Rørt Clinton om sin kone: - Jeg blev gift med min bedste ven - og hun er klog og stærk

USAs måske kommende første førstemand gik på talerstolen og hyldede sin kone Hillary Clinton.

I nat skrev Hillary Clinton sig officielt ind i historien, da hun under det demokratiske konvents andendag blev den første kvindelige præsidentkandidat i USA.

Og til at bygge fortællingen op om Hillary Clintons vej til det historiske øjeblik gik en række prominente personligheder på talerstolen. Højdepunktet var hendes mand, den 69-årige tidligere præsident Bill Clinton, der bestred posten fra 1993 til 2001.

Med sin karakteristiske hæse sydstatsaccent huskede Bill Clinton, som dermed også potentielt kan skrive sig ind i historien som USAs første førstemand, tilbage på foråret 1971, hvor han første gang mødte Hillary Rodham i en undervisningstime om politk og borgerrettigheder på Yale University.

Hun havde denne attitude med styrke og selvsikkerhed, som jeg fandt så tiltrækkende"

Bill Clinton

- Bill, hvad laver du her?

Han huskede hendes tykke, blonde hår og store briller.

- Hun havde en attitude med styrke og selvsikkerhed, som jeg fandt så tiltrækkende, fortalte Bill Clinton og mindedes, hvordan Hillary Clinton efterfølgende marcherede over til ham og præsenterede sig selv.

Siden faldt han i snak med Hillary Rodham i køen, hvor de skulle registere sig til at stemme. De to talte sammen, helt indtil de nåede nåede op forrest i køen, hvor personen, som stod for registreringen, kiggede overrasket op og sagde:

- Bill, hvad laver du her? Du blev da registreret i morges, huskede Bill Clinton til salens store latter. Han mindedes, at han blev rød i hovedet, og at Hillary Rodham slog et stort grin op.

- Og så tænkte jeg, 'nå, nu jeg er afsløret, kan jeg lige så godt spørge hende, om hun vil gå med mig ned til kunstmuseet'. Og lige siden har vi gået sammen, talt sammen og leet sammen. Det har vi gjort i gode og dårlige stunder, gennem glæde og sorg, lød det fra Bill Clinton.

- Jeg giftede mig med min bedste ven. Og jeg er stadig imponeret over, hvor klog, stærk og kærlig hun er.

Hun er ikke en tegneseriefigur

Men Bill Clinton nøjedes ikke med at mindes fortiden. Han gik også til angreb på modstanderne ved at sige, at Hillary Clinton ikke bare var den "tegneseriefigur", som republikanerne gerne ville gøre hende til.

Herefter henvendte Bill Clinton sig direkte til flere af USAs befolkningsgrupper, immigranterne, muslimerne og de sorte.

Bill, hvad laver du her? Du blev da registreret i morges"

Bill Clinton

- Hillary vil gøre os stærkere sammen. Det ved I, fordi hun har brugt meget tid på at gøre det. Jeg håber, I vil vælge hende. De af os, der har flere dag bag os end foran os, og som tænker mere på vores børn og børnebørn. Grunden til at I skal vælge hende er, at her i verdens bedste land har det altid handlet om i morgen. Vores børn og børnebørn vil velsigne jer for altid, hvis I gør det her, lovede han.

Skuespilleren Meryl Streep taler ved Demokraternes konvent.

Meryl Streep i skjorte af det amerikanske flag

Også Hollywood-stjernen Meryl Streep havde taget turen til Philadelphia for at holde brandtale til fordel for Hillary Clinton. Her var temaet det historiske aspekt af Hillary Clintons nominering, og i dagens anledning havde Oscar-vinderen iklædt sig en skjorte med det amerikanske flag.

- Hvad skal der til for at blive den første kvindelige noget-som-helst? Det kræver mod og ynde, konkluderede hun blandt andet.

Undervejs blev det til flere kunstneriske pauser og retoriske spørgsmål fra Oscar-vinderen.

Hvad skal der til for at blive den første kvindelige noget-som-helst?"

Meryl Streep

- Hillary Clinton har skullet stå igennem en del de sidste 40 år, i hendes kamp for familier og børn. Hvordan gør hun det? Hvor får hun det fra?, spurgte Meryl Streep blandt andet.

- I har alle sammen været med til at skabe historie, og I kommer til at gøre det igen til november, fordi Hillary Clinton bliver vores første kvindelige præsident. Og hun bliver en fantastisk præsident.

Hyldest fra flere kvinder

Skulle de fremmødte undervejs blive i tvivl om det historiske aspekt i Hillary Clintons nominering, blev de undervejs flere gange mindet om det. Fra Alicia Keys optræden med "Superwoman" til landets tidligere (og første kvindelige) udenrigsminister Madeleine Albright, der i en tidligere tale til fordel for Hillary Clinton har udtalt; at der er en særlig plads i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden.

Til sidst satte Hillary Clinton selv trumf på, da hun dukkede op på storskærmen, direkte fra New York med et løfte:

- Hvis der er nogen små piger derude, som har fået lov til at blive sent oppe for at se det her, vil jeg sige, at det kan godt være, jeg bliver den første kvindelige præsident, men en anden dag bliver det en af jer.

 • Alder

  68 år

  70 år

 • Hjemstavn

  Chicago

  New York

 • Religion

  Metodist

  Protestant

 • Gift med

  Bill Clinton, præsident i USA 1993 - 2001

  Melania Trump, smykke- og urdesigner. Tidligere model

 • Børn

  Chelsea

  Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany, Barron

 • Politisk erfaring

  Førstedame i Arkansas (1979 - 1981, 1983 - 1992), Førstedame (1993 - 2001), Præsidentkandidat (2008), Senator (2001 - 2009), Udenrigsminister (2009 - 2013)

  Ingen

 • Politiske holdninger: Kvinders frie ret til abort

 • Politiske holdninger: Går ind for retten til ægteskab mellem homoseksuelle

 • Politiske holdninger: Miljøloven er for restriktiv

 • Politiske holdninger: Strengere straffe reducerer kriminalitet

 • Politiske holdninger: Fri ret til at bære våben

 • Politiske holdninger: Udvid ObamaCare

 • Politiske holdninger: Prioriter grøn energi

 • Politiske holdninger: Højere topskat

 • Politiske holdninger: Støtter en udvidelse af militæret

square to 16x9