Husker du Ice Bucket-udfordringen? Indsamlingen til ALS fører til stort gennembrud

Penge samlet ind under den verdensomspændende internetsensation ’Ice Bucket Challenge’ kaster nu et konkret videnskabeligt gennembrud af sig.

Forskere har opdaget det gen, som er forbundet med familiær ALS, der påvirker nerveceller i rygmarven og hjernen. Det sker takket være penge, der stammer direkte fra Ice Bucket-udfordringen. 

Familiær ALS er nedarvet. Det er en form, der ses hos 10 procent af alle ALS-tilfælde. Håbet er, at opdagelsen vil føre til ny viden og potentielt ny behandling inden for både familiær - og den mere udbredte form 'sporadisk' - ALS.

Holdet bag opdagelsen er fra Massachusetts Medicinskole. Deres forskningsprojekt MinE modtog knap syv millioner danske kroner fra ALS Association – penge, der altså kan spores direkte tilbage til den iskolde kampagne, der bredte sig som en steppebrand på de sociale medier over hele verden.

Hvad er ALS?

Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sygdom, som rammer de motoriske nerver i hjerne, hjernestamme og den forlængede rygmarv.

De øvre motoriske nerver kommer fra hjerne og hjernestamme og de nedre motoriske nerver kommer fra den forlængede rygmarv.

De øvre motoriske nerver giver signaler til de nedre motorisk nerver, som igen giver signaler til direkte til kroppens muskler, som er under viljens herredømme.

Ved amyotrofisk lateral sklerose dør både de øvre og de nedre motoriske nerver gradvis.

Kilde: Sundhed.dk 

Selv på TV 2 var der flere værter, der tog udfordringen op.

Se Morten Ankerdal få en stor spand isvand hældt ud over sig ved showet 'De største øjeblikke' i 2014 i videoen herunder. 

Isvand omsat til penge

Konceptet gik ud på at få hældt en spand isvand i hovedet for at støtte behandling og forskning i nervesygdommen ALS. Man skulle derefter sende den iskolde udfordring videre til en anden – og det gjorde folk. Så meget, at der blev samlet hundredvis af millioner kroner ind til ALS Foundation.

De penge er blandt andet gået til forskning, og det er det, vi nu ser et resultat af. Forskerholdet bag opdagelsen af genet NEK1 håber på, at opdagelsen vil føre til større forståelse af sygdommen ALS og bedre behandling.  

- ALS Ice Bucket-udfordringen gjorde det muligt for os at finde nye kilder til finansiering fra hele verden, siger Bernard Muller, der er ALS-patient og manden bag Projekt MinE.

Et væld af kendte hoppede med på bølgen i 2014. Se dem udføre Ice Bucket-udfordringen i den interaktive mosaik herunder.

Ice Bucket Challenge
Se alle de kendtes Ice Bucket-udfordringer