokraternes konvent i nat. Dermed har både Republikanerne og Demokraterne nu officielt valgt deres præsidentkandidat. Fra i dag starter den amerikanske valgkamp mellem Donald Trump og Hillary Clinton.

Indtil valgdagen den 8. november vil Trump og Clinton sammen med deres respektive vicepræsidentkandidater Mike Pence og Tim Kaine rejse fra stat til stat og holde det ene vælgermøde efter det andet.

Og med det vi indtil nu har set fra Trumps side under primærvalgene i det første halvår af 2016, tyder det på, at det bliver en usædvanlig beskidt valgkamp.

Hillary Clinton og Donald Trump vil gennemføre gensidige karaktermord.

Jesper Steinmetz, TV 2's USA-korrespondent

- Med de to konventer overstået er den amerikanske valgkamp for alvor i gang, og vi kan ligeså godt indstille os på, at den bliver ualmindelig beskidt. Hillary Clinton og Donald Trump vil gennemføre gensidige karaktermord. For kun ved at slå på deres modstanders værste karaktertræk, kan de vinde præsidentvalget, fortæller TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz fra Philadelphia, hvor demokraterne netop har afholdt deres konvent.

- Det bliver samtidig den mest uforudsigelige valgkamp i mands minde. Donald Trump gjorde alle eksperters analyser til skamme og blev mod alle odds Republikanernes præsidentkandidat. Derfor bliver vi nødt til at indse, at de normale spilleregler er sat ud af spillet. Det er nogle helt unikke folkelige strømninger, der kommer til at afgøre det her valg, vurderer Jesper Steinmetz.

Jagten er gået ind på 51 millioner løsgående vælgere

I første omgang går jagten ind på de 51 millioner stemmeberettigede amerikanere, som endnu ikke har ladet sig registrere som vælgere. I USA foreskriver valgloven nemlig, at man lader sig registrere som vælger, inden man kan afgive sin stemme. Og det er der altså 35 procent af de stemmeberettigede, der ikke har.

I alt er der 218.959.000 stemmeberettigede amerikanere. Af dem har de 146.311.000 ladet sig registrere. Til sammenligning afgav i alt 126.144.000 amerikanere deres stemme ved præsidentvalget i 2012. Så hvis alle 51 millioner ikke-registrerede vælgere deltog i præsidentvalget, ville det få stor betydning på resultatet. Undersøgelser viser, at det især er unge, folk med en kort uddannelse og et lavtlønsjob, samt latinoer og amerikanere af asiatisk oprindelse, som ikke har ladet sig registrere. Vælgere som typisk ville stemme på Demokraterne. 

Derfor er det da også først og fremmest Demokraterne, der bruger tid, energi og penge på at få folk til at lade sig registrere.

Præsident Obama har sammen med internet-mediet BuzzFeed lavet en kampagnevideo, der skal få folk til at lade sig registrere. I videoen viser Obama fem ting, der er sværere end at lade sig registrere. Og det er faktisk ikke så svært.

Hvis man er amerikansk statsborger og er fyldt 18 år, kan man rekvirere et skema på flere forskellige hjemmesider som for eksempel denne TurboVote.

Skemaet skal så udfyldes, underskrives og returneres. Alt efter hvilken stat man bor i, skal valgmyndighederne have skemaet retur mellem 10 og 30 dage inden valget. Registreringen gælder til alle valg og for resten af livet. Registreringen skal dog fornys, hvis man flytter adresse. 

Demokraterne ønsker automatisk registrering

I starten af juli fremlagde Demokraterne partiets hidtil mest omfattende forslag til ændring af valgloven. De ønsker en universel automatisk registrering af vælgerne således, at amerikanske statsborgere fremover automatisk bliver registreret som vælgere på deres 18 års fødselsdag. Demokraterne har fremlagt lovforslaget i både Senatet og i Repræsentanternes hus. Men Republikanerne har flertal i begge kamre, og de blokerer for lovforslaget. 

Fem stater, Oregon, Californien, Vermont, West Virginia og Connecticut, har dog allerede taget lovforslaget til sig og har siden nytår automatisk registreret vælgere, så de kan deltage i lokalvalg. Det har betydet, at i Oregon er der det seneste halve år kommet 120.000 nye vælgere til.

Vrede kommer til at afgøre valget

Fra nu af drejer det sig om det hårde benarbejde for de menige partisoldater. De vil gå fra dør til dør, ringe folk op og dele pjecer ud for at få folk til at lade sig registrere og med håb om, at de så også vil stemme på den rigtige kandidat. 

Det er ikke begejstring der kommer til at afgøre dette valg, men vrede

Jesper Steinmetz, TV 2's USA-korrespondent

Imens har de to præsidentkandidater Trump og Clinton, sammen med deres vicepræsidentkandidater Pence og Kaine, travlt med at rejse staterne tynde for at holde det ene vælgermøde efter det andet og uddele tusindvis af håndtryk.

Trump og Clinton vil inden valgdagen den 8. november mødes tre gange i dueller transmitteret på direkte tv.  Første gang bliver den 28. september i Ohio. De to vicepræsidentkandidater, republikanske Mike Pence og demokratiske Tim Kaine, mødes en enkelt gang ansigt til ansigt. Det møde finder sted den 4. oktober i Virginia.

Valgkampen i USA

 1. 2016

  1. Clinton og Trump i deres første duel

   Første gang Clinton og Trump mødes til en duel på live tv bliver i Dayton i staten Ohio den 28. september.

  2. Vicepræsidentkandidaterne mødes ansigt til ansigt

   Den eneste gang de to vicepræsidentkandidater Kaine og Pence kommer til at stå ansigt til ansigt i en tv-duel i løbet af valgkampen bliver den 4. oktober i Farmville i Virginia

  3. Anden duel mellem Trump og Clinton

   I St. Louis i staten Missouri vil Hillary Clinton og  Donald Trump krydse klinger for anden gang på direkte tv.

  4. Sidste duel inden valget

   Den 29. oktober finder den sidste duel sted mellem Clinton og Trump. De to præsidentkandidater tørner sammen i Las Vegas. 

Det bliver spændende at se, hvordan vælgerne vil tage imod de to præsidentkandidater og deres vicepræsidentkandidater, når de kommer rundt i landet. For ifølge Jesper Steinmetz bliver det en usædvanlig valgkamp.

- Det bliver den første præsidentvalgkamp nogensinde - i hvert fald mens man har lavet popularitetsmålinger - hvor begge partiets kandidater er foragtet af over halvdelen af befolkningen. Så det er ikke begejstring, der kommer til at afgøre dette valg, men vrede, konkluderer Jesper Steinmetz.